Передплата 2024 ВЗ

Убивство Дуґіної: удар по «імперцях» чи привід для репресій?

Наступною жертвою кремля може стати терорист Ґіркін…

Як і слід було очікувати, підмосковне вбивство Дарії Дуґіної фсб рф «розкрила» миттєво. Усе «повісили» на Україну. Кажуть, бомбу під позашляховик «Тойота», у якому їхала 29-річна донька «мозку путіна» Олександра Дуґіна, підклала терористка з «Азова», що вже виїхала з рф до Естонії. Задум зрозумілий («продати» Заходу «державний тероризм» України), але не єдиний. Останнім часом соцмережні медії, близькі до Дуґіна, активно критикували путіна за «нерішучість"у війні з Україною і агітували за проведення загальної мобілізації. А ну як демонстративним убивством Дарії Дуґіної (на очах у батька, що їхав слідом іншою автівкою) кремль попередив «імперців»: навіть не сподівайтеся, владу вам не віддамо… Логіка цієї версії мала би зараз позбавити душевного спокою ще одного завзятого критика мілітарних звершень путіна — терориста Ґіркіна. Адже наступною жертвою війни кремля проти «імперців» може стати саме реконструктор Стрєлков…

Хоча Олександра Дуґіна у західних ЗМІ називають «мозком путіна», в Україні про цього «філософа» чув хіба той, хто дуже цікавиться російською «політикою». А про його доньку Дарію в Україні й поготів не чули… Саме тому трохи розповісти про цих одіозних осіб буде не зайве.

Дуґін, що сповідує ідеологію «євразійства», мріє про відновлення російської імперії - шляхом приєднання колишніх радянських республік до путінської росії. «Мозок путіна» роками говорить про необхідність знищення України, мовляв, клятий Захід перетворив її на «анти-росію». Попри те, що великий вплив Дуґіна на путіна багато хто ставить під сумнів, у зверненні правителя рф від 24 лютого теза про неприпустимість існування України як «анти-росії» була… На переконання Дуґіна, росія має збудувати «євразійську імперію від Дубліна до Владивостока». Спочатку — окупація України, а потім і усіх колишніх радянських республік і держав колишнього «соціалістичного табору». У такий спосіб, на думку Дуґіна, росія стане альтернативою занепадницькому Заходові…

Крім української державності, стверджує Дуґін, має бути скасована й державність Польщі. У Євразії, каже «мозок путіна», немає місця для «вигаданої» польської держави, яку фінансують США… Коли в ефірі Polsat News екскомандувача Багатонаціонального північно-східного корпусу НАТО генерала Боґуслава Самоля запитали, чи «росіяни рано чи пізно нападуть на Польщу», той відповів так: «Це одна з цілей Дуґіна», оскільки «ідеологічний консультант путіна не бачить можливості, щоб українська й польська держава функціонували, не кажучи вже про країни Балтії». Самоль нагадав, що «це записано у трактаті Дуґіна, який вивчають курсанти військових училищ рф».

«Політична аналітикиня» Дарія Дуґіна (санкційний список Великої Британії) була такою ж прихильницею вторгнення рф до України, як її батько. В одному з інтерв'ю сказала, що кожен, хто виступає проти західної цивілізації матеріалізму, є для росії «товаришем за зброєю». І що в рф немає місця тим, хто проти війни, оскільки «потрібна абсолютна єдність».

На Заході, казала загибла Дарія, живуть «расисти», «колонізатори» й «нацисти». Оскільки захід України не хоче інтегруватися з рф (на відміну від «днр» і «лнр»), то цю українську територію, на думку Дуґіною, треба захопити силою. Донька «мозку путіна» також заявляла, що у Бучі було інсценування — з метою оббрехати доблесних російських вояків. Підірвана Дарія також пояснювала, що в Україні триває війна ідей, а не націй, і що в цій війні росія захищає… ідею свободи. А українці, за її словами, є нелюдами, тож заслуговують на смерть…

Одним із перших про причетність Києва до вбивства Дуґіної заявив ватажок «днр» Пушилін. За його словами, жінка стала жертвою українських диверсантів, які планували вбити її батька…(Загалом, версія про те, що ціллю замаху був «мозок путіна», а не його донька, є поширеною, — але не єдиною. Є версія, що хотіли вбити обох, але Дуґін в останню мить пересів до іншого авта. Не виключено також, що хотіли вбити саме доньку, адже вибуховий пристрій підірвали начебто за допомогою смартфону. Мовляв, убивця бачив, кого підриває, і знав, що Дуґін, який їде слідом у іншому авті, бачитиме вибух).

Маячню Пушиліна підхопила речниця російського МЗС Захарова: якщо «компетентні органи» підтвердять «версію» Пушиліна, можна буде говорити про «політику державного тероризму» з боку Києва. І відповідні висновки «розслідування» фсб рф не забарилися… «Але якщо це операція військової розвідки України, то незрозуміло, чому їх першою ціллю не став хтось із російських військових, які мордували людей у Бучі», — слушно зауважила у коментарі виданню «Новая газета. Європа» опозиційна російська журналістка Юлія Латиніна.

Латиніна вважає Дуґіна фігурою «важливою», але такою, що залишається «на марґінесі», яка «дуже багато говорила, але нічого не вирішувала». Хто, на думку журналістки, вбив доньку «мозку путіна»? Латиніна каже, у росії «у теперішній напруженій атмосфері можливо все»… І звертає увагу, що «таке значуще вбивство» збігається у часі з українськими атаками на російські об'єкти в Криму та на штаб найманців із «групи Вагнера» у Попасній на Луганщині. І до, і після цих «бавовн» у соцмережних медіях, пов’язаних із Дуґіним, була жорстка критика на адресу путіна: «імперське» крило російських силовиків вимагає від кремля проведення в рф загальної мобілізації, продовження війни в Україні й подальшої конфронтації із Заходом. От і докритикувалися…

Теперішню ситуацію Латиніна порівнює з убивством Сергія Кірова 1934 року, яке стало для Сталіна приводом для «чисток» і масових репресій. «Смерть Дуґіної цілком може бути наслідком боротьби за владу в кремлі, а водночас — приводом для тотальних репресій, — припускає журналістка. — Програючи на фронті, режим почне не тільки ділитися на фракції, а й ставатиме дедалі жорстокішим. Зараз не так багато росіян підтримують війну. Тільки терор може призвести до того, що загальна мобілізація стане прийнятною».

Утім, є й інші версії убивства Дарії Дуґіної. Одну з них (як на мене, екзотичну) обстоює ексдепутат парламенту рф Ілля Пономарьов, який зараз живе у Києві. Пономарьов, відомий своїм неголосуванням у Думі за визнання Криму російським, повідомив, що відповідальність за вбивство під Москвою взяла на себе… підпільна російська організація «Національна республіканська армія». За словами Пономарьова, ця «партизанська акція» «відкриває нову сторінку в історії російського опору путінізму», причому «це не останній розділ».

Ексдепутат Держдуми зачитав маніфест «Армії», згідно з яким путін «розв'язав братовбивчу війну між слов’янськими народами». У маніфесті сказано, зокрема, таке: «Бідність і труни для одних, палаци для інших — ось суть політики путіна. Наша мета — зупинити знищення росії та її сусідів, припинити діяльність банди кремлівських бізнесменів, які висмоктали багатство нашої нації та зараз чинять злочини у країні та за її межами».

«Але чи справді у росії існує підпільна організація? — сумнівається німецька газета Die Welt. — Чи це не проєкт московських спецслужб — для виправдання нової хвилі репресій, чи навіть задля масової мобілізації у війні проти України?». Іллі Пономарьову, пише Die Welt, у російській опозиції cвого часу закидали те, що він «не цурався контактів із представниками путіна на внутрішній політичній арені рф»… «Важко уявити, щоб справжні підпільники надали цій особі, яку в російських опозиційних колах вважають сумнівною, відзвітувати про свої перші успіхи», — пише Die Welt.

Нарешті, ще одна версія нападу на Дарію Дуґіну пов’язана з контактами, які її батько від імені спецслужб рф підтримував із лідерами проросійських партій країн Європи, зокрема, італійської «Ліги», «Альтернативи для Німеччини» й французького «Національного об'єднання» (колишнього «Національного фронту»). Особливо приязними є відносини Дуґіна з лідеркою останнього Марін Ле Пен. Неодноразово зустрічалися, дружньо спілкувалися… «Дуґіна була причетна до крадіжки грошей, які кремль надав на фінансування виборчої компанії у Франції - Ле Пен, — написав у Twitter про „злив від інформатора“ російський журналіст Саша Сотник. — Гроші до Марін так і не дійшли. Те саме сталося з європейськими антиглобалістами… „Скрисила“ гроші братви, таке не прощається. Свої ж і „грохнули“. Конторські» (під «конторою» Сотник має на увазі спецслужби рф — Авт.).

Схожі новини