Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Розгром Росії в ПАРЄ: санкції щодо РФ продовжено

  • 09.10.2018, 18:58
  • 1 410

Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні у вівторок не знайшла голосів для зміни санкційних правил і відклала вирішення цього питання на наступний рік.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Дебати в Асамблеї показали, що у залі немає голосів для зміни санкційних правил, як того вимагала Росія — для цього потрібно було б мати підтримку двох третин депутатів.

Як написала у Facebook віце-спікер Ради і член делегації Ірина Геращенко, Генсек Р Є Янгланд наполегливо намагався повернути Росію до ПАРЄ.

«Українській делегаціі таки вдалося вивести з себе Генсека Р Є Янгланда, який поставив собі мету: до закінчення свого президентства хоч тушкою, хоч чучелом повернути Росію в ПАРЄ, без всякого виконання нею резолюцій Асамблеї», — написала Ірина Геращенко.

«Й тут Генсек Янгланд таки зірвався. Він взяв слово, побіг на трибуну й почав виправдовуватися, що, мовляв, він писав висновок до цієї злощасної резолюції, яку обговорює зала, не з власної ініціативи, а бо його… попросило керівництво ПАРЄ.

Його виступ мав абсолютно протилежний ефект. Британські консерватори виступили з приводу процедури ведення дебатів і заявили, що не дозволять Янгланду втручатися в голосування, тиснути на Асамблею, впливати на хід голосування й на дебати і взагалі проти шантажу і тиску. Ми підтримали британців оплесками.
Обговорення дуже емоційне й драматичне. Більше 50 виступаючих. Судячи з виступів — сили й настрої діляться 50/50. Здорова частина Асамблеї чітко називає речі своїми іменами, що ці зміни до регламенту спрямовані виключно на повернення Росії, й це не можливо без виконання Росією мінських угод, резолюцій ПАРЄ, повернення Криму і Донбасу, звільнення заручників", — написала вона.

Неуспішне голосування означало би, що резолюція «вбита». Щоби уникнути цього, доповідачка Петра де Суттер запропонувала припинити дебати.

«Я почула дуже емоційні аргументи, навіть гнів (щодо спроби „прощення“ Росії, — ред.). Були і конструктивні аргументи. Та ми бачимо, що голосів немає. Тому я пропоную відкласти дискусію до січня», — пояснила вона.

У підсумку, за пропозицію доповідачки проголосувало 99 депутатів, проти 79, ще 16 утрималися.

Українські депутати розцінили цей підсумок голосування як успіх.

«Фантастичний день в ПАРЄ. Виступи української делегаціі таки зламали хід дискусіі і нам вдалося завалити резолюцію, якою змінювалися регламенти Асамблеї і поверталася російська делегація», — написала Геращенко.

Також Ірина Геращенко зазначила, що після голосування кремлівські ЗМІ в кулуарах Парламентської асамблеї Ради Європи провокували на суперечку членів української делегації, яка намагається не допустити повернення росіян до ПАРЄ.

«В кулуарах гpидозні російські пропагандисти полюють на українську делегацію й кидаються на всіх українських депутатів, хапають за руки, мчать з камерою, сунуть в обличчя мікрофон. У відповідь — Слава Україні!) трохи жахаються», — описала ситуацію в кулуарах Ірина Геращенко.

Схожі новини