Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові експонують «Карикатури війни»

Художник Віктор Кудін показав на полотнах незламність українців, свої роботи малював під сирени повітряних тривог

Віктор Кудін відкриває виставку зі словами швидкої перемоги. Фото авторки
Віктор Кудін відкриває виставку зі словами швидкої перемоги. Фото авторки

У четвер, 12 жовтня, у Львові відкрили персональну виставку відомого київського художника-карикатуриста, шаржиста Віктора Кудіна «Карикатура війни». Автор експозиції каже, що це серія малюнків, які виникли під час війни, у період завивання повітряних тривог і ракетних обстрілів, під час новин, коли ллються сльози, і ти розумієш, що гинуть кращі українці.

Київський художник, заслужений архітектор України, Віктор Кудін займається графікою вже понад сорок років. У 1983 році був одним із фундаторів, головою відомого клубу карикатуристів «Архігум». Твори Віктора Кудіна друкували в багатьох сатиричних виданнях, серед яких «Перець», «Ранок», «Молода гвардія», «Український тиждень», «Крокодил», «Літературна газета», Pohaс, Ezh, Pikker, Eulenspiegel, Weldt… Віктор Кудін має 22 персональні виставки в Україні та за кордоном. Є засновником і організатором галереї карикатури «Сатирикон» у Львові та галереї Archigum Gallery у Києві.

Зараз працює в галузі архітектури, станкового живопису, графіки та фотографії. Однією із головних цілей своєї діяльності бачить відкриття в Україні музею карикатури.

… Експозиція «Карикатура війни» налічує тридцять робіт. Автор малює з третього дня війни, на день — по три карикатури. У Львові експонує кращі з цих картин. Крім виставки карикатур Віктор Кудін презентує в рамках свого мистецького проєкту глянцевий каталог з карикатурами на тему війни, який коштує тисячу гривень. Виставку «Карикатура війни» відкрили напередодні архітектурного форуму у Львові.

Сюжети карикатур — актуальні, як кажуть, на злобу дня. Мене вразила робота, де зображена дружина російського солдата, яка залишилася без чоловіка і спить щоночі з військовим орденом… Також на одній із робіт зображено смерть з косою, на якій синьо-жовтий прапор та напис «Ты уже убит, сука!».

Віктор Кудін намалював багато сюжетів, які прославляють силу та незламний дух ЗСУ, крах кремля, суд в Гаазі над рашистами, зерновий коридор, прощання батьків з дітьми, евакуація за кордон, народження дітей під звуки сирени, шизофренія путіна, який віддає російській армії вбивчі накази, чорні мішки з м’ясом окупантів, м‘ясорубка для російських загарбників.

Виставку Віктора Кудіна відвідало близько сотні львів'ян, серед яких було багато іноземців, які приїхали до Львова у волонтерських справах.

Схожі новини