Передплата 2024 ВЗ

«Львів натемно»: у ресторанах — без зовнішньої підсвітки, у готелях — сауна в окремі години, пральні — лише вночі

Як живе Львів у нових реаліях економії електроенергії?

Фото: eventukraine
Фото: eventukraine

Через ракетні удари по чотирьох електростанціях, влада Львова закликала економити електроенергію. Виключено міські фонтани, вночі не працює підсвітка церков, пам’яток архітектури та комерційних закладів. У Львівській ОВА звітують: від 12 жовтня Львівщина зменшила використання електроенергії майже на 10%. Львів'ян закликають максимально обмежити використання електроприладів у пікові години — з 8-ї до 11-ї, а також з 17-ї до 23-ї. Як живе місто Лева в умовах жорсткої економії енергоресурсів?

«Входимо у режим надзвичайної ситуації, — сказав на брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий. — Ворог робитиме все для того, щоб ця зима була надскладною. Подяка усім, хто економить електроенергію. Якщо треба підігріти воду, можливо, не треба вмикати чайник, а підігріти на газі (якщо, звісно, є така можливість). Або дивитися, вмикати світло чи не конче.

Холодильники, кондиціонери, пральні — у режимі суворої економії

Заступниця генерального директора чотиризіркового готелю Олександра Гагаріна сказала у коментарі для «ВЗ», що готель оперативно перейшов на режим економії електрики і це не створює побутових незручностей ні для гостей, ні для персоналу. Скарг від гостей про нові умови щодо темного режиму не було. Каже, пральні працюють лише у режимі «нічних годин», сауна — по запису гостей (цілодобово її вже ніхто не опалює та не освітлює). «Вимкнули усі енергоємкі обладнання, — продовжує розмову Олександра. — Також не освітлюємо без потреби коридори. Пральні машини працюють лише у нічний час, у не пікові години. Вимкнули деякі холодильники, продукти переклали в інші холодильники, зберігаючи при цьому правильне сусідство. Просимо гостей не вмикати кондиціонери. Також не вмикаємо потужні кондиціонери в конференц-залі. Але зараз конференцій і так немає… Це необхідний режим, аби не було аварійних відключень світла. Закликаємо дотримуватися інші заклади цих правил».

100 грн — штраф за те, що не вимкнули світло в туалеті

Менеджер ресторану в центрі Львова Олександр каже, що в ресторані змінено усі лампочки на енергоощадні, в деяких приміщеннях не вмикають світло, частину холодильників простоюють, аби економити енергію. «Працюють лише ті холодильники, де зберігається триденна норма продуктів. Два вимкнені. Ми відімкнули також нічну підсвітку на фасаді і мали скарги від гостей вже у перший день нововведення, — продовжує розмову Олександр. — Говорили, мовляв, у туристичному Львові таке неприпустимо… Адміністратору довелося довго пояснювати, що це вимога міської та обласної влади. Ще одне нововведення нашого ресторану — штрафи для працівників, які забувають вимкнути світло у туалеті — 100 гривень. Це діє. Оголошень на дверях не вивішували, всі повідомлені усно».

«Ми вимкнули освітлення фасадів готелю, ресторану. Вмикаємо пральні машинки з 11-ї до 19-ї години, — розповів менеджер готелю та ресторану Михайло Шевелюк. — Ввечері максимально зменшуємо освітлення, організовуємо зі свічок романтичну атмосферу».

Темній романтиці присвятять фестиваль

Олександра Гагаріна повідомила, що з наступного року у Львові планують проводити фестиваль «Львів натемно». Затвердять дату івенту 10−11 жовтня, яка є символічною для Львова. 10−11 жовтня 2022 року рашистські ракети знеструмили частину Львова… Таку ідею щодо фесту про романтику темного Львова висунули львівські ресторатори та представники туристичної сфери.

«Наш туристичний бізнес вирішив перетворити негатив у позитив і після перемоги організують фестиваль «Львів натемно», — наголошує готельєрка. — У туристичний календар вносимо новий захід. Плануємо в програму включити вогняне шоу, екскурсії містом вночі. У ресторанах — вечеря при свічках.

А тим часом…

У разі надзвичайної ситуації, коли ворог ракетами вдарить по об'єктах енергоресурсів, у львівських супермаркетах до входу виноситимуть продукти першої необхідності (воду та хліб), аби продавати «без чека». Це в тому випадку, коли в закладі немає світла.

Схожі новини