Передплата 2024 «Добрий господар»

Як правильно давати дитині ліки?

Кожна мама знає, як непросто вмовити малюка прийняти ліки, особливо якщо препарат неприємний на смак. Часто діти категорично відмовляються пити призначені засоби, і процедура прийняття медикаментів перетворюється на муку і для мам, і для дітей. Тож як правильно давати дитині ліки?

— Будь-яке лікування дитині прописує тільки лікар, він вказує необхідні дозу­вання, тривалість курсу терапії. Якщо у вас виникли сумніви, можете ознайо­миться з інструкцією препарату і про­консультуватися з лікарем ще раз. Всі препарати діляться на ті, які потрібно давати до їди, під час і після їди. Цих пра­вил слід дотримуватися, оскільки лікар­ські препарати можуть змінювати свою дію, перемішуючись з їжею і травними соками. Проміжки між прийомом меди­каментів мають бути, по можливості, рів­ними, адже терапевтична концентрація препарату у крові повинна зберігатися протягом всього періоду лікування. Осо­бливо це стосується антибактеріальних та протимікробних препаратів, гормо­нів. Щоб не пропустити прийом черго­вої дози ліків, користуйтеся таймером, будильником. Намагайтеся розподілити прийом медикаментів таким чином, щоб не переривати нічний сон малюка. За­пивати медикаменти краще звичайною водою, оскільки соки та чаї можуть змі­нювати хімічний склад ліків, впливати на їх всмоктування. Молоком і молочними продуктами можна запивати солодкі і нейтральні на смак препарати. Не варто змішувати медикаменти з їжею, — якщо дитині не сподобається смак, то маля може відмовлятися від ліків взагалі. Де­які препарати для немовлят можна дода­вати у молоко (наприклад, пробіотики).

Переважна більшість лікарських пре­паратів для дітей випускається у вигляді рідких розчинів (сиропів, крапель, сус­пензій). Такі медикаменти оснащені спе­ціальними мірними ложечками, мензур­ками або шприцами. Дітям першого року життя сироп чи суспензію найпростіше дати з ложечки. Не слід давати відразу всю дозу препарату (якщо вона переви­щує 3−4 мл), щоб не викликати блювоту.

Іноді необхідний препарат випуска­ється лише у вигляді таблеток та капсул. Малюки не можуть проковтнути тверді лікарські засоби, тому необхідно при­вести їх у звичну для дитини форму. З капсулами простіше — висипте вміст і розчиніть невеликою кількістю води. Таблетовані препарати потрібно роз­терти в порошок, розвести водою або іншою рідиною і дати дитині з ложечки. Намагайтеся домовитися з малюком, не сваріть і не лякайте його, спробуйте пе­ретворити прийом медикаментів на гру.

Найлегший для дітей першого року життя ректальний (у пряму кишку) метод введення лікарських засобів. Введення препаратів через пряму кишку дозво­ляє уникнути негативних реакцій з боку слизової шлунка і не викликає у дитини неприємних відчуттів. Ректально можна вводити свічки (супозиторії) і клізми з лікарськими речовинами. Введення су­позиторію має бути м’яким, без різких рухів. Малюкам свічки можна вводити як у положенні на лівому боці, так і на спи­ні (з підведеними до животика ніжками). Звільніть супозиторій від упаковки, роз­ведіть дитині сідниці і введіть свічку в пряму кишку. Після введення затисніть сідниці, щоб дитина не виштовхнула її назад, і утримуйте їх протягом кількох хвилин. Якщо ви дістали супозиторій з холодильника, дайте йому полежати кілька хвилин за кімнатної температури перед введенням. Для дітей зазвичай використовуються свічки дитячого роз­міру. Для дітей, старших за 3−4 роки, кра­ще використовувати для введення свічки ректально положення на боці.

Світлана Біляєва, педіатр, сімейний лікар.

Схожі новини