Передплата 2024 ВЗ

«Чоловік був сліпим. Він кричав, стукав у двері, але ніхто не прийшов йому на допомогу»

У Геріатричному пансіонаті, що на вул. Медової Печери, виникла пожежа, у якій загинув 68-річний чоловік

За фактом слідчі територіального підрозділу поліції відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.270. Фото ДСНС
За фактом слідчі територіального підрозділу поліції відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.270. Фото ДСНС

У неділю, 28 січня, о 19.52 до львівських рятувальників надійшло повідомлення про пожежу в Геріатричному пансіонаті на вул. Медової Печери. Про це повідомили у пресслужбі ДСНС Львівської області. Згодом стало відомо, що у пожежі загинув 68-річний чоловік, мешканець пансіонату. З приміщення евакуювали 130 осіб.

Коли вогнеборці приїхали на виклик, то побачили, що пожежа виникла в одній з кімнат на другому поверсі п’ятиповерхової будівлі. Увесь другий поверх був заповнений димом.

Фото: Максим Козицький.
Фото: Максим Козицький.

Журналістка «ВЗ» дізналася, що у кімнаті, де сталася пожежа, жив сліпий чоловік. Як розповідають мешканці пансіонату, очевидно, він підігрівав собі їжу… Чоловік не був алкозалежним та не палив цигарки.

Мешканці кажуть, люди не наїдаються тією їжею, яку їм привозить служба доставки (так званий кейтеринг, який запровадила нова директорка пансіонату Етері Пасека). Тому змушені щось готувати самостійно. У чоловіка в кімнаті був, зокрема, кип’ятильник.

Зі слів мешканців, чоловік був зачинений у кімнаті. Він стукав у двері, кричав, але ніхто на допомогу не прийшов… Крики чоловіка та запах диму почули його сусіди по поверху, які й зателефонували на мобільний директорці. Це був вихідний день, тож її на роботі в цей час не було.

Мешканці пансіонату розповідають, що чоловік, який загинув, потребував сторонньої допомоги. Він мав би перебувати у кімнаті на першому поверсі, де є медичні працівники (зокрема, санітарки). Чому він опинився на другому поверсі, риторичне питання… До речі, цей чоловік часто обурювався, що йому не доплачували кошти, звертався зі скаргами до керівництва.

Також важливе запитання — протипожежна сигналізація. Я дізналася, що ще попередній директор пансіонату довго не хотів цю сигналізацію встановлювати. Очевидно, були такі плани — закрити пансіонат. Але під тиском громадських активістів протипожежну сигналізацію все ж облаштували.

Як розповідають мешканці, очевидно, у той злощасний день сигналізацію вимкнули. Бо вона надто чутлива. Реагує на будь-що (у кімнатах у людей є мікрохвильові печі, де люди розігрівають їжу).

Скандал довкола Львівського геріатричного пансіонату триває давно. «ВЗ» не раз писав про те, що є охочі, які сплять і бачать, аби на цій території з’явилися житлові будинки (прізвища цих забудовників громадськості теж відомі).

Нещодавно, до речі, у пансіонаті відбулися збори, на які прийшли колишні працівники пансіонату, які вимушено звільнилися з роботи (через тиск нового керівництва), але вони досі проживають у гуртожитку (неподалік геріатричного пансіонату). Були на цих зборах і представники Львівської обласної ради (зокрема, юрист). Про це журналістці «ВЗ» розповіла керівниця ініціативної групи Галина Рудий.

«У гуртожитку живе 20 сімей. Представники ЛОР нам сказали, що ми неправомірно проживаємо у цьому гуртожитку, — каже пані Галина. — Маємо скласти договори оренди. І взагалі невідомо, якою буде доля пансіонату. Усі приміщення тут занедбані. Багато людей-інвалідів… Можливо, тут буде забудова…».

Як повідомили журналістці «ВЗ» в обласній поліції, за попередньою інформацією, причиною займання у Геріатричному пансіонаті стало необережне поводження з вогнем.

«28 січня, близько 20.00, до правоохоронців надійшло повідомлення про те, що в пансіонаті на вулиці Медової Печери у Львові сталась пожежа. Внаслідок займання 68-річний чоловік, який проживав у закладі, отримав тілесні ушкодження, від яких, попри зусилля медиків, помер у кареті швидкої допомоги, — повідомили у поліції. — На місці події працювали слідчо-оперативна група, спеціалісти-криміналісти Львівського районного управління поліції № 1, а також співробітники інших служб поліції Львівщини.

За фактом слідчі територіального підрозділу поліції відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки) Кримінального кодексу України.

Проводиться досудове розслідування, правоохоронці встановлюють всі обставини події".

Директорка пансіонату Етері Пасека сказала журналістам, що усі чекають висновку ДСНС і поліції. Однак є підозра, що причиною пожежі таки стала запалена цигарка…

За словами директорки, пожежна система спрацювала своєчасно. Як тільки почалась пожежа і задимлення кімнати, до пожежників надійшло повідомлення.

«В мене завжди був принцип, що найголовніше — це безпека. На щастя, ми замінили 300 датчиків пожежної безпеки. Цим вдалося уникнути швидкого поширення пожежі і локалізувати її. Внаслідок пожежі постраждала одна кімната. Там вже почались ремонтні роботи», — додала Етері Пасека.

Схожі новини