Передплата 2024 «Добра кухня»

Собчак оголосила про участь у виборах президента Росії

Телеведуча Ксенія Собчак братиме участь у виборах президента Росії в 2018 році.

Лист із відповідною заявою публікують "Ведомости".

Собчак вважає, що вибори не будуть по-справжньому вільними, але бойкотувати їх не варто. При цьому вона називає Росію "європейською країною", критикує політику, яка привела до ізоляції країни. Собчак закликає "на рівних" з Україною і міжнародним співтовариством вирішувати проблему Криму.

Наводимо текст листа повністю.

"Рішення прийнято. Досить мовчати. ​​Уже кілька місяців я думаю про це. І не тому, що так влаштовані жінки - все на себе приміряють, а тому, що так влаштована я - всі можливості я сприймаю як виклик. За п'ять років, що минули з протестної хвилі 2012 року, мої політичні погляди остаточно сформувалися, і я готова про них заявити і їх відстоювати на будь-якому, найвищому рівні.

Я Ксенія Собчак, мені 35 років, все своє життя я живу і працюю у Росії, і мені не все одно, якою стане моя країна. Я відповідально ставлюся до будь-яких дій на громадській ниві, і, усвідомивши всі ризики і неймовірні складнощі такого завдання, я вирішила, що моя участь у президентських виборах дійсно може бути кроком на шляху до настільки необхідних нашій країні перетворень. Всупереч спробам чиновників скомпроментувати мене і використовувати в своїх цілях, всупереч нападкам частини моїх друзів-лібералів, всупереч спекуляціям диванних політологів, моє висування може і повинно стати корисним і для опозиції, і для всього суспільства. Найближчим часом мені, очевидно, доведеться багато разів пояснювати свою позицію, тому я хочу відразу пояснити мої основні аргументи.

Що робити?

Ймовірно, ці вибори в цілому - не найкращий вибір, у них конкуренцію основному кандидату складають ті, хто вже давно муляє виборцям очі, не в силах або не бажаючи нічого змінити, і в них, мабуть, не зможуть взяти участь ті, хто хочуть змін, і, можливо, можуть досягти. Не такі вибори бачаться нам у наших сподіваннях про майбутнє. Але тільки ми самі можемо це виправити. Кожен з нас може і повинен заявити про свою позицію, про свою незгоду з владою, яка хоче четвертовікової незмінності, незгоду з напівзруйнованою освітою і охороною здоров'я, з жахливою корупцією і пропагандою, просякнула все суспільство, від сільської школи до Кремля, з повсюдним засиллям силовиків, з війною, з міжнародною ізоляцією.

Для цієї розмови ми повинні використовувати всі можливості - спілкування вдома і на роботі, дискусії у соціальних мережах, мітинги і вибори всіх рівнів. Громадські зміни не відбудуться без усвідомлення більшістю їхньої необхідності. І так, повторюю, ми повинні використовувати і ці вибори як для публічного обговорення недоліків нашої влади, так і для вдосконалення навичок нашої опозиції. Ми не повинні ігнорувати вибори як інститут, як головний інструмент громадського представництва - основу справжньої демократії, навіть незважаючи на те, що по суті за останні десятиліття він жодного разу не був застосований так, як повинен - ​​адже по справжньому вільні вибори, це не тільки чесне голосування, це вільний і рівний доступ до участі та агітації, це точний підрахунок, і прийняті суспільством результати. Березневі вибори теж не стануть такими. Уже не стали. Але чи повинні ми ігнорувати їх, бойкотувати їх? Ні. Ми повинні готуватися у них брати участь, і міняти їх своєю участю, збирати підписи, вимагати реєстрації, голосувати. Саме так уже діють найяскравіші і послідовні представники опозиції. Для того щоб виграти марафон, потрібно і тренуватися, і брати участь, і вимагати чесного суддівства.

Тільки що пройшли вибори муніципальних депутатів у Москві. У деяких районах опозиція помітно потіснила партію влади, в деяких - повністю перемогла. Ймовірно, якби явка була вищою, результати опозиції були б ще вище. Всі найважливіші опозиційні сили закликали москвичів прийти на вибори, незважаючи на повну інформаційну блокаду з боку влади. Чи чекали ці сили, точніше чекали ми, москвичі, що ці вибори будуть чесними? Ні! Але ми сподівалися зробити їх такими. Кращі з нас - своєю участю. Решта - своїм приходом.

Ви скажете, що президентські вибори влаштовані інакше? Що у результаті влада зацікавлена ​​в підвищенні явки, в створенні видимості легітимності? А я запитаю вас - яка різниця, в чому зацікавлена ​​влада? Важливо, чого хочемо ми. Саме на відміну від влади ми повинні бути послідовними у своїх переконаннях і діях: вибори - найважливіший інститут демократії, і ми повинні використовувати будь-який політичний і громадський привід для обговорення становища в якому знаходиться суспільство і демонстрацію своєї незгоди.

Чи є бойкот виборів, неучасть у них, в разі відмови від реєстрації кандидатами видних діячів опозиції і, звичайно, в першу чергу Олексія Навального, правильним способом демонстрації своєї незгоди? На мій погляд - ні. Неучасть у виборах, мовчання незадоволених, при такому бойкот змішується з байдужим мовчання ледачих, воно не дозволяє нам самим і всьому суспільству побачити реальну кількість незгодних, які бажають поновлення і змін. Відмовившись від легального і безпечного, але такого значимого прояву своєї волі, як участь нехай і в підконтрольних, недосконалих, навіть нечесні вибори, ми не залишаємо собі ніякого виходу, крім вуличного протистояння, яке, очевидно, підходить не всім, і яке, зрозуміло, має бути крайньою і винятковою і запобіжною політичною боротьбою. Новітня історія знає чимало випадків, коли нібито підконтрольні авторитарній владі вибори і плебісцити перетворювалися в приводи та інструменти справжніх демократичних перетворень. Це завжди відбувалося, коли опозиція брала участь у виборах, і ніколи - при її мовчазній неучасті.

У ще більш драматичні жовтневі дні 93-го року, в Росії з'явився легальний спосіб "активного бойкоту" виборів, до якийх і закликає частина нашої опозиції - був прийнятий президентський указ про введення графи "Проти всіх" на виборах всіх рівнів у Росії.

Це легальний і абсолютно мирний інструмент вираження громадянського невдоволення процедурою виборів, складом учасників. Уже багато років назад, влада, яка звертається з виборним законодавством залежно від своїх тактичних потреб як з дишлом, позбавила нас цього інструменту. Своєю участю у березневих президентських виборах я хочу його повернути. Ксенія Собчак - у вашому бюлетені, це і є графа "Проти всіх". Ви проти того, що багато років у списку тільки Зюганов, Явлінський, Путін і їхні безликі дублери і заступники? Ви хочете показати свою активну позицію, але ваш кандидат недопущений до виборів? У вас немає свого кандидата? Відзначте Собчак. Ви не вибираєте її в президенти. Ви просто отримуєте легальну і мирну можливість сказати "Досить! Дістали!"

Як робити?

Вибори - це не тільки голосування. Це агітація. Це узаконене право доступу до політичних медіа, в решту часу тотально узурповане владою і наближеними до неї підлабузниками. Передвиборна агітація - не єдиний, але дуже важливий спосіб розповісти людям, що не підписалися на телеканал "Дождь", які не користуються YouTube про корупцію і неефективність нинішнього керівництва. Якщо такий спосіб може бути нам доступний - ми повинні використовувати його.

Я йду на вибори, не просто як кандидат, а як рупор всіх тих, хто не зможе стати кандидатом, я готова озвучувати претензії до існуючої системи, яких багато у всіх частинах політичного спектра, я готова транслювати послання і лівих і правих, бо проблема корупції, проблема непідконтрольності і незмінності влади - більше, ніж наші ідеологічні розбіжності. Сьогодні неможливо в рамках виборів нормально обговорювати рішення всіх наших проблем, тому що не всі політичні сили в рівних умовах, але це означає, що ми повинні активніше і голосніше говорити про самі проблеми. Сьогодні необхідно на якийсь час забути про наші відмінності, і знову згадати про спільність наших поглядів, і розповісти іншим, що політична конкуренція - це нормально. Що вибирати губернаторами людей, яких ви не знаєте - не обов'язково. Що влада повинна служити вам, а не збагачуватися за ваш рахунок. Вибори - це інструмент політичної просвіти. І воно обов'язково принесе плоди. Може бути не в цьому березні. Але набагато швидше, ніж думають наші опоненти.

Я запрошую всі політичні сили, готові використовувати моє висунення як трибуну, пред'являти свої претензії до сьогоднішньої ситуації і влади в рамках моєї кампанії, тому що це не компанія за Собчак, це компанія проти того, як влаштоване наше політичне і громадське життя сьогодні. Компанія Собчак, це не просто агітація "Проти всіх" - це, сподіваюся, велика робота, що роз'яснює чому ми "Проти всіх цих".

Чому я?

На відміну від вічних кандидатів, яким доводиться пояснювати, чому вони гідні бути президентами Російської Федерації, моя задача проста - я повинна пояснити, чому підходжу на роль кандидата "Проти всіх".

Я - поза жорстких ідеологічних рамок. Я не належу до конкретних партій, не пов'язана партійною чи груповою дисципліною, у рамках цієї кампанії я навіть не за "Крим наш" і не проти. Я за те, щоб в країні припинилося тотальне злодійство, з'явилася справжня політика, влада, підзвітна вільному волевиявленню людей, які самі вирішать, як їм жити і на рівних з усім світовим співтовариством і сусідами вирішувати, чий же Крим насправді.

Ніхто з кандидатів так званої системної опозиції не потрапляв під репресивну машину влади. Ніхто з них не був затриманий, у нього не проводили обшуки, нічого не вилучали, не конфісковували. Всі вони живуть на тому чи іншому вигляді державного фінансування, і спонсорській допомозі, абсолютно безпечною для дарувальників і одержувачів. Вони йдуть на вибори - тому що не вміють робити нічого іншого, зокрема не вміють заробляти нічим іншим. Я знаю, чим я ризикую, і довела свою готовність йти на ці ризики. Мені є чим займатися, але я відкладаю все, щоб зробити те, що я вважаю за потрібне (і можливим) у цей політичний момент.

Я проти революції. Але я - хороший посередник і організатор. Олексій Навальний пропонував сьогоднішній верхівці мирний відхід - це правильно, це дуже важливо для закріплення процедури змінюваності влади в країні. Але вони йому не повірять. А мені - повірять. Я можу розмовляти з усіма і тому що я особисто знаю більшу частину російського істеблішменту, і тому що я журналіст - чия професія - розмовляти з усіма.

Майже 500 важких професій в Росії - офіційно закриті для жінок. Але і серед усіх інших - зарплата жінка майже на 30 відсотків менша чоловічої. Серед найважливіших компаній країни, жінки очолюють тільки близько 5 відсотків. Ця проблема існує скрізь, але Росія в її вирішенні навіть не наближається до розвинених країн, не дивлячись на публічні декларації рівності статей. Я жінка. У мені немає цього страшного чоловічого его, яке завжди заважає політикам домовитися, яке вважає силове вирішення будь-якої проблеми - найправильнішим, але ж це майже завжди не так. При будь-якому результаті, половина населення країни заслуговує на те, щоб в цих нібито чоловічих іграх, вперше за 14 років зазвучав би жіночий голос.

Я знаменита і навіть популярна, нехай і не як політик, але якщо вибори надають трибуну, то необхідно, щоб людину за нею чули. Важливо, щоб людина, яка за неї потрапила, не боялась говорити і вміла це робити.

Я забезпечена, але всі мої доходи - результат важкої і видимої всім праці, я не володію приватизованими підприємствами, не отримую комісій, відкатів, повністю виплачую податки, і пишаюся своєю самостійністю і незалежністю. Я зможу зібрати гроші на свою кампанію - і це теж дуже важливо, тому що у мене, мабуть, не буде часу зібрати їх по копійці з мільйона малозабезпечених людей, я сподіваюся, що зберу їх серед еліти - і це покаже, що всі верстви суспільства незадоволені тим, що відбувається. Мені здається, що нам важливо зрозуміти, що ми всі в одному човні, і молоді, і старі, і знамениті, і безвісні, і багаті, і хворі. І це не ми її "розгойдуємо", наш човен перекосило від політичного дисбалансу, від помилок начальства, від їхньої безграмотності і злодійства, але разом ми зможемо це виправити.

Можливо я занадто романтична - але політиків-циніків нам вистачає, водночас я, Ксенія Собчак, досить розумна, щоб зрозуміти: влада захоче використовувати моє висунення як легітимацію цих виборів, і не через підвищення явки, яке владі, на мій погляд не потрібно, навпаки, той, хто не прийшов на вибори тільки полегшує фальсифікації і робить частку консервативного, непросвященного і обманутого більшостю ще вище, допустивши мене до виборів влада захоче показати нібито існуючу "повну представленість політичного спектра". Неначе з моєю присутністю у виборчому бюлетені вирішується проблема недопуску інших кандидатів. Але я - кандидат "Проти всіх", я відмовляюся грати чужу роль, займати чуже місце. Тому я з самого початку говорю, що я буду робити на цих виборах: я буду розповідати як погані справи в країні, я буду говорити, що систему потрібно міняти, я буду вимагати, і вже вимагаю звільнення Олексія Навального і реєстрації його кандидатом на президентських виборах, звільнення всіх політичних в'язнів. (Тут важливо наголосити, що це стосується і представників "системної" опозиції: особисто я проти навіть дуже малоймовірної перемоги Григорія Явлінського на президентських виборах, але я вважаю, що його недопуск в якості кандидата на минулих президентських виборах - ганьба.) Якщо інші представники ліберальної опозиції, зокрема - і в першу чергу - Олексій Навальний будуть зареєстровані для участі у виборах, я готова координувати з ними свої зусилля, аж до зняття своєї кандидатури. Якщо на цих умовах громадяни Росії підтримають моє самовисування, і мене зареєструють кандидатом - то я продовжу послідовно відстоювати таку позицію. І, на мій погляд, це корисно для політичного клімату в країні. Якщо після таких заяв мене не зареєструють - це теж корисно. Це вносить ще більшу ясність, ще більше оголює лицемірство системи.

Я знаю, що я суперечлива фігура. Я журналіст, блондинка в шоколаді, дочка реформатора, член координаційної ради російської опозиції - я може бути не ваш кандидат - але моя участь у виборах, на описаних вище позиціях - вигідна виборцям, корисна для російської політичної системи.

Не тільки проти

Незважаючи на те, що свою роль на цих виборах я бачу як глашатая претензій, як кандидата "Проти всіх", а це означає, що мої власні погляди не так принципові для кампанії, адже для мене дійсно важливіше домагатися вільного представництва всіх поглядів і платформ у майбутньої російської влади, я все одно вважаю, що основні свої принципи і переконання мені необхідно публічно сформулювати, c ними не потрібно бути приголосними, але мені здається варто їх знати, приймаючи рішення про підтримку або не підтримку моєї участі в цій виборчій рательнійкомпанії. Ось ці принципи.

Росія - європейська країна. Її рівноправні партнери і союзники - європейські держави, демократичні й процвітаючі країни. Загальноєвропейські цінності - пріоритет не тільки зовнішньої, але й внутрішньої політики країни.

Росія демократична країна. Всі закони, що забороняють або ускладнюють громадянам прояв політичної волі та ініціативи повинні бути переглянуті. Всі політичні і ненасильницькі дії громадянина пов'язані з реалізацією ним конституційних прав свободи слова, зібрань та інші повинні бути дозволені. Стаття 282 Кримінального кодексу повинна бути скасована. Вищою формою народного волевиявлення є референдум, існуючі обмеження на форми і терміни проведення регіональних і федеральних референдумів повинні бути скасовані.

Росія - демократична федеративна держава. У ній повинні бути на ділі забезпечені поділи влади по гілках і територіях. Повинні бути законодавчо обмежені повноваження гілок влади, законодавчо і на практиці захищені права громадського і політичного представництва меншин. Розподіл коштів між регіонами і федеральним центром має бути змінено на користь регіонів. Необхідно повернути конкурентні вибори на всі рівні регіональної та федеральної влади, президент не повинен мати право призначати губернаторів і відправляти їх у відставку. Повинні бути законодавчо і на практиці обмежені права силових структур. Їхнє фінансування має бути прозорим і підзвітним парламенту і Рахунковій палаті повною мірою.

Росія - країна вільної економіки з сильним соціальним сектором. Всі великі держкорпорації повинні бути приватизовані з антимонопольними обмеженнями. Держава не повинна контролювати ніякі галузі економіки, частка держави в підприємствах і галузях повинна бути обмежена блокуючими пакетами. Приватна власність - повинна бути захищена законом, про перегляд володіння і націоналізації можливі тільки на оплатній основі на підставі незалежних ринкових оцінок.

Реформа податкового і регуляторного законодавства та практик повинна стимулювати розвиток приватного підприємництва, малого і середнього бізнесу, технологічний та інноваційний розвиток підприємств, освіту. Повинно бути значно зменшено перелік ліцензованих галузей економіки.

Держава повинна перестати володіти інструментами пропаганди. Володіння державою засобів масової інформації має бути законодавчо обмежена як за галузевим, так і за регіональною ознакою. Приватне володіння засобами масової інформації має підлягати суворим антимонопольним обмеженням. Інші обмеження на володіння і роботу засобів масової інформації повинні бути зняті. Оператори зв'язку повинні бути звільнені від контролюючих функцій та адміністративно-фінансових обтяжень, пов'язаних з контролем за свободою слова і приватним життям громадян. Закони, відомі як "Пакет Яровий" повинні бути скасовані.

Повинна бути проведена судова реформа, яка по-справжньому забезпечує незалежність судової системи. Регіони повинні мати право на власні законодавчі практики, які не вступають в пряме протиріччя з федеральної Конституцією. Перевага підписаних Росією міжнародних договорів, примат основних положень міжнародного права в галузі захисту прав особистості і прав власності повинні бути відновлені.

Повинна бути проведена реформа системи освіти, що передбачає сильну державну підтримку перспективних галузей і свободу для приватних і комерційних освітніх інституцій.

На практиці повинна бути усунена цензура і можливість держави фінансовими і адміністративними інструментами керувати культурними і громадськими інституціями. Державна підтримка культури і некомерційних організацій повинна здійснюватися через професійні громадські ради, на основі строгих правил і постійної персональної ротації їхніх складів.

Росія - світська держава. Релігійні інституції та діячі не можуть фінансуватися з державного бюджету, з бюджету державних і пов'язаних з державним замовленням підприємств. Закони, які виділяють представників тієї чи іншої конфесії у спеціальну соціальну групу, повинні бути скасовані.

Росія - демократична країна. Всі закони обмежують права людей по підлозі, сексуальної орієнтації, повинні бути скасовані. Всі обмеження, що накладаються на громадян Росії за місцем їхнього народження, наявності інших громадянств, судимості в минулому і так далі, за винятком випадків національної безпеки, повинні бути скасовані. Усиновлення громадян Росії іноземними громадянами має бути дозволено у всіх тих випадках, коли на опіку над дитиною не претендують громадяни Російської Федерації.

Що далі?

Найближчим часом я присвячу формуванню мого штабу, і запрошую, більш того - прошу, всі демократичні сили делегувати в нього, якщо не представників, то спостерігачів. Я відкрита для консультацій з усіма політичними силами.

У найближчий час будуть формуватися фандрайзінгові, волонтерські команди, відкриється сайт кампанії. Ми обіцяємо, що робота буде повністю прозорою для громадян і спостерігачів, відкритої для всіх засобів масової інформації, російських і зарубіжних.

Найбільш важливо зараз - зібрати підписи для висунення. Найскладніше завдання, подолати цей штучний бар'єр, побудований на недосконалість реєстраційних даних громадян, ангажованості регіональних і федеральних властей, упередженості виборчкомів.

Я починаю цю роботу в умовах браку часу і ресурсів, добре уявляючи всю тяжкість майбутнього процесу. Тим дивніше мені здається, що основні "системні" кандидати його ще не почали, очевидно розраховуючи на адміністративний ресурс і фальсифікації.

Кажуть, що політика - мистецтво можливого, в нашому вивернутому навиворіт світі, нам доведеться перевірити чи займатися політикою, або всі шляхи для цього штучно і майстерно перекриті. Ця перевірка важлива не тільки і не стільки для мене, вона важлива і для інших кандидатів, але більш того - для всіх громадян Росії. І для її майбутніх громадян.

Я прошу вас про допомогу. Я сподіваюся і розраховую на неї.

Ваша Ксенія Собчак - "Проти всіх", - йдеться у листі.

Як писав "Обозреватель", за даними BBC, під час недавнього інтерв'ю Собчак і Путін усамітнювалися від журналістів і камер нібито для обговорення можливості ведучої балотуватися у президенти.

Сама Собчак раніше назвала інформацію про свою участь у президентських виборах за згодою з Путіним "маразмом" і "спробою дискредитації".

Ведуча пояснила, що не мала можливості належним чином прокоментувати публікацію з її прізвищем.

У своєму Instagram вона раніше заявляла, що є незалежним діячем, "і ні з якою "апешечкою" і іншим пеклом ніколи помічена не була і не буде"

Вибори Президента Росії повинні відбутися 18 березня 2018 року.

Схожі новини