Передплата 2024 «Добра кухня»

«Образи заважають досягати успіху!»

Кризова психологиня Ірина Цюк розповіла, як долати травми війни

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Затяжна війна в Україні травмує психіку українців. Причому незалежно від того, чи залишилися в країні, чи виїхали за кордон. Навіть якщо зовні людина спокійна та цілком дає раду у нинішніх обставинах, психологічні проблеми все одно присутні. Як діяти, аби задавнена травма не загострилася та не впливала на якість життя? Про це говоримо з кризовою психологинею, тренеркою мислення Іриною Цюк.

Ірина Цюк, кризова психологиня, тренерка мислення.
Ірина Цюк, кризова психологиня, тренерка мислення.

— Які ознаки вказують на те, що людина гостро пере­живає травму війни?

— Постійна тривожність, по­гані сон, апетит. Часто падає імунітет, дають про себе зна­ти хронічні недуги. Чимало лю­дей досі не розуміють, що ро­бити далі: залишатися в Україні чи виїжджати за кордон, у яко­му напрямку рухатися? Такі «за­висання» у невизначеності по­гіршують стан. Хоча багато для кого нинішня ситуація, навпа­ки, стала пусковим механізмом для дій та нових рішень. Багато українців саме під час війни зро­били прорив, оскільки зрозумі­ли, що не житимуть вічно. Інші - немов провалилися у яму апа­тії. Зазвичай таке трапляється, коли людина намагається заглу­шити власні емоції, не приймає дійсність. Важливо дати собі час на переживання неприємних відчуттів. Можна дозволити собі полежати, поплакати. Але важ­ливо встановити дедлайн, аби не застрягнути у такому стані. У цей період вкрай важлива під­тримка оточення та сім'ї. Якщо не вдається уникнути депресії самотужки, слід звернутися до спеціаліста.

— Під час війни багато хто змінює звичний ритм життя, професію…

— До багатьох українців у цей кризовий час прийшло розу­міння — хто я і що хочу робити. Коли існує реальна загроза жит­тю, відпадають страхи та сумні­ви, виявляються істинні бажан­ня. Можна пережити будь-яку ситуацію, якщо знаєш, для чого це тобі потрібно. Важливо мати у житті мету. Я опановувала нову професію не лише під час війни — у мене цей період збігся з важ­кою хворобою. Мала шалений приплив сил попри хіміотерапію та перебування на межі життя та смерті. Прагнула навчатися, до­помагати людям — це, зокрема, допомогло здолати онкологію.

— Як внормувати психоло­гічний стан самотужки?

— Важливо налагодити режим харчування та сну — це допома­гає організму долати стрес. Мо­зок обробляє інформацію у сні. За годину до відпочинку вими­кайте усі ґаджети, зменшуйте інтенсивність світла у помеш­канні. Ранок починайте зі склян­ки теплої води — вона допоможе розслабитися та виведе ток­сини. Коли чуєте звуки сире­ни чи вибухи, практикуйте ди­хальні вправи. Важливо навести лад у власних думках. Візьміть за звичку їх записувати. Це до­поможе розсортувати мислен­ня: негатив слід відкидати. Про що думаємо — те і стається. По­думайте, чим можемо бути ко­рисні для країни та оточення. Допомога іншим надає крила та відволікає від сумних думок. Важливо навчитися співчувати. Українці - емоційно виснажили­ся, починають ділити один од­ного, зокрема на тих, хто виїхав і залишився. Кожен перебуває у потрібних саме йому обстави­нах і має зосередитися на тому, що саме несе у цей світ.

Схожі новини