Передплата 2024 «Добра кухня»

«Сикстинська капела» у лісах Амазонії

Датувати малюнки на 13-кілометровій скелі допоміг «портрет» доісторичного предка слона – мастодонта

У тропічних лісах басейну Амазонки, у регіоні Серранія-де-ла-Ліндоса (Колумбія), виявили одну з найбільших на планеті наскельних «картин». На скелі завдовжки 13 км (!), яку вже охрестили «Доісторичною Сикстинською капелою», вчені побачили зображення тварин і людей.

Величезне наскельне «полот­но» було створено близько 12,5 тисячі років тому. Визначити це допомогли зображення гігантського мастодонта, який вимер у Льодовиковий період. (Цей доісторичний родич слона не гуляє лісами Південної Америки вже щонайменше 12 тисяч років). На скелі та­кож є зображення палеолами, вимерло­го різновиду верблюдів.

Авторами наскельних зображень були одні з перших людей, які прибули до Ама­зонії. На малюнках представлені й риби, черепахи, ящірки й птахи, а також люди, що танцюють і тримаються за руки. Уні­кальне відкриття у лісах Колумбії дозво­ляє «зазирнути» у невідому стародавню цивілізацію. Як пише британська газе­та The Guardian, «дослідження багатокі­лометрових зображень поглине зусилля поколінь».

«Ці малюнки настільки природні й добре виконані, що ви не сумніваєтесь, що диви­теся, наприклад, на коня, — розповів Хосе Іріарте, професор археології, керівник бри­тансько-колумбійської експедиції Євро­пейської ради наукових досліджень, яка здійснила це відкриття. — Кінь Льодовико­вого періоду зображений настільки деталь­но, що навіть можете побачити його гриву».

Скельну стіну у регіоні Серранія-де-ла-Ліндоса у Колумбії вже охрестили «Доісторичною Сикстинською капелою». Мовляв, її масштаб нагадує розпис у Ва­тикані, створений у XV-XVI століттях іта­лійськими майстрами, зокрема Ботічел­лі й Мікеланджело.