Передплата 2024 «Добрий господар»

Техніки релаксації: як заспокоїтися?

Постійне напруження та нестача відпочинку шкодять розумовим і фізичним здібностям та можуть призвести до різних захворювань. Багато хто навіть не знає, як упоратися зі стресом і як ефективно використовувати методи релаксації. Розглянемо кілька технік з подолання стресу

Фіксований час для відпочинку. На­приклад, якщо працюєте позмінно, час для відпочинку може варіюватися залежно від зміни. Можна щодня приділяти 2−3 години часу для себе. У цей час ви недоступні для зовнішнього світу. Можна використати ре­жим польоту або нічний режим на смартфо­ні, щоб уникнути відволікання від відпочин­ку. Доведено, що менше часу біля екрана ввечері покращує якість сну!

Дихальні вправи. Мало хто звертає увагу на своє дихання та його якість. Осо­бливо важливу роль дихання відіграє, коли йдеться про розслаблення. Воно може ста­ти ключем до повної релаксації. Залежно від фізичного та емоційного стану, коли напружені або розсіяні, дихання, відповід­но, змінює свій ритм. У разі стресу, відво­лікання або напруження зазвичай дихають швидше. Стан дихання впливає на внутріш­ній світ. Коли почуваються задоволеними та впевненими, дихання стає глибшим. Дихальні вправи змушують усвідомлювати процес дихання, роблячи кожен вдих і ви­дих більш усвідомленими, глибокими і ре­гулярними. Це знижує частоту серцебиття і повертає стан спокою внутрішньому світу. Тому негативні емоції відходять на другий план.

Медитація. Техніка розслаблення — медитація. Вона стає дедалі популяр­нішою. Багато людей відчувають її по­зитивний вплив на свій внутрішній світ і на якість життя загалом. Регулярне ви­конання медитації покращує якість сну, додає впевненості та сприяє позитивно­му мисленню. Після медитації ви відчуєте почуття внутрішнього балансу. Це процес сфокусованої уваги, що означає концен­трацію на одному з аспектів сприйняття. Це може бути дихання, думка або почут­тя. Можливо, краще сконцентруватися на диханні та виконати вправу кілька разів. Через деякий час можна включити пози­тивне мислення, утримуючи його в цен­трі уваги. Якщо розум почне відхилятися, потрібно повертатися до початкового фокусу. Уся справа в тренуванні. Відво­лікання не завжди погано, це дає змогу усвідомити наявність перешкод і необ­хідність знайти для них рішення. Якщо під час медитації деякі речі або люди при­вертають негативні думки, можливо, слід зменшити їхню роль у житті або створити здорову відстань. Для практик медитації можна знайти книжки або подивитися ві­део в Інтернеті. Медитація в мініатюрі та­кож допомагає в ситуаціях, коли розсер­джені або відчуваєте почуття страху. Для цього достатньо сконцентрувати увагу на якомусь одному предметі та дивитися на нього, не моргаючи, 5 хвилин.

Вправи на свіжому повітрі. Це можуть бути ранкові або вечірні прогулянки. Свіже повітря допоможе прояснити думки. Лише 30−60 хвилин на день надають позитивно­го ефекту на весь організм. Також важли­во знайти час для свого улюбленого виду спорту і регулярно займатися ним. Не по­трібно ставити надто грандіозні завдання. Відвідування спортзалу двічі на тиждень або півгодинні прогулянки щодня значно поліпшать якість життя. Бажано для про­гулянок обрати місце подалі від руху авто­мобілів. Це можуть бути міські парки або невелика лісосмуга у межах міста.

Уникання «нав'язаного» негативу. Згадайте себе в дитинстві, спробуйте ніби на короткий час (10−15 хвилин) зануритися у стан і відчуття свого дитинства. Для цьо­го можна скористатися методом медитації. Щоб посилити ефект, увімкніть музику, яку любили в ту пору. Після цього спробуйте пригадати, який саме негатив надходив із телевізора, музики чи Інтернету з часом. Найімовірніше, ви вже звикли до постійно­го поглинання негативу і навіть не помічаєте цього. Наприклад, після такої вправи уникати перегляд фільмів жахів, музики та пісень з нецензурною лексикою, хроніки кримінальних подій. Вкрай важливо знахо­дити достатньо часу для себе і слухати своє тіло. Гармонія між напруженням і розсла­бленням дає змогу підтримувати здоровий баланс. Не можна очікувати, що завжди функціонуватимете як машина. Тіло і розум теж потребують відпочинку. Вони мають працювати безперервно, тому їм необхідно виділити час для відновлення.

Схожі новини