Передплата 2024 «Добра кухня»

Пучдемон просить дозволу в уряду Іспанії повернутися у Каталонію

  • 23.12.2017, 11:47
  • 3 949

Пучдемон вважає, що перемогу прихильників незалежності на дострокових виборах не можна оскаржити.

Відсторонений глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон закликав уряд Іспанії дозволити йому повернутися додому під час відкриття сесії каталонського парламенту, щоб він міг зайняти пост очільника регіону.

Про це, посилаючись на Reuters.

«Я хочу повернутися у Каталонію якомога швидше. Я хотів би повернутися прямо зараз. Це було б гарною новиною для Іспанії», — сказав Пучдемон.

Як повідомлялося, позачергові парламентські вибори у Каталонії 21 грудня завершилися перемогою прихильників незалежності регіону.

За підсумками підрахунків бюлетенів, перемогу отримали три партії, які виступають за самостійність регіону: вони отримали 70 з 135 місць у новому парламенті.

Пучдемон вважає, що перемогу прихильників незалежності на дострокових виборах не можна оскаржити. Він підтвердив своє повернення до Іспанії, якщо йому будуть надані гарантії уряду, що він зможе зайняти пост очільника Каталонії, а також запропонував прем’єр-міністру Іспанії Маріано Рахою зустрітися за межами країни, проте Рахой відмовився.

Прем'єр-міністр Іспанії відмовився вести переговори з Карлесом Пучдемоном

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой не погодився на переговори з Карлесом Пучдемоном — екс-президентом уряду Каталонії.

За словами Рахоя, він готовий до діалогу з новою владою Каталонії, але на компроміс із Пучдемоном йти не буде.

Іспанський прем'єр також зазначив, що сподівається на початок нового етапу у стосунках з бунтівним регіоном, який буде заснований на діалозі.

"Вибори завжди означають новий старт для демократії. Я сподіваюсь, що нова ера в Каталонії буде заснована на діалозі, а не на конфронтації. Уряд Іспанії пропонує співпрацю і готовність до конструктивного та відкритого діалогу. Але завжди лише в рамках закону", — зауважив Рахой.

На виборах у Каталонії перемогу здобули прихильники незалежності

Партії, що підтримують незалежність Каталонії, зберегли абсолютну більшість у парламенті автономії за підсумками дострокових виборів.

Про це свідчать попередні дані центрвиборчкому за підрахунком 97,5% голосів виборців, повідомляє La Vanguardia.

Три політичні сили, які виступають за відокремлення Каталонії, сукупно отримують 70 мандатів у 135-місному регіональному парламенті. Для абсолютної більшості необхідні 68 місць.

Альянс JxCat, до якого входить колишній глава каталонського уряду Карлес Пучдемон, отримує 34 мандати, ERC — 32 мандати та партія CUP — 4.

Хоча "незалежники" зберігають більшість у парламенті, на перше місце вийшла партія "Громадяни", яка лідирує з 36 мандатами. "Громадяни" є найсильнішим табором серед політичних партій, що підтримують єдність з Іспанією.

Традиційно політична сила, що набирає найбільшу кількість голосів, має право сформувати уряд. У цьому випадку це партія "Громадяни". Однак, як відзначає BBC, якщо "незалежницькі партії" таки отримають більшість у парламені, вони можу наполягати на тому, аби саме вони формували уряд.

Це означає, що вибори не дозволили Каталонії вийти з політичної кризи; рух за відокремлення від Іспанії продовжиться.

Примітно, що вибори пройшли за рекордної явки — 81,94% виборців.

Каталонці голосували на регіональних виборах сьогодні вже втретє за останні п'ять років з метою врегулювання кризи з урядом Мадрида після проведення незаконного референдуму про незалежність.

Іспанський уряд оголосив про розпуск парламенту Каталонії 27 жовтня, після того, як він проголосив незалежність автономії.

Екзит-поли показали, яка партія перемагає на парламентських виборах у Каталонії

За даними компанії GAD3, політсили, які виступають за незалежність регіону, можуть одержати абсолютну більшість у новому парламенті.

У Каталонії на виборах до регіонального парламенту лідирують партії, які виступають за незалежність від Мадриду. Про це свідчать результати екзит-полів компанії GAD3, повідомляє місцеве видання La Vanguardia.

Згідно з результатами опитування, перемогу на виборах отримають представники лівоцентристської "Громадянської партії" (від 34 до 37 місць), друге місце прогнозують "Лівій республіканській партії Каталонії", яка теж виступає за незалежність (від 34 до 36 місць). Крім того, партія-прихильник відокремлення Каталонії від Іспанії Junts per Catalunya, зосереджена навколо екс-лідера уряду регіону Карлеса Пучдемона, отримає в новому парламенті регіону 28-29 місць.

Як зазначає видання, таким чином, згідно з екзит-полами, партії, які виступають за незалежність, можуть одержати абсолютну більшість новому парламенті (від 67 до 71 місць з 135).

Наразі влада автономії опрацювала вже 13,15% протоколів, які підтверджують результати екзит-полів.

За інформацією газети, явка до закриття виборчих дільниць становила 84%.

Схожі новини