Передплата 2024 «Добрий господар»

За що перепросила влада Роттердама?

Їй соромно, що у минулому місто було причетним до рабовласництва

Мер Роттердама Ахмед Абуталеб вибачився за причетність цього нідерландського міста у XVII- XVIII століттях до системи колоніалізму й рабовласництва.

Відповідну заяву Абуталеб зробив від імені влади Роттердама з нагоди Міжнародного дня прав людини. Роттердам таким чином узяв приклад із Амстердама, який вибачився за причетність міста в минулому до рабовласницької системи ще 1 липня цього року.

Минулого року нідерландський Королівський інститут лінгвістики, землі й етнології оприлюднив дослідження, у якому йдеться, зокрема, про тісні зв’язки, які існували у XVII-XVIII століттях між владою другого за розміром міста Нідерландів і работорговцями.

У липні 2020 року нижня палата парламенту Нідерландів 75 голосами проти 69 відхилила запит депутата Роба Джеттена (ліберальна партія D66), який запропонував уряду вибачитися за рабовласницьке минуле Нідерландів. Прем'єр-міністр Марк Рютте неодноразово наголошував, що таких планів його кабінет не має.

Згідно з дослідженням I&O Research, 55 % жителів країни вважають, що перепрошувати за рабовласницьке минуле Нідерландам не варто. Протилежної думки дотримується 31 % опитаних.

Читайте також: Олафа Шольца називають "кризовим менеджером"

Схожі новини