Передплата 2024 «Добрий господар»

Арктика нагрівається швидше, ніж решта Землі

Як наслідок, на Півночі… міліють озера з прісною водою

Арктичний льодовий покрив стрімко тане, бо температура на Півночі постійно зростає... Фото NASA
Арктичний льодовий покрив стрімко тане, бо температура на Півночі постійно зростає... Фото NASA

За даними звіту вчених із Фінського метеорологічного інституту, які проаналізували дані про кліматичні умови за Полярним колом у 1979−2021 роках, у Арктиці так звана глобальна температура зростає приблизно у чотири рази швидше, ніж на решті території нашої планети.

Особливо швидко теплішає у євразійській частині Арктики, насамперед — у Баренцевому морі, де температура зростає аж у сім разів швидше, ніж у середньому на Землі.

Як розповів CNN Міка Рантанен (головний автор статті, опублікованої у виданні Communications Earth and Environment), кліматичні моделі, які вчені використовували для прогнозування передчасних змін, уже не відображають настільки високої швидкості потепління.

«Це викликає занепокоєння, — констатував Рантанен. — Адже якщо ці моделі не змогли передбачити, що відбувається зараз, то вчені не можуть бути впевнені в своїх прогнозах. Сьогодні Арктика наражається на загрозу глобального потепління значно сильніше, ніж вважали раніше».

2019 року ООН у спеціальній доповіді відзначила, що Арктика нагрівається «більш ніж удвічі швидше, ніж решта планети».

Як розповів AFP співавтор вищезгаданої статті Анті Ліппонен, він дуже здивований тим, що різниця, згідно з останніми дослідженнями, виявилася ще більшою.

За словами науковця, швидкі кліматичні зміни на Півночі є небезпечними, «адже усе, що відбувається в Арктиці, так чи інакше вплине на всіх людей».

Через потепління в Арктиці зникають прісні озера

Про це в журналі Nature Climate Change розповіли науковці з Університету Флориди (США). За даними їхнього дослідження, за останні 20 років чимало озер із прісною водою, розташованих в Арктиці (зокрема — у Канаді, рф, на данському острові Гренландія, у країнах Скандинавії і на американській Алясці), значно зменшилися у розмірах — або навіть повністю зникли. Арктичні озера є ключовими елементами екологічної системи, адже це джерело прісної води, притулок для перелітних птахів і місцевої фауни. Саме від цих озер часто залежить виживання видів, які перебувають на межі зникнення…

Учені вважали, що через кліматичні зміни в Арктиці води в тундрових озерах побільшає (завдяки таненню поверхневого льоду), але, схоже, усе «працює» по-іншому. Як з’ясували науковці, танення вічної мерзлоти призводить до відтоку води в прісних арктичних озерах, — під землею утворюються такі собі дренажні канали, через які вода витікає, причому швидше, ніж надходить до озер через танення льоду.

«Наше дослідження доводить, що вічна мерзлота тане швидше, ніж передбачали вчені», — каже Елізабет Е. Вебб із Університету Флориди, яка керувала командою вчених. Як це не дивно, але до танення вічної мерзлоти й висихання арктичних озер призводить також збільшення інтенсивності осінніх дощів на Півночі.

«Те, що більша кількість опадів зменшує кількість поверхневих вод, видається нелогічним, — відзначає співавтор дослідження Джеремі Ліхштайн. — Однак цей механізм уже описаний у науковій літературі: дощова вода нагріває ґрунт, унаслідок чого процес танення вічної мерзлоти прискорюється».

А відтак, під землею утворюється більше «дренажних» каналів, якими з прісних арктичних озер утікає вода… Танення вічної мерзлоти означає додаткові негативні наслідки для клімату. Адже в такий спосіб вивільнюються й потрапляють до атмосфери Землі так звані парникові гази, метан і двуокис вуглецю (вуглекислий газ).

І небажані кліматичні зміни стають ще швидшими… А двуокису вуглецю у вічній мерзлоті, за даними науковців, багато — «удвічі більше, ніж у земній атмосфері».

Схожі новини