Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У телефоні листування не про гриби, а про військову техніку та військовослужбовців…»

Адвокат О. Косторного, якого обвинувачують у державній зраді, просить суд виправдати свого підзахисного

Фото автора
Фото автора

У Галицькому районному суді м. Львова відбулись судові дебати у справі О. Косторного, якого обвинувачують у державній зраді. Адвокат О. Косторного звернувся до суду з проханням… виправдати свого підзахисного. «Я не вбачаю, що мій підзахисний вчинив злочин, передбачений ч.1 ст.111 КК України» (державна зрада), — заявив адвокат.

Журналістка «ВЗ» побувала на судових дебатах у справі О.Косторного.

… Перед початком судового засідання О. Косторний вкотре скаржиться, що потребує додаткового медичного обстеження. З його слів, має сильні спазми у кишківнику. Суддя, своєю чергою, зачитує усі відповіді з медичної частини СІЗО, яке обстеження проводилося, від якого О. Косторний відмовився тощо.

Між суддею та обвинуваченим — чергова словесна перепалка. Суддя вкотре наголошує, що обвинувачений не відповідає на ті питання, які йому ставлять.

— Те, що ви забуваєте, я бачу, — каже суддя Віктор Романюк. — Ви не відповідаєте на те, що я вам говорю, а говорите своє. Я вам поставив чітке питання: зараз ви можете брати участь у судовому засіданні?

— Я буду старатися, — відповідає О. Косторний.

Суддя роз’яснює обвинуваченому, що усі питання медичного характеру він має вирішувати у лікарні, де утримується. Там надають таку медичну допомогу, яку можуть забезпечити в умовах СІЗО.

«Слідством здобуто файли з ноутбука Косторного щодо проведення акцій протестного характеру за грошову винагороду»

Прокурор Андрій Никеруй під час судових дебатів зауважив:

— Косторний у суді неодноразово намагався довести, що він все своє життя боровся за права людини. Він, вочевидь, забув про свої основні обов’язки як громадянина України, надавши допомогу агресору у проведенні підривної діяльності проти України. Вважаю, цими діями Косторний вчинив злочин передбачений ч.1 ст. 111 КК України. Органом досудового розслідування дії Косторного кваліфіковано правильно, підстав для додаткової кваліфікації або перекваліфікації його дій немає.

Винуватість підсудного повністю доведена матеріалами кримінального провадження, речовими доказами у справі, які були досліджені судом. У Косторного під час обшуку були вилучені документи, записники, ноутбуки та телефон. Були, зокрема, зафіксовані дані щодо проведення зібрань російського культурного центру у Львові, що свідчить про прихильність Косторного до так званої російської присутності в межах західного регіону.

З його ноутбука було вилучено інформацію, численні листування, у тому числі щодо імплементацій ідей так званого русского мира в межах області. Підготовки проєкту декларацій про єдність російських народів, підготовки резолюцій відповідних зібрань… Слідством зафіксовано, що з 2015 року Косторний отримував директиви щодо імплементування сепаратистських настроїв в регіоні та організовував їх виконання. До прикладу, 15 червня 2015 року Косторний скерував листа Едуарду Вороніну, у якому поділився інформацією про те, що «готовится конференция русских организаций и общин». І має на меті повідомити на конференції «про запредельный уровень фашизации на западной Украине». Оголосити заклики щодо визнання російської мови — державної, а також в резолюції зазначити, що на території району «притєсняєтся русскоє насєлєниє в Украине».

Також слідством зафіксована переписка у телефоні Косторного щодо надсилання представникам країни-агресора відомостей про місце розташування військовослужбовців та техніки. Цей телефон і протокол ми доволі детально дослідили у попередніх судових засіданнях. Хочу зазначити, що в телефоні ведеться переписка не про гриби, не про листування з якимись невідомими особами, а стосовно, зокрема, військової техніки та військовослужбовців, де є чіткі завдання від представників країни-агресора стосовно Косторного.

Слідством здобуто файли з ноутбука Косторного, зокрема, виявлено аудіозапис розмови із Свистуновим, підсанкційна особа, щодо проведення акцій протестного характеру за грошову винагороду. Протоколом огляду були зафіксовані переписки Косторного, зокрема, щодо передачі фотознімків карти МРГ «Старичі». Встановлено власників номерів мобільних телефонів, зокрема, російського оператора зв’язку, це та особа, якій Косторний передавав відповідні відомості.

Було встановлено, зокрема, що Косторний перебував поруч із Яворівським військовим полігоном 19 липня 2021 року, де і зробив знімок з картою МРГ «Старичі», де зображені відповідні військові містечка, що в загальному узгоджується з інформацією, яка була виявлена у телефоні Косторного, зокрема, стосовно дати створення відповідного фотознімку. Окрім цього, цим же протоколом зафіксовані дзвінки Косторного на російські номери телефонів, а також місце його перебування у місті Львові за адресою свого проживання на момент здійснення передачі інформації представникам країни-агресора.

У судовому засіданні Косторний надав покази, намагаючись довести свою непричетність до інкримінованого йому злочину. Обвинувачений своєю позицією лише підтвердив свою нещирість у показах. Надані покази значною мірою суперечать зібраним матеріалам досудового розслідування. Обвинувачений декілька разів зазначав про окремі обставини, які є взаємовиключними. Тобто Косторний суперечив навіть сам собі. В окремих випадках зазначалися обставини, які є, як мінімум, нелогічними. А насправді ці обставини є абсурдними. Обвинувачений намагається перекласти відповідальність на слідчого і прокурора, звинувачуючи останніх у фальсифікації матеріалів кримінального провадження. Але жодних доказів цього факту надано не було, тобто це лише суб'єктивна думка Косторного.

Сторона обвинувачення у кримінальному провадженні просить суд — 15 років позбавлення волі з конфіскацією усього майна.

Суддя надає слово у дебатах також О.Косторному.

«Жодних експертних висновків у справі немає»

— Жодного доказу моєї провини прокурор не навів, — каже, зокрема, О.Косторний. — Він постійно посилається на те, що я посилав відомості про пересування якихось військ, як я це міг робити, якщо з 2013 року не був на території Яворівського полігону? Я, як правозахисник, контактував з десятками людей. Жодна з цих осіб не була опитана… Жодного свідка по справі не названо. Крім свідка — директора мисливського господарства, який у суд не з’явився і з яким я особисто ніколи не спілкувався.

В обвинувальному акті написано, що я «вчиняв дії, спрямовані на дестабілізацію». Які конкретні дії я робив з цією метою? Таких відомостей у справі немає і не може бути, тому що я ніколи не вчиняв таких дій… Які докази, що я підтримував якусь декларацію о «нацыональном русском народе»? Я навіть не знаю змісту цього документа… Прокурор пише, що я брав участь у проросійських мітингах на території західних областей України. Назвіть хоч один такий мітинг. Таких мітингів не було…

Знайшли «козла отпущения…». Нехай прокурор доведе моє спілкування з Юрієм Водолазьким… Адже я контактував з людиною, яка має інше ім'я і інше прізвище. На чому базується твердження, що це одна й та сама особа? Ніяких доказів цього немає. Він пише, що я сфотографував карту. Це не правда, карта має певні ознаки. Там має бути довгота, широта, тоді це карта. Те, що я сфотографував в мисливсько-рибальському центрі в Старичах, це схема, де немає жодної назви військового містечка. Але в обвинувальних документах прокурор весь час пише назви цих містечок…

Жодного доказу, що я умисно щось вчиняв на шкоду державі Україні, її народу прокурор не наводить. Жодних експертних висновків в справі немає. Як проводилося слідство, якщо не робилися експертні висновки? Я не маю ніякого відношення до тієї біди, з якою зіткнулися громадяни, які працювали на Яворівському полігоні…

«Зв'язок мого підзахисного зі спецорганами протилежної держави не підтверджується»

— Які є докази, що мій підзахисний має зв’язок зі спецорганами протилежної держави? — зауважив, зокрема, під час судових дебатів адвокат О. Косторного Юрій Палєй. — Державне обвинувачення представило на сьогодні не докази, а ксерокопії, які не можуть бути доказами… Зв’язок мого підзахисного зі спецорганами протилежної держави не підтверджується. Виходить, що складу злочину немає.

Не дозволю, щоб мій підзахисний був засуджений безпідставно. Не вбачаю, що мій підзахисний вчинив злочин, передбачений ст.111 ч.1 КК України. Можливо, інший злочин. Можливо… Вважаю, що він має бути виправданий. Знаю, що у нарадчій кімнаті суд належним чином оцінить усі докази. Зверне увагу на те, що є недопустимими доказами.

Схожі новини