Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«На Олімпіаді в Сочі ми міняли проби із сечею»

Після свідчень екс-глави антидопінгової лабораторії РФ спортсменам із Росії можуть заборонити виступати на Іграх у Ріо.

Допінговий скандал, у який вляпалася російська тенісистка Марія Шарапова (її дискваліфікували через вживання забороненого мельдонію), може видатися Кремлю “квіточками”. А “ягідкою” має стати відлучення усіх спортсменів РФ від літніх Олімпійських ігор 2016 року в бразильському Ріо-де-Жанейро. Заборонити атлетам із Росії брати участь в Олімпіаді закликала днями американська газета Chicago Tribune. Причина - одкровення екс-директора російської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова. Той в інтерв’ю The New York Times розповів: аби російські спортсмени перемогли на зимовій Олімпіаді у Сочі, їх поїли спеціально розробленими допінговими “коктейлями”! А під час Ігор-2014 організатори підмінили проби сечі, взятої у російських атлетів...

«Така заборона стане серйозним ударом по Росії і особливо по Кремлю, який відчуває насолоду, перебуваючи в центрі міжнародної уваги», - йдеться у коментарі Chiсago Tribune. Думку про те, що Росію через допінгові скандали слід виключити з числа учасників літньої Олімпіади в бразильському Ріо-де-Жанейро, підтримала і канадська газета The Globe and Mail. “Хоча заборона на участь усієї російської делегації була б несправедливою, - уточнює видання. - Лучники і яхтсмени не повинні розплачуватися за гріхи свого уряду щодо інших видів спорту”.

Григорій Родченков очолював російську антидопінгову лабораторію (фактично, це російське відділення WADA — Всесвітньої антидопінгової агенції) з 2005 року. Коли після зимової Олімпіади-2014 у Сочі кілька співробітників цієї лабораторії несподівано померли, Родченков, побоюючись за своє життя, утік до Америки. У своєму інтерв’ю для The New York Times він розповів, що напередодні Білої Олімпіади в Сочі розробив допінговий “коктейль” - з трьох анаболічних стероїдів. Російські спортсменки вживали цю суміш разом із мартіні, спортсмени - з віскі (алкоголь начебто покращував засвоюваність). Щовечора під час Олімпіади, розповів Родченков, він одержував від представника міністерства спорту РФ список російських спортсменів, чиї допінг-проби треба було підмінити. Для цього в допінговій лабораторії було обладнане спеціальне приміщення, де зберігалися заздалегідь підготовлені чисті проби російських атлетів. Готувалися серйозно: аби шахраїв не викрили, ті навчилися відкривати запечатані ємкості з допінг-пробами так, аби це не було помітно...

«Люди відзначали перемоги олімпійських чемпіонів, а ми в цей час міняли проби із сечею, - розповів Родченков. - Ми були повністю оснащені, у нас були знання, досвід, ми були готові до Сочі як ніколи раніше. Усе працювало як швейцарський годинник». І приносило результат: на зимових Іграх-2014 у Сочі збірна Росії завоювала 33 медалі, що дозволило їй зайняти перше місце у командному заліку. Пам’ятаю, тоді ще всі дивувалися, тому що на попередній зимовій Олімпіаді, у Ванкувері-2010, збірна Росії виборола лише 15 медалей, посівши 11-те місце... Родченков назвав імена трьох російських чемпіонів Сочі, які були учасниками фактично урядової (!) “антидопінгової програми”: лижник Олександр Лєгков, бобслеїст Олександр Зубков і скелетоніст Олександр Третьяков. А загалом, розповів Родченков, під час зимової Олімпіади-2014 його лабораторія підмінила сотні допінг-проб сечі російських спортсменів.

Як і можна було передбачити, у Кремлі звинувачення Родченкова відкидають. «Його твердження не ґрунтуються на даних, які бодай трохи заслуговують на довіру, не підкріплені аргументацією, - заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. - Це просто виглядає як... наклеп перебіжчика». Міністр же спорту РФ Віталій Мутко назвав звинувачення Родченкова «абсурдними», мовляв, це частина «інформаційної війни» проти російських спортсменів... За словами Мутка, міністерство РФ може навіть подати на газету The New York Times до суду.

Натомість Міжнародний олімпійський комітет оцінив скандальне інтерв’ю Родченкова значно адекватніше. МОК закликав WADA негайно перевірити дані, оприлюднені американським виданням. Президент WADA Крейг Ріді уже повідомив: “Агенція запросила інформацію, на основі якої може розпочати нове розслідування”.

“Нове” - тому що одне розслідування WADA щодо вживання російськими спортсменами допінгу вже було. Саме за його результатами 9 листопада 2015 року Всесвітня антидопінгова агенція рекомендувала відсторонити усіх російських легкоатлетів від участі у змаганнях. І вже через кілька днів IAAF, Міжнародна федерація легкої атлетики, заборонила російським представникам цього виду спорту брати участь у змаганнях під егідою IAAF. (Росію також було позбавлено права провести 2016 року командний чемпіонат світу зі спортивної ходьби у Чебоксарах і юніорський чемпіонат світу з легкої атлетики в Казані).

Заборона IAAF стосується також Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро. Міністр спорту РФ Мутко неодноразово заявляв, що “ситуацію з відстороненням наших легкоатлетів від Олімпіади вдасться вирішити”... Тепер, очевидно, “замутити” скасування антидопінгових санкцій Кремлю буде складніше - якщо взагалі можливо. А якщо Родченков надасть WADA докази своїх звинувачень (якось не віриться, що він дав своє скандальне інтерв’ю, не маючи таких доказів), то від Олімпіади в Ріо можуть відлучити не лише легкоатлетів, а й усіх спортсменів із Росії. Крім хіба що представників тих видів спорту, де допінг апріорі не допоможе, як-от яхтсменів і лучників.

А тим часом...

Міністерство юстиції США розпочало кримінальне розслідування щодо участі російських офіційних осіб у допінговому скандалі. Як повідомила The New York Times, у рамках розслідування за статтями «злочинна змова» і «шахрайство» розглянуть діяльність російських урядовців, спортсменів, тренерів, антидопінгових органів тощо.

Президент МОК не виключає, що Росії можуть заборонити брати участь в Олімпіаді-2016 у Ріо-де-Жанейро. У статті для Frankfurter Allgemeine Zeitung Томас Бах написав: якщо буде виявлено існування в РФ організованої системи застосування допінгу в різних видах спорту, МОК буде змушений вдатися до «складних рішень».

Фото ЕРА

Схожі новини