Передплата 2024 «Добра кухня»

На одного львів’янина припадає по дві тисячі гривень бюджету розвитку

На депозитному рахунку «Укргазбанку» — 700 мільйонів гривень міської скарбниці

Через процес децентралізації бюджетна скарбниця міст обласного значення неабияк розширилася. У бюджеті з’явилося більше ресурсів для розвитку інфраструктури. За станом на 22 червня 2016 року, на депозитному рахунку Львівської міської ради зберігається 700 мільйонів гривень. Ці кошти мерія тримає лише в одному державному - “Укргазбанку”. Львівська міська рада визначила банк під час спеціального тендеру. “Укргазбанк” виграв тендер, бо запропонував найвищу відсоткову ставку за депозит — 20,1% річних. Про це повідомив “ВЗ” директор департаменту фінансової політики Львівської міської ради Олег Іщук.

Інформацію про 700-мільйонний депозит під 20,1% річних підтвердив журналісту “ВЗ” директор Львівської обласної дирекції АБ “Укргазбанк” Олег Василишин.

«Інші державні банки пропонували Львову нижчі відсоткові ставки — до 20% річних, - пояснив пан Олег. - Згідно з постановою Кабміну, бюджетні кошти мають зберігатися на депозиті лише в державному банку, де розміщують тимчасово вільні бюджетні кошти. Що це означає? Цього року Львів має рекордний бюджет розвитку — 1 мільярд 650 мільйонів гривень (у Києві бюджет розвитку - близько півтора мільярда). Цю суму депутати Львівської міської ради “розбили” по об’єктах, які будуть ремонтувати чи вже ремонтують у Львові. Однак не всі об’єкти роблять одночасно: хтось приступить до робіт у липні, хтось у серпні чи у вересні. А гроші з бюджету щомісяця надходять по 1/12 від суми — 130 мільйонів гривень. Оскільки ці гроші перебувають на рахунку, а робіт, під які вони заплановані, не виконано, то, аби вони не “гуляли”, а давали місту прибуток, розміщуємо їх на депозитах. Коли приходить черга робіт, знімаємо їх з депозиту і оплачуємо ці роботи”.

Останнім часом Львівська мерія шукає 600 мільйонів гривень на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. “Львів таких коштів не має, відтак місто сподівається отримати ці гроші в Європейського інвестиційного банку, - повідомив міський голова Львова Андрій Садовий. - Працюю міським головою десять років. Жодної пропозиції щодо рекультивації полігона в Грибовичах від інвесторів ми не отримували. Це не бізнес, це збиток...”.

Запитую Олега Іщука, чи можна депозитні кошти використати на нагальну проблему для Львова — рекультивацію Грибовицького сміттєвого полігона. “Ні, — відповів чиновник. - Ці гроші мають спеціальне призначення, під них “зіграно” тендери, підписано договори з підрядниками. Однак ще маємо у загальному фонді бюджету так зване перевиконання доходів. Так, за п’ять місяців цього року отримали коштів на 300 мільйонів більше, ніж планували. Зокрема, перевиконання бюджет міста отримав від податку на доходи фізичних осіб. Згідно з Бюджетним кодексом, кошти від перевиконання бюджету маємо право розподілити лише після звіту за піврічний термін (за умови, якщо сума перевиконання перевищує 5%). Відтак орієнтовно в середині липня депутати Львівської міської ради (не міський голова Львова, не виконавчий комітет) мають право розподілити на сесії ці 300 мільйонів гривень. Якщо на сесії вирішать “кинути” їх на Грибовичі, то так і зроблять. Кошти від перевиконання бюджету теж зберігаються на депозиті. Не можемо дозволити, щоб вони вільно гуляли”. Голова депутатської комісії фінасів та планування бюджету Львівської міської ради Назар Бичишин повідомив “ВЗ”, що депутати ще не знають, на які цілі варто використати кошторис від перевиконання бюджету Львова. Це буде вирішувати профільна бюджетна комісія, а потім весь депутатський корпус. Депутат не виключає, що гроші можуть кинути і на рекультивацію Грибовицького смітника.

За словами Олега Іщука, бюджетний бум Львів отримав завдяки децентралізації. “За рахунок субвенції з держбюджету зі Львова зняли фінансування шкіл та медицини, - пояснює головний фінансист Львова. - Завдяки цьому у нас з’явилося більше вільних коштів. У Львові найбільший в Україні бюджет розвитку на одного жителя — 2 тисячі 270 гривень. Такого бюджету розвитку на одного мешканця навіть близько не мають інші міста. Це означає, що Львів надалі буде гармонійно розвиватися”. Голова Львівської ОДА Олег Синютка підтвердив “ВЗ”, що децентралізація влила фінансове життя в міста обласного значення, натомість відмінусувала бюджети обласних рад. “Обласні бюджети не отримали таких податкових преференцій, як міста обласного значення, - зауважив Олег Михайлович. - Цього року бюджет розвитку Львівської області — 70 мільйонів гривень, а бюджет розвитку Львова — півтора мільярда”.

Схожі новини