Передплата 2024 «Добрий господар»

Байдена наздоганяє Воррен

Тож на бій з Трампом може вийти не колишній віцепрезидент США, а сенаторка з Массачусетсу

«Героя» телефонної розмови лідерів США й України, колишнього американського віцепрезидента Джо Байдена, називають найімовірнішим кандидатом у президенти від Демократичної партії. Справді, 76-річний Байден залишається лідером внутрішньопартійних перегонів, але його наздоганяє конкурентка, 70-річна сенаторка від штату Массачусетс Елізабет Воррен. Її рейтинг стрімко росте, і, схоже, Воррен має реальні шанси випередити Байдена та вийти восени 2020-го на бій з Дональдом Трампом.

Згідно з опитуванням видання The Wall Street Journal і телеканалу NBC, оприлюдненим у другій поло­вині вересня, Байдена хочуть бачити кан­дидатом у президенти 31% виборців, що підтримують демократів. Результат Вор­рен — 25%, а на третьому місці 78-річний сенатор від штату Вермонт, «демокра­тичний соціаліст» Берні Сендерс — 14%.

Порівняно з опитуванням, проведе­ним на початку вересня виданням The Washington Post і телеканалом АВС, рей­тинг Байдена зріс на 2%, а Сендерса — впав на 5%. Зате рейтинг Воррен, яка на початку вересня мала підтримку 18% ви­борців Демократичної партії, зріс за кіль­ка тижнів відразу на 7%. А порівняно з липневими опитуваннями, Воррен дода­ла аж 13%!

Опитування WSJ і NBC стало першим, проведеним серед прихильників Демо­кратичної партії після вересневих теледе­батів десяти її найпопулярніших кандида­тів у Г’юстоні. За даними соціологів, для 51% виборців демократів найважливішим критерієм є те, чи зможе кандидат пере­могти Трампа на президентських вибо­рах. За цим критерієм Байден донедавна суттєво випереджав конкурентів. Однак, схоже, Воррен поступово переконує при­хильників демократів у тому, що теж здат­на «винести» Трампа з Білого дому.

За даними Business Insider, Байдена найбільше підтримують виборці віком по­над 50 років, а також афроамериканці. За­галом, виборці Байдена — так звані помір­ковані прихильники Демократичної партії. Воррен найбільшою популярністю корис­тується на північному сході США, звідки сенаторка походить, у великих містах і се­ред так званих ліберальних виборців. Сер­ця молодих прихильників Демократичної партії (18−29 років) віддані наразі її най­старшому кандидату — Сендерса підтри­мує аж 41% таких виборців. Саме вони, на­певно, є головним потенційним ресурсом Воррен: якщо Сендерс урешті-решт зніме свою кандидатуру, голоси більшості його прихильників перейдуть до сенаторки з Массачусетсу. Як і Сендерс, Воррен має відверто ліві (як для США) погляди.

Елізабет Воррен засідає у Сенаті з 2013 року (восени 2018-го її переобра­ли), а раніше була професором права у Harvard Law School. Пріоритет прези­дентської кампанії сенаторки — бороть­ба за соціальну справедливість. А першу сенаторську кампанію Воррен ЗМІ на­зивали «популістською». Америка й світ боролися тоді з потужною фінансовою кризою. Воррен швидко призначила го­ловного винуватця — Волл-стріт. Мовляв, саме Нью-Йоркська біржа та її інвестори спричинили кризу… Сенаторка створила собі імідж політика, що бореться проти банків — за права їхніх клієнтів.

Судячи з телефонного «наїзду» на Байдена, Трамп був переконаний, що його суперником від Демократичної пар­тії стане саме колишній віцепрезидент США. Чи готовий Трамп до протисто­яння з Воррен? Сенаторка належить до найбільших критиків теперішнього гос­подаря Білого дому, якого називає «не­безпечним розпусником». Чимало аме­риканських жінок, які поділяють цю точку зору, можуть підтримати Воррен… Утім, говорити про її шанси у битві з Трампом іще зарано: спочатку сенаторка має пе­ремогти Байдена.

Схожі новини