Передплата 2024 ВЗ

«Вигнали з пансіонату і він помер біля воріт»

Під брамою геріатричного пансіонату, що на вул. Медової Печери, знайшли мертвим 68-річного чоловіка

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

8 березня зранку на оперативну лінію 102 надійшло повідомлення від працівника Львівського геріатричного пансіонату, розташованого на вулиці Медової Печери, про тіло чоловіка без ознак життя, виявлене на території закладу. Про це повідомили в обласній поліції.

Правоохоронці встановили особу померлого — ним виявився 68-річний житель Львова. Ознак насильницької смерті не виявлено.
Правоохоронці встановлюють обставини та причини смерті чоловіка — призначені відповідні експертизи. Вирішується питання правової кваліфікації події.

Громадська активістка Анастасія Рибак повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці про те, що мешканця вигнали з пансіонату і він помер біля воріт.

Нагадаємо, це не перший трагічний випадок, який стається у пансіонаті, де мешкають здебільшого літні пенсіонери. Наприкінці січня у пожежі, яка сталася в одній з кімнат геріатричного пансіонату, загинув незрячий 68-річний мешканець. Чоловік чомусь був зачинений у кімнаті… Він стукав у двері, кричав, але ніхто на допомогу йому не прийшов… Коли вогнеборці приїхали на виклик, увесь другий поверх був заповнений димом. Врятувати чоловіка не вдалося. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч.2.ст.270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки) Кримінального кодексу України.

Як повідомив журналістці «ВЗ» представник омбудсмена на Львівщині, депутат Львівської обласної ради Тарас Подвірний, чоловік, якого 8 березня знайшли мертвим на території геріатричного пансіонату, був виселений з закладу ще наприкінці грудня.

— Я подав інформаційний запит до геріатричного пансіонату, чекаю на відповідь, — каже Тарас Подвірний. — Щоб можна було оперувати фактами, які наведені у документах. Якщо підтвердиться, що це Богданов, то з ним розірвали договір на утримання ще 20 грудня 2023 р. Зараз правоохоронці встановлюють особу і проводять усі необхідні слідчі дії.

— Скільки за останній період було виселено людей з геріатричного пансіонату?

— Офіційно — це Юрій Альошин і Володимир Богданов (бачив їхні документи). Деякі мешканці зловживають спиртними напоями, або застосовують фізичну силу проти працівників закладу, проти інших підопічних, які не мають можливості себе захистити. Я звернувся до поліції, аби вони реагували на такі факти (складали відповідні протоколи). А адміністрація про це повідомляла правоохоронців. На підставі цих протоколів керівництво має право розірвати договір (або його не продовжити). Або людина може самостійно доглядати за собою (тобто не підпадає під категорію осіб, які можуть проживати в пансіонаті) та інші правопорушення.

— Громадські активісти говорять про те, що конкурсу на посаду директора геріатричного пансіонату не було, а тому вимагають звільнення в.о. директора Етері Пасеки за неналежне виконання своїх обов’язків… Чи буде такий конкурс проведений?

— Це одна з основних вимог, які озвучую завжди. Потрібно проводити конкурси у всіх комунальних закладах. Щоб людина, яка є керівником, несла повну відповідальність за свої дії. Ми це питання виносимо на обговорення, але його не підтримує департамент соціального захисту та управління майном спільної власності ЛОР. Обґрунтовують тим, що зараз воєнний стан, і можна призначати виконуючих обов’язки. Маємо таку ситуацію, що майже 60 керівників комунальних закладів ЛОР є т.в.о або в.о.

Як дізналася журналістка «ВЗ» з власних джерел, 8 березня знайшли під воротами геріатричного пансіонату Володимира Богданова. Він до останнього моменту жив у пансіонаті. Там проживає також його дружина.

Днями Богданов скаржився одній з працівниць пансіонату, що керівництво погрожує його виселити. Стояв біля воріт закладу. Був одягнений у тоненьку курточку та літні капці. Богданов розповідав, що у нього начебто знайшли якусь нерухомість у Криму та у Харкові… «Якби я мав нерухомість, хіба б жив тут?», — казав чоловік.

Керівниця закладу з юристом та поліцією, розповів Богданов, вивели його за браму пансіонату. А черговий отримав розпорядження від керівництва не пускати Богданова на територію.

«Його знайшли не біля головних воріт, а біля колишньої прохідної, — розповідають мої співрозмовники, які працюють у пансіонаті понад 20 років. — Видно, він переліз через браму… І помер. У пансіонаті його «зняли» з харчування. Він їв те, що давали дружині. Керівництво дало йому місяць на те, щоб він знайшов собі нове житло.

Так, Богданов випивав… Але такого, щоб людей виселяли на вулицю, раніше ніколи не було. Людям шукали місця в інших закладах. Ці люди — беззахисні, бояться розповідати про те, що там діється, кудись звертатися".

До речі, дружина Богданова не знає, де її чоловік. Керівництво їй нічого про це не повідомило. Я зателефонувала до пані Марії.

— Чоловік востаннє телефонував мені в середу, 6 березня, ввечері, — каже пані Марія. — Сказав, що його не пускають у пансіонат… Знаю, що його хотіли виселити. Мене також не випускають з 4-го поверху, нічого не розповідають… Його телефон залишився у мене. Він би обов’язково знайшов можливість, і зателефонував… Мабуть, щось сталося. Керівництво, що хоче, те і робить. Клямки з вікон позабирали, навіть вікно не можу відчинити… Чим хочеш, тим і дихай. Не можна усіх тут замуровувати… (Пані Марія розповіла, що при ній двічі траплялися випадки, коли люди намагалися вистрибнути з балкона. — Авт.).

Схожі новини