Передплата 2024 ВЗ

Підсумки зустрічі у Стамбулі: про що домовилися Зеленський та Ердоган

Зустріч Володимира Зеленського та президента Туреччини Реджепа Ердогана тривала приблизно три години. Згодом лідери двох країн вийшли на спільну пресконференцію

Про це йдеться на сторінці Офісу президента у Facebook.

Однією з ключових тем розмови між Зеленським та Ердоганом стало загострення ситуації на Донбасі, а також окупація Криму. Ердоган вкотре підтвердив, що Туреччина підтримує суверенітет та територіальну цілісність України.

Також Зеленський та Ердоган підписали спільну декларацію, у якій домовилися про співпрацю в таких сферах:

  • підтримати створення «Кримської платформи» як інструменту для врегулювання питання окупації півострова;
  • поглибити співпрацю у сферах економіки, торгівлі, туризму, безпеки, оборонної промисловості, науки, освіти та молоді;
  • розвинути співробітництво та спільні зусилля у боротьбі з тероризмом, сепаратизмом та екстремізмом;
  • посилити співпрацю у сфері покращення умов проживання українських громадян, зокрема кримських татар, які були змушені покинути Крим внаслідок окупації півострова;
  • забезпечувати швидку обробку запитів про екстрадицію.

Туреччина підтримала перспективу членства України в НАТО, зокрема її наміри отримати План дій щодо членства в Альянсі найближчим часом. Крім того, сторони домовилися продовжити співпрацю задля захисту прав людини в окупованому Криму, а також для звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України, зокрема кримських татар.

Деталі зустрічі

Про Окупований Донбас та Крим. Зеленський та Ердоган обговорили питання безпеки та спільну протидію викликам у регіоні Чорного моря. Український президент зауважив, що бачення Києва та бачення Анкари — збігаються.

Ердоган наголосив, що головною метою є зберегти Чорне море як море миру та спокою.

За словами Зеленського, для України є дуже важливою підтримка Туреччини у питаннях відновлення суверенітету та територіальної цілісності.

Особливу увагу український лідер приділив мілітаризації Криму та порушенням прав людини на півострові. Ердоган запевнив, що Туреччина — союзник України.

«Туреччина захищає територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України. Ми ще раз підтвердили наш основний принцип — невизнання незаконної анексії Криму», — наголосив Ердоган.

Окрім того, турецький лідер заявив, що ситуацію на Донбасі необхідно врегулювати мирно з урахуванням міжнародного законодавства. За словами Ердогана, ескалацію на окупованих територіях України необхідно негайно припинити. Туреччина готова надавати усю необхідну підтримку.

Про Кримську платформу. Зеленський подякував Ердогану за готовність долучитися до формату Кримської платформи.

Окрім того, український президент заявив, що участь турецького лідера у саміті платформи 23 серпня у Києві може стати потужним сигналом, що Україна та її партнери рішуче налаштовані щодо деокупації півострова.

Ердоган зауважив: Кримська платформа має на меті об'єднати Україну.

Про економічну співпрацю. Зеленський ознайомив Ердогана з перспективними напрямками для турецьких інвестицій в Україні. Зокрема, у галузі морських портів. Значну увагу під час зустрічі приділили торговельним відносинам України і Туреччини.

Зеленський зауважив, що підписання угоди про вільну торгівлю змогло б їх суттєво підсилити. Однак це дуже відповідальний крок і до нього необхідно підготуватися. Ердоган висловив сподівання, що угоду вдасться підписати вже найближчим часом.

Окрім того, президенти обговорили співпрацю в енергетичній сфері, а також галузях оборони та літакобудування.

Зеленський наголосив, що у 2021 році країни відзначають десяту річницю стратегічної співпраці. Партнерство України та Туреччини відбувається не тільки на словах, воно підкріплене реальними справами і перемогами.

До речі, разом із українським главою держави на заході була присутня перша леді України Олена Зеленська. У межах візиту вона домовилася про запуск двох україномовних аудіогідів в Туреччині — у Галатській вежі в Стамбулі та в Музеї анатолійських цивілізацій в Анкарі.

Нагадаємо, зустріч президентів відбулася на тлі загострення ситуації біля українського кордону — Росія почала активно стягувати туди війська під приводом військових навчань і тренувань. Напередодні, 9 квітня, Ердоган та президент Росії Володимир Путін провели телефонну розмову.

Сайт Кремля після цього відзвітувався, що під час бесіди Путін нарікав на «небезпечні провокаційні дії», які Україна нібито відновила останнім часом, а також на порушення нею Мінських домовленостей.

Водночас у спільній декларації Ердогана та Зеленського не йдеться про загострення ситуації на Донбасі, однак сторони домовилися підтримувати мирне врегулювання ситуації у цьому регіоні на основі Мінських домовленостей.

Схожі новини