Передплата 2024 «Добра кухня»

Сумний фінал Дональда Трампа

Перший президент США, проти якого двічі запускали процедуру імпічменту

Перша спроба була у грудні 2018 року. Тоді депутати Палати представників від Демократичної партії звинуватили Трампа у зловживанні владою і перешкоджанні роботі Конгресу. (Пізніше Сенат, у якому більшість мають республіканці, Трампа виправдав). Друга спроба, обіцяли демократи, мала відбутися у середу, 13 січня. Після того, як 6 січня прихильники Трампа напали на вашингтонський Капітолій, йому закидають, зокрема, «підбурення до повстання»… Загалом, «полковнику ніхто не пише»: з команди Трампа звільняються міністри й чиновники, а соцмережі Facebook, Twitter та Instagram заблокували його акаунти. Навіть прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, який має прекрасні стосунки з Трампом, замінив обкладинку свого Twitter-акаунту: замість фото з Трампом там тепер знимка, на якій Нетаньягу вакцинують від коронавірусу…

Імпічмент не був для демократів пріоритетом. Відразу після штурму Капітолію голова Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі закликала віце-президента Майка Пенса застосувати 25-ту поправку до конституції США, яка дозволяє віце-президенту й урядовій більшості негайно усунути з посади недієздатного президента. Але Пенс відмовив. «Не вважаю, що такі дії найкраще відповідають інтересам нашої країни й конституції», — написав Пенс у листі до Пелосі. За словами Пенса, «минулого тижня він не піддався тиску, «щоб вийти за рамки своїх конституційних повноважень щодо рішення про підсумки виборів», а тепер не піддасться тискові Палати представників.

Нагадаємо, Трамп був упевнений, що Пенс, який 6 січня головував на засіданні Конгресу, мав повноваження відхилити частину голосів членів Колегії виборників (із тих штатів, де, як стверджує господар Білого дому, на президентських виборах переміг не Джо Байден, а Трамп). Але Пенс Трампа не послухав. Тоді Трамп заявив, що Пенсові «забракло мужності», а прихильники чинного президента, що увірвалися до Капітолію, закликали «повісити Пенса»… Попри загрозу своєму життю, Пенс будівлю Конгресу не покинув.

Як розповіло джерело CNN у Білому домі, 11 січня Трамп і Пенс уперше після подій 6 січня зустрілися й мали «хорошу розмову». Зокрема, президент і віце-президент наголосили: «Ті, хто порушив закон і напав на Капітолій, не представляють руху America First, який підтримують 75 мільйонів американців»… Трамп, очевидно, дав задню: пообіцяв Пенсу, що перестане провокувати своїх прихильників заявами про свою «перемогу» на виборах, і навіть погодився запровадити у Вашингтоні надзвичайний стан (до 24 січня). Саме у відповідь на це, припускаю, Пенс пообіцяв не застосовувати 25-ту поправку.

Через процедурні причини верхня палата Конгресу, Сенат, зможе зайнятися імпічментом Трампу уже після інавгурації обраного президента Джо Байдена, яка відбудеться 20 січня. Що саме мали проголосувати 13 січня депутати Палати представників? За інформацією CNN і Reuters, демократична більшість у нижній палаті Конгресу звинувачує Трампа у «підбуренні до повстання», оскільки той поширював брехню про те, що саме він виграв президентські вибори, а також 6 січня виголосив провокаційну промову перед натовпом своїх прихильників. Після чого ті рвонули на Капітолій…

Автори подання про імпічмент також згадали телефонну розмову президента й держсекретаря штату Джорджія, у якій Трамп начебто схиляв того «знайти» голоси, аби схилити результат виборів у Джорджії на користь республіканця… Демократи вважають, усі ці дії Трампа загрожували безпеці США й цілісності демократичної системи, а також заважали мирній передачі влади. Не забули автори подання про імпічмент і про 14-ту поправку до конституції: особа, причетна до «повстання або бунту» проти США, не може обіймати державну посаду…

Аби імпічмент президенту США пройшов у Сенаті, потрібні голоси двох третин сенаторів. Де демократи візьмуть потрібні голоси, якщо більшість у Сенаті мають республіканці? Деякі сенатори-республіканці можуть імпічмент підтримати. Як пише The New York Times, лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнел сказав своїм колегам, що, на його думку, Трамп заслуговує на імпічмент, і що він тішиться з того, що демократи розпочали цю процедуру. Макконнел, який є другою після Трампа людиною у Республіканській партії, вважає, що процедура імпічменту допоможе «слонам» якнайшвидше позбутися дуже токсичного тепер Трампа. Макконел, щоправда, не каже, як саме голосуватиме у Сенаті, зате у Палаті представників імпічмент мали намір підтримати щонайменше троє депутатів-республіканців.

Правоохоронні органи США готові до того, інформує CNN, що радикальні прихильники Трампа можуть вдатися до ще більшого насильства, ніж під час штурму Капітолію. Екстремальні групи у соцмережах публікують відповідні заклики, а ФБР попередило про можливість акцій за участі озброєних протрампівських демонстрантів у всіх штатах. У Вашингтоні операцію із гарантування безпечної інавгурації розпочали не 19 січня, як це робили зазвичай, а 13-го. Навколо Капітолійського пагорба вже встановили огорожу, а кількість бійців Національної гвардії, яка забезпечуватиме порядок 20 січня, на інавгурації Джо Байдена, можуть збільшити до 13 тисяч.

Тим часом Міжнародний Інститут глобальних загроз і демократичних студій (IGTDS, штаб-квартира у США) вважає, що «пов'язані з російською військовою розвідкою групи бойовиків могли брати участь у насильницькому блокуванні будівлі Капітолію США під час заворушень, організованих прихильниками Трампа. Аналіз фотографій і відеозаписів з відкритих джерел свідчить, що російська військова розвідка, яка раніше могла брати участь у масштабній кібератаці на американські федеральні відомства, мала відношення до останніх подій у Вашингтоні».

Експерти IGTDS пишуть, що застосована під час штурму Капітолію тактика «нагадує методи, які використовували росіяни під час протестів руху „жовтих жилетів“ у Франції і прихильників незалежності Каталонії». Мова про проникнення бойовиків у ході заворушень у натовп протестувальників, із метою розпалювання та ескалації протестів, а також про надання допомоги у захопленні державних об'єктів. Аналітики IGTDS нагадали, що 2016 року бойові групи російського ГРУ під виглядом місцевих націоналістів брали участь у спробі державного перевороту у Чорногорії. А 2017-го російські агенти обговорювали з прихильниками незалежності Каталонії можливість перекидання до цього іспанського регіону тисяч бойовиків, а також надання Каталонії фінансової підтримки.

Як зазначає IGTDS, під час безладів у Капітолії російські бойовики могли спонукати протестувальників діяти більш активно. Про це може свідчити відеоролик, знятий під час штурму будівлі Конгресу, на якому виразно чути вигуки російською: «Смелее, смелее!»…

А тим часом…

За даними опитування Університету Quinnipiac, 56% відсотків американців вважають, що Дональд Трамп безпосередню відповідає за події у Капітолії 6 січня. 53% за те, аби Трамп сам подав у відставку. За даними опитуванням Marist Consult, 88% американців критикують вторгнення прихильників Трампа у будівлю Конгресу. Зате напад на Капітолій підтримують 18% відсотків прихильників Республіканської партії, а 69% із них заявляють, що Трамп у подіях 6 січня або взагалі не винен, або винен незначною мірою.

Схожі новини