Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Казахський «ленінопад»? Протестувальники повалили Назарбаєва

У Казахстані у місті Талдикорган протестувальники знесли встановлений там пам'ятник експрезиденту Нурсултану Назарбаєву

Про це повідомляють #Букви з посиланням на киргизьке видання Central Asia,

Нурсултан Назарбаєв очолював країну майже 30 років – з 24 квітня 1990 року по 20 березня 2019. Залишивши посаду, він сам очолив Раду безпеки.

Після його відставки столицю країни – Астану – було перейменовано на Нур-Султан, на честь колишнього президента та відкрито низку пам’ятників по країні.

Перший склад його імені “Нур” додається в програму переселення, назви мечетей Нур-Астана і Нур Гасир, назви селища Нуркент, назви району міста Актобе, назви партії Нур Отан, медіахолдинг ТОО Нур Медіа, інтернет-портал NUR.KZ та банк Nurbank. Також на його честь названо сорт тюльпанів і державну нагороду.

На честь Назарбаєва названо щонайменше 9 парків і гірська вершина. Аеропорт та залізничний вокзал у Нур-Султані має ім’я Назарбаєва.

У 2004 році він відкрив музей імені себе, де розповідається про його життя та здобутки перед державою. Також ім’я Назарбаєва носять низка закладів культури, елітних шкіл тощо.

Нагадаємо, на заході Казахстану, у Мангістауській області з 2 січня тривають протести через підвищення вартості палива у 2—2,5 раза. Тисячі демонстрантів вимагали уже не тільки знизити ціну на газ удвічі, але й відправити уряд у відставку, викорінити корупцію та кумівство, будувати фабрики і заводи, скоротити безробіття.

Всі новини про темі:

Схожі новини