Передплата 2024 «Добра кухня»

«Серед цих людей важко вибрати кращих, бо вони усі - найкращі!»

У Товаристві незрячих провели фестиваль авторської пісні і поезії

Картина незрячого художника Юрія Ломова.. Фото авторки
Картина незрячого художника Юрія Ломова.. Фото авторки

Два роки тому я познайомилася з прекрасними і водночас особливими людьми. Прекрасними, бо вони дуже позитивні, хоча й «бачать» світ по-іншому, не скиглять через дрібниці і не перетворюють дрібні проблеми на «Всесвітній потоп». А особливими, бо ці люди усі події сприймають серцем, а їхніми очима зазвичай є руки. Ці люди — члени Товариства незрячих, яким 12 років опікується і дбає про кожного його незмінний керівник — голова правління Львів­ської обласної організа­ції УТОС Любов Кукуруза.

Про початок фестивалю авторської пісні і поезії оголосила Любов Кукуруза.
Про початок фестивалю авторської пісні і поезії оголосила Любов Кукуруза.

У червні Товариству незрячих виповнилося 90 років. Ще два роки тому пані Люба мала багато планів стосовно проведення ювілейного свята. Але повномасштабне вторгнення росії в Україну поставило крапку не на одному святкуванні. Тож, враховуючи ситуацію, яка є зараз в Україні, провести великий фестиваль авторської пісні і поезії, про який мріяли, не вдалося. Бо до війни на різноманітні фестивалі збирали навіть і 80 учасників.

Ми повністю не відмовилися від ідеї проведення фестивалю авторської пісні і поезії, — каже Любов Кукуруза. — Ті, хто могли приїхати з різних районів області, сьогодні вже тут, і участь у фестивалі візьмуть 18 осіб. Це незрячі люди, які співають власні пісні, або пишуть вірші. Цей захід ми приурочили до 90-ї річниці створення нашого товариства. Це не конкурс, а лише фестиваль, бо, насправді, дуже складно серед цих людей вибирати кращих, адже вони усі для мене найкращі.

— Чи отримають учасники дипломи і подарунки?

—  Ми вирішили дипломів не вручати. Маємо подарунки від обласної організації Червоного хреста, а також солодкі подарунки від наших партнерів. Усі учасники відчують свято. Бо для них зібратися в одному товаристві - це вже свято. Це люди, які дуже гостро відчувають свою національну ідентичність, це люди, які творять і які хочуть показати свою творчість, поділитися своїми досягненнями. Але це настільки щиро, що ми не можемо їх ділити на «переможців» і «переможених». Вони тут усі рівні! І усі найкращі!

Поки учасники фестивалю займали місця у бібліотеці, мою увагу привернули роботи з бісеру, плетені на спицях і гачком вироби та м’які іграшки. За словами Любові Кукурузи, це все роботи членів товариства незрячих. А поруч, на стіні, картини. Спочатку я подумала, що їх намалював і подарував організації якийсь відомий митець. За словами пані Любові, їх створив незрячий художник Юрій Ломов — інвалід ІІ групи по зору, учасник багатьох міжнародних художніх виставок та призер Всеукраїнського (відкритого) фестивалю творчості інвалідів «Неспокій серця».

Роботи членів Товариства незрячих.
Роботи членів Товариства незрячих.

Фестиваль авторської пісні і поезії після вступного слова Любові Кукурузи відкрив незрячий з дитинства хлопець з Мостиськ Роман Строгуш. Зізнаюся, від виконання цієї пісні - про Україну, синів-героїв у мене навернулися сльози…

Свою пісню про Україну заспівав Роман Строгуш.
Свою пісню про Україну заспівав Роман Строгуш.

Вірш, присвячений захисникам Батьківщини, прочитала Оксана Каплан, поезію «Втомилась плакати земля…» прочитала Люба Кузнєцова.

Поезію, присвячену захсиникам Батьківщини, прочитала Оксана Каплан.
Поезію, присвячену захсиникам Батьківщини, прочитала Оксана Каплан.
"Втомилась плакати земля" - такий твір написала Люба Кузнєцова.
"Втомилась плакати земля" - такий твір написала Люба Кузнєцова.

Чудову музичну композицію на власні вірші створив Ярослав Баран. З Дроговижа на фестиваль приїхала і Галина Цюра. Галина давно пише вірші, і торік вийшла її перша поетична збірка.

Галина Цюра.
Галина Цюра.

У довільному порядку учасники фестивалю розповідали власні вірші і співали пісень, які написали спеціально до цього свята. Вони насолоджувалися творчістю своїх друзів, підтримували одне одного і, звісно, жартували…

P.S.

Захід провели у рамках фінансової підтримки громадських об'єднань, наданих департаментом соціального захисту ЛОДА.

Схожі новини