Передплата 2024 ВЗ

Подорож до «Титаніка» стане реальністю

Якщо знайдете 125 тисяч доларів...

Уже з травня наступного року всі охочі зможуть вирушити у подорож до найвідомішого у світі судна, що лежить на дні Атлантичного океану, — легендарного «Титаніка». Щоправда, така туристична путівка коштуватиме нівроку — 125 тисяч доларів. Утім, політ на навколоземну орбіту коштує набагато дорожче, близько 10 мільйонів «зелених», і охочі все-таки знаходяться…

Екскурсії до затонулого «Тита­ніка» запропонує компанія Ocean Gate Expeditions, яка планує най­ближчими роками організувати дослідження місця, де лежить корабель. У цих експедиціях зможуть взяти участь і туристи. Унікальний батискаф «Ти­тан», який спуститься на глибину май­же 4 км, візьме на борт капітана, вче­ного й трьох шукачів підводних пригод. Тури з туристами триватимуть із травня по вересень.

Метою нових експедицій у район, де лежить затонулий «Титанік», стане створення детальної тривимірної мо­делі судна, «увічнення» його на фото й відео у високоякісному форматі 4K, а також вивчення змін у флорі й фау­ні, що відбулися у «скелеті» корабля останніми роками. Кошти, які запла­тять за подорож багаті туристи, будуть використані для фінансування подаль­ших досліджень «Титаніка». 2021 року заплановано шість занурень батискафа «Титан» із туристами на борту. Підвод­не судно вирушатиме з міста Святий Джон на канадському острові Ньюфа­ундленд.

Керівник дослідницької компанії Стоктон Раш у інтерв’ю Bloomberg по­передив майбутніх туристів, що на «Ти­таніку» вони не знайдуть останків паса­жирів його першого рейсу. «Усі кістки зникли, — стверджує Раш. — Там, унизу, тіл немає, лише взуття й одяг».

У свій перший і останній рейс вели­чезний пасажирський лайнер «Титанік» вийшов із британського Саутгемпто­на 10 квітня 1912 року. У ніч із 14 на 15 квітня «Титанік» після зіткнення з вели­чезним айсбергом затонув. Хоча вва­жався непотоплюваним… Понад 1,5 ти­сячі людей тоді загинули, близько 700 пощастило врятуватися.

Останки «Титаніка» були виявле­ні на океанському дні 1 вересня 1985 року. Внутрішні приміщення судна були вперше оглянуті у середині 90-х років минулого століття. Для цього застосу­вали дистанційно керованих роботів.

Схожі новини