Передплата 2024 ВЗ

8−9 липня знакова кав’ярня Львова «Під синьою пляшкою» працює останні дні

Заклад, де в 90-і роки збиралася львівська інтелігенція, митці заснував Юрій Кульчицький

«У ці вихідні, 8−9 липня будемо востаннє готувати для вас каву. Відкладіть усі справи й приходьте до нас», — написали у соцмережах власники історичної кав‘ярні «Під синьою пляшкою», що у дворику вулиці Руської, 4. Серед головних причин закриття кафе, яке стало культовим місцем у центрі Львова — складна економічна ситуація в державі та неможливість працювати в плюс. Свого часу ця кав’ярня була в складі мережі закладів «Дзиґи».

У 90-і роки в кав‘ярні «Під синьою пляшкою» збиралася міська інтелігенція, митці, громадські діячі. За філіжанкою кави обговорювали концепції розвитку Львова, тут народжувалися незвичні мистецькі колаборації. Кав’ярня розташована в кам’яниці Гепнера, її візитною карткою є синя пляшка та старовинні рецепти приготування кави, які тягнуться з часів Австрійської імперії.

Кав’ярня названа на честь першої віденської кав’ярні «Під синьою пляшкою», яку відкрив львів'янин і засновник кавової культури у Європі Юрій Кульчицький у 1683 році. Юрій Винничук у своїй книзі «Кнайпи Львова» стверджує, що у підвалах кнайпи живе привид.

Як розповіла директорка Інституту стратегії культури Юлія Хомчин, міська влада має зберегти кав’ярню, бо це одна з візитівок кавової столиці України.

«Кав'ярня є однією з найстаріших у Львові з рецептами варіння кави, які сягають часів бабці Австрії. Таких місць у Львові вже немає, — каже. — Місце старе і обмиловане, як нами львів'янами, так і гостями Львова».

Закриття кав‘ярні «Під синьою пляшкою» — не перший випадок зникнення з гастрономічної мапи Львова знакових закладів. У червні минулого року закрили ресторан з вінтажним інтер'єром Cafe1, що на площі Катедральній. А перед тим через економічну кризу та воєнний стан закрили ресторан «Шекспір», що на вул. Любінській.

У розмові з «ВЗ» ресторатори нарікають, що ресторанний бізнес неабияк підкосило широкомасштабне вторгнення рф, а перед тим спадання стимулювала пандемія коронавірусу. Орендна плата зросла. Власники приміщень не дають підприємцям жодних послаблень на час воєнного стану. Також через комендантську годину не можна працювати допізна, а ще донедавна забороняли продавати алкогольні коктейлі на літніх майданчиках.

«Якщо порівнювати нашу роботу та середній чек під час карантину й у воєнний час, то коронавірус для нашої сфери був ще квіточками, — пояснює „ВЗ“ рестораторка Аліна Клебан. — Через високу вартість продуктів, дорогий бензин та високі комунальні послуги наші витрати зросли щонайменше на 60%, а прибутки доволі скромні. Якщо до війни середній чек за замовлення піци та страв італійського меню становив 1300 гривень, то тепер — 500−700, і то в кращі дні».

Схожі новини