Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хто на Трампа — Байден чи Сендерс?

Одного зі своїх імовірних суперників президент США називає «сонним», іншого — «божевільним»

76-річний Джо Байден, який за президентства Барака Обами був віце-президентом США, оголосив про свій намір боротися за крісло господаря Білого дому. «Візьмемо участь у битві за душу цієї нації», — повідомив Байден у Твіттері. Соратник Обами, який свого часу багато займався Україною, відразу став фаворитом гонки серед кандидатів від Демократичної партії. Утім, говорити про те, що Байден легко виграє внутрішньопартійні «праймеріз», не можна. Головний суперник Байдена у таборі демократів — 77-річний сенатор Берні Сендерс, який не приховує своїх виразно лівих поглядів і називає себе «демократичним соціалістом».

Джо Байден став аж 20-м представ­ником Демократичної партії, який оголосив про намір балотуватися у президенти. Чутки про можливу участь Байдена у перегонах ходили давно, але ветеран американської політики не давав чіткої відповіді, тримаючи «гросмейстер­ську» паузу. (Байден планував балотува­тися ще 2016 року, але тоді відмовився від боротьби за президентське крісло через смерть сина). І ця пауза пішла Байдену на користь: відразу став одним із двох фа­воритів гонки серед демократів. За дани­ми опитування агенції Reuters та Інституту Ipsos, кандидатуру Байдена підтримують 19% прихильників Демократичної партії і так званих незалежних виборців (тих, які можуть проголосувати як за демократа, так і за республіканця).

На користь Байдена говорить його ве­личезний політичний досвід. Перед тим, як стати віце-президентом США, він про­тягом шести каденцій засідав у Сенаті, двічі очолював сенатський Комітет у за­кордонних справах. Байден двічі, у 1988 і 2008 роках, заявляв про свої наміри бало­туватися у президенти, але обидва рази швидко виходив із перегонів. Свою тепе­рішню кампанію Байден розпочав із різкої атаки на Дональда Трампа. «Вірю, що іс­торія дивиться на чотири роки цього пре­зидента… як на аномалію, — заявив Бай­ден. — Але якщо дамо Трампові провести у Білому домі вісім років, то він фундамен­тально й назавжди змінить характер на­шої нації. Ким ми тоді будемо? Не можу стояти осторонь».

Прихильники Демократичної партії ан­титрампівський випад Байдена оцінили. За даними опитування Hill-HarrisX, сьо­годні 43% американців проголосували б за Байдена, 37% - за Трампа (15% не ви­значилися, 5% надають перевагу іншим кандидатам). Уже через добу після оголо­шення про рішення балотуватися, повідо­мила Reuters, Джо Байден зібрав на свою виборчу кампанію 6,3 мільйона доларів, найбільше серед кандидатів від Демокра­тичної партії. Утім, Сендерс за цим показ­ником відстав від Байдена не набагато. «Вірю, що двома фіналістами у виборчих перегонах проти, можливо, найкращої економіки в історії країни (і багатьох ін­ших прекрасних речей!) будуть божевіль­ний Берні Сендерс і сонний Джо Байден», — написав Трамп у середині квітня.

Хто ж саме, Байден чи Сендерс, має кращі шанси стати кандида­том у президенти від Демократич­ної партії? Сили приблизно рівні. Як пред­ставник поміркованого крила «віслюків», Байден може завоювати прихильність так званих незалежних виборців і відтягнути у Трампа голоси промислових штатів Се­реднього Заходу. Проте чимало вибор­ців хотіли би бачити молодшого кандида­та, ніж Байден (утім, те саме стосується й Сендерса). Крім того, за колишнім віце-президентом США тягнеться шлейф зви­нувачень у сексуальних домаганнях… Але головне, що може зіграти проти Байдена, — настрої американського суспільства, яке дедалі більше радикалізується. При­клад Трампа довів, що Америка готова го­лосувати за кандидатів із крайніми погля­дами, і з цієї точки зору перевагу матиме «демократичний соціаліст» Сендерс.

Цей сенатор мав шанси стати кандида­том від демократів іще 2016 року, але тоді верхівка партії зробила ставку на Гілла­рі Клінтон. Помилкову, як виявилося зго­дом… 77-річний Сендерс залишається вірним своїм виразно лівим поглядам. За­кликає, зокрема, «створити уряд, засно­ваний на принципах економічної, соціаль­ної, расової і екологічної справедливості». Сендерс активно критикує «могутніх і ба­гатих», кажучи так: «У них можуть бути гро­ші й влада. У нас є люди». Ніщо не нага­дує? «Зробимо їх разом»…

Як це не дивно, мрії Сендерса про «со­ціальну справедливість» чимало амери­канських виборців (зокрема молодих) сприймають на ура. Натхненний їхньою підтримкою, «демократичний соціаліст» почав висувати нові пропозиції щодо бо­ротьби з економічною нерівністю й роз­ширення програм соціального захисту… А от що єднає Байдена й Сендерса, то це ненависть до Трампа. «Нинішній господар Білого дому — це непорозуміння, — заявив Сендерс. — Патологічний брехун, расист, сексист, гомофоб і ксенофоб».

А може, Трамп помиляється, і йому доведеться боротися не з Байде­ном чи Сендерсом? Нагадаємо, се­ред кандидатів від Демократичної пар­тії, які хочуть кинути рукавичку Дональду Трампу, є кілька жінок. Це, зокрема, сена­тор від штату Каліфорнія, 54-річна Камала Гарріс, депутат Палати представників від Гавайських островів, 37-річна Талсі Габ­бард, і 52-річна Кірстен Джилбренд, яка 2009 року замінила Гілларі Клінтон, при­значену держсекретарем США, у кріслі сенатора від штату Нью-Йорк.

Балотується у президенти також 69-річна сенатор від штату Массачу­сетс Елізабет Воррен. Належить до най­більших критиків президента Трампа, якого називає «небезпечним розпусни­ком»… Елізабет Воррен засідає у Сена­ті з 2013 року (восени 2018-го її переоб­рали), а раніше була професором права у Harvard Law School. Її першу сенатор­ську кампанію ЗМІ називали «популіст­ською». Воррен тоді звинуватила у світо­вій фінансовій кризі… Вол-стріт. Мовляв, саме Нью-Йоркська біржа та її інвестори спричинили кризу. «Уряд США куплений… мільярдерами й великими концернами», — впевнена Воррен. Пріоритетом своєї кампанії Воррен хоче зробити боротьбу за соціальну справедливість. Такий собі Сендерс у спідниці…

Схожі новини