Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівський «беркутівець» на Новий рік хотів із СІЗО потрапити додому…

Але суд продовжив його тримання під вартою ще на 60 діб

У суді "беркутівець" Пацеляк поводить себе, як і колись на Майдані - зверхньо і цинічно. Фото Руслана Кошовенка.
У суді "беркутівець" Пацеляк поводить себе, як і колись на Майдані - зверхньо і цинічно. Фото Руслана Кошовенка.

Печерський районний суд м. Києва продовжив до 25 лютого 2024 року термін перебування у слідчому ізоляторі колишнього командира батальйону міліції спеціального призначення «Беркут» ГУ УМВСУ у Львівській області підполковника Ростислава Пацеляка. Зроблено це за клопотанням Офісу генпрокурора, де розслідують протиправні дії силовиків під час громадських протестів у Києві у період 2013−2014 років.

Судове засідання тривало упродовж трьох днів. Розгляд питання всіляко затягували Пацеляк і його захисниця Вознюк. Вдаючись до процесуального шахрайства вони за чергою заявляли відвід судді, групі прокурорів. Суд розцінив ці вимоги як необґрунтовані.

Виступаючи під час засідання прокурор Денис Іванов розповідав про ризики втечі екскомандира львівського «Беркута» у випадку зміни йому запобіжного заходу на час досудового розслідування. Серед таких аргументів — наявність у Пацеляка двох російських паспортів, та обставина, що він навчався і служив в органах міліції росії в час, коли Україна вже була незалежною 15 років.

Пацеляк донині не стоїть на військовому обліку в Україні, має зв’язки з правоохоронними органами росії, зі своїми друзями-силовиками з улан-уде, санкт-пєтєрбурга, москви, хабаровська. Перед війною Пацеляк погрожував майданівцям — «скоро будемо судити вас як учасників перевороту».
Прокурор згадав і про постійні поїздки Пацеляка після Майдану в москву, де перебував по кілька місяців.

На нинішній день, за словами прокурора Дениса Іванова, ризики втечі Пацеляка до росії не зменшилися.

Коли суд надав слово Пацеляку, той почав погрожувати прокурорам, називав їх «сказочніками і фантазерами». Погрожував і судді. До потерпілих майданівців, які обурювалися його хамством, кричав: «Рот закройтє!»

Насамкінець назвав себе політично ув’язненим. І сказав, що справи Майдану вже давно нікого не цікавлять…

Вислухавши всі сторони, суд ухвалив рішення продовжити тримання львівського «беркутівця» під вартою ще на 60 діб.

Схожі новини