Передплата 2024 «Добра кухня»

Коровам, півням, жабам надали «депутатський» імунітет

Скаржитися на цих тварин, на їхні природні звуки, у Франції не можна

У корів є законне право мукати, у собак – гавкати, у жаб – квакати... Фото pexels
У корів є законне право мукати, у собак – гавкати, у жаб – квакати... Фото pexels

Пригадуєте розповідь у «Живому куточку» про французького півня Моріса, на якого через ранкове кукурікання, а відтак — перервані сни подали у суд сусіди? Це — не прикол, а нинішні реалії життя на батьківщині Бальзака й Платіні. Звукам тварин там не всі раді.

За повідомленням міністра юстиції Франції Еріка Дюпона-Моретті, у місцевих судах є хма­ра скарг від заможних містян, які переселилися у сільську місцевість. Жити серед чистого пові­тря їм хочеться, але, бачте, дратує мукання ко­рів, квакання жаб, ґелґотання гусей, гавкіт со­бак, нявчання котів. Тому звертаються у суди. Позивачі вимагають припинити цей шум, який начебто спричиняє їм дискомфорт, і наполяга­ють, щоб власники тварин виплатити компен­сацію за спричинену моральну шкоду.

Під тиском громадських організацій із за­хисту тварин французька Феміда, як правило, стає на бік «відповідачів». Адже це природна функція тварин — мукати, бекати, квакати, рох­кати, іржати, гавкати, нявкати, скрекотати…

Щоб припинити судовий спам противників братів наших менших, французькі парламен­тарії ухвалили закон, який забороняє грома­дянам скаржитися на шум тварин. У докумен­ті сказано: якщо ви оселилися біля ферми або хліва, будьте добрі - звикайте до звуків своїх сусідів.

Схожі новини