Передплата 2024 «Добрий господар»

«Кури не винні!», або Чим російські Ряби завинили Кремлю?

Верховний суд Росії заборонив розводити на садових ділянках сільськогосподарських тварин і птахів, в тому числі курей – повідомила «Російська газета»

Зі скаргою до вищої судової інстанції звернулася мешканка Волгоградської області. У неї на садовій ділянці Державна інспекція з використання та охорони земель виявила курник. Рішенням суду жінка була оштрафована на 10 000 рублів за нецільове використання землі. Зі скаргою на це рішення жінка дійшла до Верховного суду. У відповідь Вища судова інстанція Росії розглянула випадок мешканки Волгоградської області і взагалі заборонила утримувати домашніх тварин, в тому числі курей, кіз, овець і т. д. на садових ділянках. Газета зазначає, що за подібне правопорушення штраф призначається в розмірі від 0,5 до 1% кадастрової вартості земельної ділянки. У разі, якщо кадастрова вартість не визначена, то штраф для фізосіб становить від 10 000 до 20 000 рублів.

Позицію суду, правда, з чисто бюрократичної точки зору, пояснила член Асоціації юристів Росії Марія Спиридонова. За її твердженням, принцип поділу земель за цільовим призначенням встановлено Земельним кодексом. На муніципальному рівні влади також встановлюють правила землекористування і забудови. Згідно із законом садові земельні ділянки призначені для відпочинку громадян і (або) вирощування ними для власних потреб сільськогосподарських культур. Їм пощастило — рослини не кукурікають спозаранку, не бекають, не залишають послід і добре пахнуть. «Заводити худобу можна в тому випадку, якщо ваша ділянка — це особисте підсобне господарство», — підкреслила Спиридонова. Крім того, вона заявила, що «на садових ділянках можна ставити вулики, якщо з цим згодні сусіди, і дотримуються ветеринарні вимоги», чим сама ж порушила букву Земельного кодексу, бо в ньому про вулики нічого не сказано, і про те, що «можна» це чисто її інтерпретація.

З приводу курей в російських соціальних мережах розгорілася ціла дискусія. Деякі з користувачів написали, що «нарешті не будуть підскакувати від півнячого піяння в 3.20 ранку, що триває до 5 ранку, і терпіти просто справжні тортури».

Однак більшість учасників обговорення цю заборону не схвалює. При цьому дехто пов'язує її з закінченням виборів до Держдуми Росії. Олександр: «Скажений принтер включився. Вони ж перемогли, та й прості люди продовжують строчити листи Терешковій…», Марина: «Всі закони не для людей, вже і пташки завадили небожителям, бідні люди похилого віку, скоро і овочі заборонять їм вирощувати, дочекалися змін». Світлана: «Ось всюди влізуть, щоб більше купували в магазинах». Ліна: «Це що, робиться для голоду? І який ми проходимо рік? 33-й або 37-й?». Lina: «Брєд, курочок тримають пенсіонери, і дай Боже нехай вирощують живність, інакше за 9−11 тис. руб. загнутися можна. Це вистачає на аптеку і на ЖКГ, і може бути в кращому випадку на китайські труси, бо свого нічого не виробляємо…». Валентин: «Це ще тільки ягідки! Чекаємо продовження ще п'ять років!». Едуард: «Тільки зібрався привезти до себе на ділянку пару курочок і спробувати їх розвести, як верховний суд заборонив це робити. Нє, ну це вже повний бєспрєдєл».

Водночас в окупованому Криму тваринництво перебуває в кризі. Наприклад, в Севастополі стрімко погіршується ситуація в галузі тваринництва. Такий висновок зробила російська Контрольно-рахункова палата Севастополя в результаті аналізу показників за 2019 рік. При запланованому виробництві худоби та птиці в господарствах усіх категорій в 1,4 тисячі тонн результат становив 0,652 тисячі тонн або 46,6% від плану. При запланованому виробництві молока в п'ять тисяч тонн реальний результат становив 2,8 тисячі тонн (56%).

При цьому, за даними Кримстату, станом на кінець грудня 2019 року поголів'я великої рогатої худоби в господарствах усіх категорій становило 1 159 голів і зменшилося на 5% в порівнянні з аналогічною датою попереднього року. Поголів'я корів зменшилось на 4,9%, чисельність свиней — на 3,6%, поголів'я овець і кіз — на 0,3%, птиці збільшилося на 0,4%. У тому числі корів в наявності — 586 голів, свиней — 753 голови, овець і кіз — 917 голів, птиці всіх видів — 43 962 голови.

На думку аграрних фахівців, негативна динаміка показників в сфері тваринництва свідчить про припинення розвитку даної сфери. Одначе, як заявив російський міністр сільського господарства Криму Андрій Рюмшин, у Криму мають намір розвивати розведення кіз. За його словами, зараз поголів'я кіз і овець на півострові становить 200 тисяч голів, тоді, як за часів Радянського Союзу воно перевищувало два мільйони. Рюмшин підкреслив, що всі резервні землі для випасу віддаються в першу чергу під розведення цих тварин. При цьому експерт ринку продовольчих товарів Андрій Александров зазначає, що якщо раніше свинину завозили в Крим переважно з Херсонської області України, то після 2014 року м'ясний ринок Криму зазнав експансії з Краснодарського краю сусідньої Росії. При цьому в кількох районах Криму були оголошені пандемії свинячої чуми, і свині були спеціально винищені.
Професор кафедри технологій в птахівництві, свинарстві та вівчарстві Національного університету біоресурсів і природокористування України Василь Туринський розповів, яким насправді може бути розвиток цих галузей тваринництва в Криму: «Крим завжди був в трійці з вівчарства в Україні… Його потенціал — 1 мільйон овець, а сьогодні їх там в чотири рази менше. Особливо в степових районах: там вівці це — біологічні граблі, вони використовують понад 500 рослин…».

Як розповідають ветерани галузі, у кримського фермерства також нема перспектив. Наприклад, фермер з Євпаторії Петро (ім'я змінено з метою безпеки — ред.) розповів журналістам Радіо Свобода, що після анексії Криму Росією у нього і його колег почалися серйозні проблеми з роботою. «Трошки стали дороги робити, клуби. Але роботи немає! Прибули до нас представники з материка (з Росії — авт.), поміняли владу в колективних господарствах фермерських, де великі підприємства, і почали дурити. У нас поруч село Затишне, колгосп Горького. До цього був Володимир Галаш — нормальний мужик, виплачував інвестиції, все. А прибули з материка люди, захопили ось це все. Зібрали врожай, гроші — в кишеню, а людей обдурили повністю… Роботи немає в сільській місцевості, їдуть в місто Євпаторія, але там зарплати копійчані. Село розвалиться, обман на обмані. Знаєте, дорогу і клуби лизати ніхто не буде — людям їсти треба, потрібна робота. Молоді практично немає. А говорили: ось, Росія прийшла, прямо таке щастя, краще стане жити. Але прийшли жандарми, урядники і поліцаї… Води немає, солончаки почалися. Всі фрукти, як бур'ян…».

Схожі новини