Передплата 2024 ВЗ

Римський Колізей атакують… щури

Міністр культури Італії назвав це «ганьбою» і закликав владу Вічного міста виправити «неприйнятну» ситуацію

Біля римского Колізею завжди повно туристів. Але й щурів не бракує... Влада Вічного міста обіцяє провести дератизацію. Фото АП
Біля римского Колізею завжди повно туристів. Але й щурів не бракує... Влада Вічного міста обіцяє провести дератизацію. Фото АП

Італійські ЗМІ розповіли про «навалу» щурів і мишей всередині й поблизу всесвітньо відомої пам’ятки Стародавнього Риму — Колізею. Коментуючи ситуацію, міністр культури Італії Дженнаро Санджуліано назвав це «ганьбою».

"Прикро, що найважливіший археологічний терен планети опинився в такій прикрій ситуації", — наголосив урядовець. І нагадав, що Колізеєм і терито­рією довкола цієї величної спо­руди опікується не міністерство культури, а влада Вічного міста.

«Я негайно зателефонував меру Рима й пояснив йому, що прибирати біля Колізею час від часу — недостатньо, — наголо­сив Санджуліано в інтерв'ю те­леканалу RAI. — Треба зробити більше. Цю територію потрібно очистити ґрунтовно, адже це ві­трина Італії у світі».

За словами міністра культури, якщо з описаною ЗМІ «навалою» щурів і мишей біля Колізею не впо­рається міська влада, то у спра­ву втрутиться його відомство, яке «готове взяти на себе відповідаль­ність за цю територію».

Довідка «ВЗ»

Колізей (латиною Colosseum, італійською Colosseo) — амфіте­атр, пам’ятка давньоримської архітектури, одна з найбільших і найвідоміших споруд антично­го світу. Будівництво Колізею розпочали за наказом імпера­тора Веспасіана 72 року н. е., а завершили 80 року н. е. вже за правління його сина Тита. На момент завершення будівни­цтва амфітеатр уміщував до 50 тисяч глядачів. Колізей діяв із 80-го по 404 рік — як місце гладі­аторських боїв, масових святку­вань і публічних страт.

Схожі новини