Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бюджет Львова на 2024 рік на 1,8 мільярда зменшиться. У чому причина?

Доведеться забути про фінансування деяких міських програм, зокрема, проєкт «Зробимо Львів кращим»

Фото ілюстративне, автор: Роман Балук
Фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Головний фінансовий документ Львова на 2024 рік прийнято: наступний рік передбачені чималі скорочення. Загальна сума бюджету — 13 млрд грн, що майже на 2 мільярди менше за бюджет у 2023 році. Причина зменшення бюджету — вилучення військового ПДФО на суму близько 1,8 млрд грн.

«Найбільша пряма стаття видатків бюджету — це мільярд гривень на підтримку ЗСУ, — повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. — Також додатково до цієї суми затверджено низку додаткових програм з окремим фінансуванням на підтримку військових (харчування для поранених в лікарні, центри ветеран-хабу, реабілітація військових). Видатки на освіту — 4,4 млрд грн. Медицина та соціальний захист — 0,8 млрд грн. На водопостачання, теплопостачання, освітлення виділимо 3 млрд грн. У звʼязку з обмеженим бюджетом зупинено фінансування програм на наступний рік — „Зробимо Львів кращим“, компенсація щодо проєкту Депресійної лійки».

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» голова депутатської комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради Наталія Шелестак, бюджет на 2024 рік не можна назвати дефіцитним, а таким, який відповідає потребам часу — воєнному стану в країні.

«Весь бюджет — соціально спрямований на виживання і на перемогу через допомогу війську. Це бюджет воєнного часу, — наголошує депутатка. — Ми передбачили чималу суму для допомоги військовим. Є кошти на медичну допомогу військовим та ВПО, сім'ям військових. Передбачили ваучерну підтримку родин військових, на розвиток бізнесу, який відкриють військові. Виділили кошти на дрони. 350 мільйонів закладаємо у резервний фонд на випадок надзвичайних ситуацій, які можуть траплятися у місті. Усі бюджетники будуть отримувати зарплати, буде тепло, світло. Усі захищені статті - захищено. Будемо сподіватися, що вдасться наповнювати бюджет ще краще. Більшість витрат з бюджету — компенсація тепловикам, бо держава передала це на плечі громад. Місто з цим справляється, понад 4 млрд грн було сплачено за різницю в тарифах за тепло. Будемо доплачувати також „Львівелектротрансу“, платити за прибирання міста, за освітлення».

— Що вам не подобається у бюджеті на наступний рік: хотіли на щось виділити більшу суму, але не вийшло?

— Бюджет Львова на наступний рік виважений наскільки це можливо. Мені не подобається, що через війну місто не розвивається такими темпами, як би хотілося. Але такі реалії часу, в якому живемо.

Подобається, що місто потрохи віддає борги і не бере нових кредитів. Ми не беремо кошти на проїдання. Бо в останні роки брали незрозумілі кредити, наша комісія за це не голосувала. Наступного року будемо жити за доходами.

Схожі новини