Передплата 2024 «Добрий господар»

«ЗСУ виховані на постулатах Євгена Коновальця»

У Зашкові святкували день народження ідеолога українського націоналізму

Фото авторки
Фото авторки

14 червня у Зашкові, що на Львівщині, відзначили 132 роки від дня народження славетного ідеолога українського націоналізму, полковника армії УНР, голови проводу ОУН Євгена Коновальця.

Євген Коновалець — один з провідних борців за незалежність України у XX столітті. Помер у 1938 році у Роттердамі (провідника ОУН вбили за наказом Йосипа Сталіна, виконавцем вбивства був «енкаведист» Павло Судоплатов).

На початку Першої світової війни Коновалець був мобілізований офіцером до Австро-Угорської армії. Під час боїв за Маківку потрапив до російського полону, з якого повернувся через два роки. Став одним із організаторів формації Січових Стрільців, основу яких склали галичани та буковинці. В 1918—1919 роках командував дивізією, корпусом і групою Січових Стрільців під час боїв з більшовиками та денікінцями. Став першим головою ОУН, яка мала на меті відродження державної незалежності України. Йому вдалося об'єднати представників різних організацій і різних поколінь. В ОУН влилися як колишні ветерани армії, так і молодь. Налагодив зв’язки з урядовими колами та спецслужбами Литви, Німеччини, Іспанії, Франції, Англії та Японії.

«У великій світовій драмі наших днів маємо до вибору: або бути творцями, або жертвами історії» — ці слова полковник Євген Коновалець промовив на Конгресі українських націоналістів у Відні у 1929 році, коли було створено ОУН.

… З самого ранку у церкві Зашкова відбулася святкова літургія — з молитвою за Україну, за Перемогу. Літургія була присвячена дню народженню Коновальця. Це давня традиція у Зашкові, де народився ідеолог українського націоналізму, вшановувати молитвою визначну людину цього галицького селища. Після літургії у дворику музею-садиби Євгена Коновальця (це дім, де він народився, нині тут працює унікальний музей) відбулося віче до 132 річниця від дня народження Коновальця.

На віче прийшли жителі Зашкова, депутати Львівської обласної ради, представники націоналістичних організацій Львова та області, громадські та культурні діячі, волонтери, школярі… Хвилиною мовчання вшанували тих, хто віддав життя за незалежність України. Після цього гості віче виконали Гімн України. Також прозвучав Гімн українського націоналіста «Зродились ми з великої години», а також тричі вигук
«Слава!» на честь славетного Коновальця.

«Зібралися в день народження провідника української нації, великого українця Євгена Коновальця, — сказав під час віче депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета. — Бачилися тут 23 травня, в День Героїв. Віддали шану Коновальцю і усім героям, завдяки яким є Україна і які боролися за незалежність. Сьогодні - черговий день народження провідника. Прийшли сюди, щоб згадати нашого Євгена, усіх наших хлопців і дівчат із ЗСУ, з Територіальної оборони, у цей момент захищають Україну. Наші бійці ЗСУ виховані на постулатах, на постаті і на чині Євгена Коновальця. Теперішні військові мають з кого брати приклад».

У рамках святкувань дня народження у Зашкові відбувся квест для дітей «Стежками Коновальця».

Схожі новини