Передплата 2024 «Добра кухня»

Реформа митниці відбудеться ще цього року, — прем'єр

  • 25.02.2023, 18:30
  • 744

Кабінет Міністрів України планує цього року реалізувати реформу митниці, що складається із шести кроків

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Я буду тиснути, щоб ця реформа була реалізована цього року. Ми вже домовилися з президентом Єврокомісії щодо відкриття поетапного доступу до спільних баз даних», — наголосив він.

Він зазначив, що для митної реформи потрібно реалізувати шість кроків. Перший — запровадження спільних пунктів пропуску та спільної бази даних із країнами ЄС, зокрема — з Польщею.

«Коли в базах даних Польщі та України буде однакова інформація, все вирівняється. Корупція у форматі контрабанди зменшиться на 98%», — переконаний прем'єр.

Другий крок — діджиталізація всіх процесів та впровадження електронної черги. Третій і четвертий кроки передбачають ротації на митниці що три місяці і збільшення кількості пунктів пропуску.

«Що більше пунктів пропуску, то менше навантаження, менше черг, менша корупція. Ми над цим уже активно працюємо. Вперше за 24 роки Україна відкрила два нові пункти пропуску з Румунією», — наголосив Шмигаль.

Ще два кроки передбачають ризик-орієнтований підхід і встановлення справних сканерів на всіх митних пунктах пропуску.

«Без структурної реформи кадрові зміни не будуть ефективними. Під час війни ми вже почали зміни. Зараз ми маємо перемовини щодо продовження економічного безвізу, тобто безмитної та безквотної торгівлі, до кінця або середини 2024 року», — наголосив прем'єр.

Схожі новини