Передплата 2024 «Добра кухня»

«Настав час діставати Gpipen»

  • 09.03.2024, 11:50
  • 411

Петро Порошенко в інтервʼю найбільшій шведській щоденній газеті Dagens Nyheter закликав надати Україні винищувачі Gripen

Фото ілюстративне із Вікіпедії
Фото ілюстративне із Вікіпедії

Тепер, коли Швеція стала членом НАТО, настав час якомога швидше передати Gripen українським ВПС — сказав Порошенко. Він як лідер «Євросолідарності» — сестринської партії шведських християнських демократів і поміркованих — щиро привітав членство Швеції в НАТО і зазначив, що це знімає перешкоди для відправки бойових літаків Jas Gripen в охоплену війною Україну.

Видання зазначило, що декілька політичних лідерів Швеції вже давно говорять про те, що коли Швеція стане повноправним членом НАТО і матиме гарантії безпеки альянсу, тоді можна буде віддати літаки.

«Коли ви станете членами НАТО, у вас буде ще більше можливостей стояти з нами пліч-о-пліч. Тому, як нам і обіцяли, просимо скоротити терміни доставки бойових літаків в Україну», — закликав Петро Порошенко.

Швеція входить до коаліції з одинадцятьма країнами, які пообіцяли Україні бойові літаки, в основному американські F-16. Порошенко пояснює перевагу Gripen.

«Я знаю, що Gripen простіший, ніж F-16, і можна швидше навчити пілотів. Але винищувачі нам знадобилися б ще вчора, тому що у нас ситуація в повітряному просторі вкрай важка. Для нас це було б гарною можливістю — отримати Gripen зі Швеції, Mirage з Франції та F-16 з інших країн», — заявив він.

Схожі новини