Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ювілейний матч збірних України та Італії

У понеділок, 20 листопада, національна збірна України у німецькому Леверкузені в статусі господарів поля в рамках кваліфікації на Євро-2024 зіграє проти збірної Італії. Італійці встигли вже стати незручними суперниками для «синьо-жовтих»

Фрагмент попереднього матчу збірних України та Італії, який відбувся 12 вересня цього року в Мілані. У грі Віталій Миколенко (№16) та Мануель Локателлі (№5). Фото uaf.ua
Фрагмент попереднього матчу збірних України та Італії, який відбувся 12 вересня цього року в Мілані. У грі Віталій Миколенко (№16) та Мануель Локателлі (№5). Фото uaf.ua

Українці у попередніх особистих матчах з італійцями лише два рази зіграли внічию та зазнали сім поразок. Сподіваємось, що перша перемога «синьо-жовтих» нарешті відбудеться у ювілейній, 10-й, грі. Нагадаємо, що історія зустрічей збірних України та Італії розпочалась 29 березня 1995 року у Києві, коли в рамках відбірного турніру Євро-1996 українці програли італійцям з рахунком 0:2. Гостьову перемогу італійцям, якими на той час керував Арріго Саккі, принесли влучні удари Ломбардо і Дзоли. Матч-відповідь відбувся 11 листопада 1995 року в Барі і теж завершився поразкою підопічних Анатолій Конькова — 1:3. Цікаво, що українці після удару Полуніна першими відкрили рахунок, але потім дубль оформив Раванеллі та закріпив успіх капітан італійців Мальдіні.

Наступного матчу суперників довелося чекати майже 11 (!) років. Збірна України під керівництвом Олега Блохіна, готуючись до фінальної частини світу-2006 2 червня у швейцарській Лозанні зіграла внічию з підопічними Марчело Ліппі - 0:0. Натомість згодом, 30 червня, у Гамбурзі в чвертьфіналі Мундіалю майбутні чемпіони світу розгромили «синьо-жовтих» з рахунком 3:0. Вже у дебюті матчу Дзамбротті відкрив рахунок, а згодом Тоні двічі «розписався» у воротах Шовковського.

7 жовтня 2006 року у Римі в присутності 60 000 (!) глядачів відбулась вже третя за рік зустріч збірних Італії та України, цього разу в рамках відбору Євро-2008. Якщо на тренерському містку українців далі працював Олег Блохін, то діями італійців керував новий наставник — Роберто Донадоні. І «Скуадра Аззура» знову перемогла, цього разу з рахунком 2:0. Обидва м’ячі влетіли у ворота Шовковського у другому таймі впродовж восьми хвилин. Спочатку Оддо реалізував пенальті, а потім відзначився Тоні. Матч-відповідь у Києві відбувся 12 вересня 2007 року і знову не обійшлося без італійського дубля, автором якого став Ді Натале. В українців же гол престижу провів Шевченко.

Гра італійців та українців, яка відбулася 29 березня 2011 року в Києві мала товариський характер. Біля керма нашої збірної на той час стояв Юрій Калітвінцев, а в гостей — Чезаре Пранделлі. До речі, за нашу збірну тоді виступали представники «Карпат» Федецький та Ощипко. Італійці завдяки влучним ударам Россі та Матрі знову здобули перемогу — 2:0. Наступного матчу збірних України та Італії довелося чекати понад сім років. Гра, яка відбулася 10 жовтня 2018 року в Генуї також була товариською і завершилася внічию 1:1. Діями українців керував Андрій Шевченко, а італійців — Роберто Манчіні. Обидва голи були забиті у другому таймі. Господарі поля відкрили рахунок зусиллями Бернардескі, а врятував гостей від поразки влучний удар Малиновського.

Попереднє ж україно-італійське протистояння відбулося 12 вересня цього року в Мілані в рамках відбору на Євро-2024 і завершилося перемогою господарів поля з рахунком 2:1. Усі голи були забиті у першому таймі. На дубль Фраттезі українці відповіли влучним ударом капітана «синьо-жовтих» Ярмоленка. Загалом в історії зустрічей українці забили італійцям лише 4 голи, а пропустили 17 м’ячів.

Щодо круглих цифр навколо нового поєдинку збірних України та Італії, то півзахисники Віктор Циганков та Олександр Караваєв можуть провести 50-і матчі у складі «синьо-жовтих». Леверкузен стане вже 14-м містом, в тому числі 6-м закордонним, де Збірна України виступатиме в статусі господарів поля. Раніше не вітчизняними містами, де українця приймали суперників були минулого року Лодзь (двічі) та Краків, а цього року — Трнава, Вроцлав і Прага. Готуючись до матчу з італійцями підопічні Сергія Реброва у Гданську в четвер провели спаринг-матч і перемогли місцеву «Лехію» з рахунком 2:0. Голи забивали Піхальонок та Назарина.

Схожі новини