Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вітаміни та мінерали для здоров’я людини

Для нормального функціонування органів і систем організму потрібні вітаміни, мікро- і макроелементи, які беруть участь у фізіологічних процесах і підтримують здоров’я кожної людини. Вони можуть надходити ззовні у вигляді біодобавок, з продуктами харчування або ж синтезуватися самі

Вітаміни — органічні речовини, необхідні для нормального функціонування організму. Деякі вітаміни не виробляються в організмі людини, а деякі синтезуються лише в малій кількості. Вони виконують функцію регуляторів обміну речовин, тому їх присутність у нашому раціоні необхідна.

Дефіцит вітамінів або їх незба­лансоване вживання негативно позначається на здоров'ї і пра­цездатності, як і їх вживання вище реко­мендованої норми. На сьогодні відомо тринадцять вітамінів. Вони діляться на дві великі групи — водорозчинні та жиро­розчинні. Водорозчинні вітаміни не на­копичуються в організмі, тому важливо їх постійне надходження в організм. У разі перевищення норми їх споживання надлишок виводиться з сечею. Жиро­розчинні вітаміни, навпаки, мають на­копичувальний ефект. До прийому віта­мінів цієї групи треба поставитись вкрай уважно, щоб уникнути гіпервітамінозу і, як наслідок, токсичних явищ і погіршен­ня самопочуття.

Навіть за дотримання здорового способу життя, збалансованого ре­жиму харчування людині може бути недостатньо основних вітамінів і міне­ралів для нормальної життєдіяльності. Несприятливий стан навколишнього середовища, постійні стреси і недо­сипання негативно впливають на орга­нізм. Тому прийом вітамінів і вітамінно-мінеральних комплексів стане кращим рішенням для підтримки здоров’я. Чому комплекси вітамінів популярніші, ніж окремі вітаміни? Все просто. За­звичай до складу вітамінних комплексів входять 12 найважливіших вітамінів, а також головні мінерали. У більшос­ті випадків вітаміни можна приймати без призначення лікаря. Але в деяких ситуаціях їх прийом може бути призна­чений у строгому порядку. Наприклад, дефіцит вітамінів і мінералів може спо­стерігатися у вагітних, тоді лікар, який спостерігає вагітність, обов’язково призначить вітаміни (В9, Е, А, D3) або мінерали (йод, цинк, кальцій), або ві­тамінно-мінеральні комплекси для вагітних. Існують також окремо віта­міни для жінок і вітаміни для чоловіків. Жіночий організм (неважливо, скільки років) необхідно постійно підтриму­вати і поповнювати корисними речо­винами. Здоров’я жінки можна легко визначити за зовнішніми чинниками, наприклад, за станом волосся, шкіри або нігтів. Жінка, а точніше, її організм, більше схильний до несприятливого впливу навколишнього середовища, а значить, вимагає особливого захисту у вигляді прийому вітамінів і вітамінно-мінеральних комплексів для підтримки не тільки внутрішнього здоров’я, а й зо­внішньої краси. Найважливішими для жінки є вітаміни А, С, E, D, PP, B6, B12, а також мідь.

Чоловічий організм гірше, ніж жі­ночий, пристосовується до впливу зовнішнього середовища, а поряд з курінням, алкоголем, стресами і непра­вильним харчуванням їхній організм ще більше страждає і піддається різним захворюванням. Кожному чоловікові необхідно доповнювати свій раціон ві­тамінами і мікроелементами. Серед них цинк, селен, вітаміни A, C, E, K, D і вітаміни групи B.

Окрему групу вітамінних комплексів становлять вітаміни для дітей. Кожно­му дитячому організму потрібні віта­міни і мікроелементи для здорового розвитку, росту і міцного імунітету. Від народження всі найважливіші вітаміни дитина отримує разом з грудним моло­ком. Взагалі, раціон харчування дитини обов’язково повинен складатися з до­статньої кількості вітамінів і мінералів. Навіть найздоровіше харчування навряд чи дасть організму все найкорисніше. Часто педіатри рекомендують мамам доповнювати дитячий раціон спеціаль­ними дитячими вітамінними комплек­сами. У такі комплекси завжди входять вітамін В9 (фолієва кислота), А, B6, B12, Е, K, D, C, а також кальцій, йод і біотин. Окремо лікарі рекомендують додавати в раціон риб’ячий жир омега-3.

Багато хто не уявляє, яку роль віді­грають мінерали в нашому раціоні. Мі­нерали є двох типів — макроелементи (основні мінерали) і мікроелементи (незначні мінерали). Перші потрібні організму у більшій кількості, ніж другі. Але не варто зменшувати роль мікро­елементів, адже вони не менш важливі. Макроелементи (необхідно більш ніж 100 мг у день): кальцій, магній, фос­фор, калій, натрій, сірка, хлор. Мікро­елементи (необхідно менш ніж 100 мг у день): хром, мідь, йод, залізо, фтор, марганець, селен, цинк. Дефіцит мі­нералів залежить від їх доступності: якщо той чи інший елемент міститься в багатьох продуктах, то малоймовірно, що його вживання буде низьким. На­приклад, хром, мідь, йод, марганець і фосфор є в найрізноманітніших про­дуктах, тому дефіцит спостерігається вкрай рідко. А ось натрій (сіль) — це той мінерал, який потрібно зменшити в на­шому раціоні. Він викликає застій води в організмі і багато інших неприємних симптомів. Якщо прийом біодобавок рекомендований лікарем на тлі дефі­циту вітамінів і мінералів, самостійно припиняти їх прийом не бажано. Це може призвести до загострення або прогресування хвороби, з приводу якої було дано призначення фахівця. Са­мостійно регулювати тривалість курсу прийому полівітамінів можна тільки за умови їх прийому з профілактичною метою. Варто пам’ятати, що правильне харчування і прогулянки під сонячними променями здатні запобігти дефіциту вітамінів. Якщо ж їх нестача обумовле­на захворюванням, не слід зволікати з консультацією лікаря.

Нінель Кузнецька.

Схожі новини