Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пів мільйона доларів за одне фото!

Ці гроші «дівчинка-катастрофа» заплатить за вищу освіту

«Дівчинка-катастрофа» — це знаменита фотографія 5-річної Зої Рот з американського штату Джорджія, яку часто використовують у соцмережах. Її пустотливе або ж злісне обличчя часто супроводжує зображення найжахливіших трагедій і визначних моментів в історії.

Зараз Зої 21 рік. Вона скористала­ся цією фотографією і продала її за 500 тисяч доларів. За її слова­ми, цієї суми вистачить, щоб оплатити всі борги за навчання в Університеті Північ­ної Кароліни, де вивчає міжнародні від­носини, розподілити певні суми серед членів родини і навіть пожертвувати на благодійність.

29 квітня Зої продала свою фотогра­фію як токен NFT — це щось на кшталт сертифіката, який засвідчує ексклюзив­не право власності на той чи інший циф­ровий актив (фото, відео, музику, ілю­страцію). Колекціонер, який називає себе @3FMusic, заплатив за фотографію у криптовалюті.

Але мала дівчинка якийсь стосунок до пожежі? У недавньому інтерв’ю BuzzFeed Зої Рот розповіла, що все почалося од­ного дня 2005-го, коли їй було п’ять ро­ків і вона дивилася телевізор зі своєю ро­диною. Саме тоді вони почули сирени пожежних машин і вийшли подивитися, що відбувається. Батько, який нещодав­но купив новий фотоапарат, узяв його зі собою на місце пожежі. Коли вони прийшли, то, за словами Зої, спочатку по­думали, що відбувається справжня по­жежа. Але незабаром дізналися, що власники пожертвували будинок Депар­таменту пожежної охорони, — щоб пожеж­ники підпалили його під час навчань і ор­ганізували «керовану пожежу».

«Мій батько фотографував будинок, а потім сказав мені, що настав момент усміхнутися»… 2008 року фото дівчин­ки виграло конкурс для спеціалізовано­го журналу на тему «Емоції у фотографії». Після публікації фотографія стала «вірус­ною» і розійшлася світом.

Схожі новини