Передплата 2024 «Добрий господар»

Із третьої спроби: у Львові медики виправили дитині ваду обличчя, яку 10 років не вдавалося вилікувати

  • 26.03.2024, 11:45
  • 588

Хірурги Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» виправили хлопчику із Донецька ваду обличчя, яку не вдавалося пролікувати 10 років

Фото із соцмереж Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит»
Фото із соцмереж Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит»

Русланові із Донеччини ніяк не могли зробити операцію: вперше— у Донецьку, коли операція для закриття розщілини губи не відбулася через проблеми із низьким гемоглобіном, а вдруге у Дніпрі, коли таку ж операцію відмінили через високу температуру.

Хлопчик із багатодітної родини, у його мами з татом — 5 діток. Руслан народився із розщілиною губи і піднебінням. Хлопчик погано набирав вагу, і з віком вада все більше заважала йому їсти, пити, розмовляти. Мама Таня навчилася добре розуміти синочка, а ось іншим це важко, і з віком проблема тільки посилювалася.

Зазвичай розщілину губи лікарі коригують у перші місяці, та у Руслана не виходило з лікуванням усі його 10 років. І причин немало, адже дитинство Руслана припало на війну — усе його життя його дім потерпає від ворожих обстрілів, а його тато змушений захищати свою родину зі зброєю у руках.

Коли розпочалось повномасштабне вторгнення, мама Таня зібрала свою велику родину і переїхала з Покровського району на Донеччині до Хмельницької області. Тут родина намагається облаштувати собі побут, щоб дочекатися свого татка з війни. Уже тут, на відносно мирній території, мама дізналася про Центр і, не вагаючись, вирішила зважитися на довгоочікувану операцію для Руслана.

Команда Центру запропонувала рішення — виправлення дефекту у 2 етапи і комплексну реабілітацію. Руслану зробили традиційне втручання — закриття дефекту губи.

«Русланчику ми зробили наше традиційне втручання — закриття дефекту губи. Такі операції краще робити немовляткам у 3−4 місяці, краще не вагатися із операцією, аби не травмувати дитину, адже потім у неї будуть труднощі у колективі. Усе минуло добре, ми задоволені результатом», — розповіла щелепно-лицева хіругиня Центру Христина Погранична.

Уже через кілька тижнів Руслан із мамою повернуться до львівського «Охматдиту», щоб продовжити лікування. Тепер маленького пацієнта чекає ще одна, вже остання, операція і спеціальні заняття з логопедом у Клініці реабілітації дітей, щоб у нових умовах Руслан вчився говорити виразно і чітко.

«У Львові найкращі фахівці, тут все зробили дуже добре, ми вже одужуємо і готуємося до занять з логопедом», — зазначила мама хлопця.

Схожі новини