Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«У Ломбардії коронавірус винятково агресивний»

Італійські вчені підозрюють, це наслідок його мутації

Італійська газета Corriere della Sera запитує: чому саме північ Італії зазнала такої жорстокої атаки коронавірусу? І чому рівень смертності від Covid-19 у регіоні Ломбардія є надзвичайно високим? Від коронавірусу там померли понад 4 тисячі людей (станом на початок тижня), а інфікованих, за офіційною статистикою, було понад 25 тисяч. Тож смертність серед заражених — близько 16%…

Видання Corriere della Sera звертає увагу на ра­зючі відмінності в перебі­гу пандемії у Ломбардії і у су­сідньому італійському регіоні, Венето. У ньому коронавіру­сом, за офіційною статисти­кою, заражені 36 із 100 тисяч жителів, 10% інфікованих гос­піталізовано. Натомість у Лом­бардії, за тими ж офіційними цифрами, на 100 тисяч жите­лів аж 90 заражених. Причо­му їхній стан набагато гірший: аж 56% усіх інфікованих пере­бувають на лікарняних ліжках. Ще більше враження, відзна­чає газета, справляє порів­няння рівня смертності від ко­ронавірусу (на 100 тисяч осіб): 1,1 у Венето — і аж 9,6 у сусід­ній Ломбардії…

Іларія Капула, що викла­дає в Університеті Флори­ди (США): «У Ломбардії бачи­мо щось, чого не розуміємо». На думку Капули, коронавірус у цьому регіоні Італії винятко­во агресивний, цьому поки що немає пояснення.

«Одна з гіпотез полягає у тому, що вірус міг зазнати му­тації», — констатувала вірусолог.

Утім, як припускає вірусолог із Мілана Фабріціо Прельяско, насправді рівні смертності у Венето й Ломбардії приблиз­но однакові. Мовляв, кіль­кість інфікованих у Ломбардії, розповів учений Corriere della Sera, насправді може бути на­віть удесятеро вищою від офі­ційної цифри, яка не враховує хворих без симптомів. Якщо це справді так, то смертність у Ломбардії — близько 1,6% від усіх заражених, а це вже не так страшно.

У Ломбардії, зокрема у Мілані, коронавірусні тес­ти проводять лише людям із симптомами захворювання, тож кількості заражених без симптомів офіційна статис­тика справді не знає. Утім, як упевнені інші італійські фахівці, широкомасштабні тестування не мають сенсу: особа, в якої результат тес­ту негативний, уже через 12 годин може виявитися зара­женою…

Через величезну кількість хворих, із якою не справля­ються лікарні, італійським медикам доводиться зараз робити важкий вибір. Як роз­повів на телеканалі Keszet 12 ізраїльський лікар Гай Пелег, що зараз працює в італійській Пармі (в ортопедичному від­діленні, де зараз лежать паці­єнти з Сovid-19), через брак необхідного медобладнан­ня на півночі Італії іноді вже не підключають до апара­тів штучної вентиляції легень (ШВЛ) хворих віком від 60 років, уражених коронавіру­сом… «Я чув від своїх друзів і колег, що вони були змуше­ні встановити вік, після яко­го вже не можуть допомогти, — 60 років, — розповів Пелег. — Звичайно, ми полегшуємо стан таких хворих, — аби вони могли поспілкуватися з рід­ними, від яких були надовго відрізані через запроваджену ізоляцію».

А тим часом…

Як повідомила британська газета The Independent, ре­комендації про те, кого варто рятувати, а кого — ні, можуть надійти днями й лікарям на Туманному Альбіоні, — якщо через подальше поширен­ня пандемії у реанімаційних відділеннях забракне апара­тів ШВЛ.

За даними газети, «драма­тичний вибір» може бути не на користь заражених коро­навірусом пацієнтів, які мають супутні недуги, зокрема он­кологію, діабет, серцеві й ле­геневі захворювання. Як пише The Independent, деяких па­цієнтів, можливо, доведеться відключати від апаратів ШВЛ, — аби допомогти тим, що мають більші шанси на виживання…

У Великій Британії, інфор­мує The Independent, ШВЛів тільки 4 тисячі (щоправда, за­раз уряд намагається налаго­дити їх виробництво). Середня кількість ліжок у відділеннях ін­тенсивної терапії британських лікарень — 6,6 на 100 тисяч жи­телів. Це лише половина того, що має Італія, і п’ята частина того, що є у Німеччині.

У спадкоємця британсько­го престолу, 71-річного принца Чарльза, позитивний тест на коронавірус. У дружини Чарль­за, 72-річної Каміли, тест нега­тивний.

Схожі новини