Як повноцінно жити, коли стрес поруч?
Лайвхаки від відомої лікарки-дієтологині Оксани Скиталінської
«Одного із моїх ранків, коли я збиралася на конференції про хронічний стрес сьогодення виступати з доповіддю про стрес у жінок і зайву вагу, зі мною самою трапився ще той стрес: мій ноутбук повидаляв половину ілюстрацій з моєї презентації. І це за пів години до виходу з дому. Незважаючи на всі мої шаманства навколо нього, всі ілюстрації зникли безслідно. Я ще ніколи з такою швидкістю не ґуґлила у своєму житті, відновлюючи презентації». Про такий випадок зі свого життя розповіла відома українська лікарка-дієтологиня, засновниця Академії довголіття Оксана Скиталінська.
На щастя пані Оксани і величезної кількості її шанувальників, доповідь відбулася. Свої враження, які вона переживала тоді, дієтологиня описала так: «Відчуття відчаю змінилось на відчуття радості, бо зустріла багато колег, а з деякими своїми багаторічними ФБ-друзями нарешті обійнялася наживо».
А тепер перелічимо коротенькі лайвхаки від Оксани Скиталінської, як зменшити дію хронічного стресу і не допустити розвитку ускладнень (прогресування атеросклерозу, цукрового діабету, ожиріння, аутоімунних захворювань, інсульту, інфаркту, раку):
- Пийте теплу воду впродовж дня, починаючи після пробудження і закінчуючи незадовго до сну (бо інсульти частіше трапляються під ранок). Почуватиметеся краще однозначно.
- Снідайте. У людей, які пропускають сніданок, вищий ризик зайвої ваги, кажуть вчені. З іншого боку — все індивідуально. Я снідаю через кілька годин після сну.
- Сніданок білково-повільно-вуглеводний, тобто яйце/сир + овочі/фрукти/ягоди/каша. Вранці активний обмін речовин і вища чутливість клітин до інсуліну. Тобто ранковий банан/хурма і вечірній — то різні банани/хурма.
- Після кожного прийому їжі прогуляйтеся. Хвилин 10, краще 20. Це запобігає розвитку інсулінорезистентності, допоможе протидіяти накопиченню жиру, особливо на животі.
- Намагайтеся вживати їжу з низьким глікемічним індексом: це даватиме довшу енергію і не даватиме різких підйомів-спадів глюкози (захист судин і профілактика прискореного старіння).
- Годуйте своїх кишкових бактерій, і залишатиметеся довго молодими, здоровими і життєрадісними: їжте овочі, зелень, ягоди, бобові і квашені продукти.
- Пам’ятайте про хроноритми, циркадні ритми — клітини наших органів працюють найбільш активно в різний час доби. Зокрема, органи травлення найбільш активні вдень, тому їсти потрібно вдень, а не пізно ввечері, бо те, що ви з'їли пізно ввечері, перейде в жир і перешкодить нічним процесам відновлення в організмі.
- Зверніть увагу на свій сон — це джерело вашої молодості. Хто спить мало, той і живе мало. Перед сном можете випити склянку чаю з ромашки і навіть додати пів чайної ложечки меду, щоб краще спати.
- Рухайтесь більше. І обов’язково — на свіжому повітрі. У будь-яку погоду. Ніяка лампа не замінить дії сонячного світла на організм, мозок, навіть якщо воно далеко за сірими зимовими хмарами.
- Мінімізуйте стрес: йога, медитація, глибоке дихання животом, коротка тепла ванна з магнієвою сіллю або просто теплий душ.
«Спробуйте, це працює. Любіть життя, воно неповторне і прекрасне», — закликає Оксана Скиталінська.