Передплата 2024 ВЗ

Лондонський суд визнав Путіна причетним до вбивства Литвиненка

  • 21.01.2016, 12:41
  • 3 234

Убивство Олександра Литвиненка "ймовірно" було схвалене особисто президентом Росії Володимиром Путіном.

Про це йдеться у звіті лондонського суду, оприлюдненому у четвер, 21 січня, передає ВВС.

Як відомо, колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко у 2006 році помер у Лондоні внаслідок отруєння радіоактивним полонієм-210. Отрута потрапила в організм чоловіка після зустрічі з колишніми колегами Дмитром Ковтуном і Андрієм Луговим, із якими Литвиненко пив чай ​​у лондонському готелі Millenium.

Луговий і Ковтун спростовують причетність до вбивства, але свідчити на території Великої Британії відмовилися.

У 90-х роках Литвиненко працював у ФСБ, але після еміграції став критиком російської влади.

За однією з версій, Литвиненко був убитий, оскільки знайшов докази зв'язків з організованою злочинністю близьких до російського президента Володимира Путіна чиновників.

Прем'єр Великобританії відреагував на докази про причетність Путіна до вбивства Литвиненка

Те, що вбивство екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка було сплановано та санкціоновано керівництвом РФ, надзвичайно тривожні. Так вважає прем'єр Великобританії Девід Кемерон.

Слова представника Кемерона передало видання The Guardian.

"Висновок про те, що вбивство було санкціоновано на найвищому рівні російської держави, є надзвичайно тривожним. Таке не повинно застосовуватися в жодній державі, не кажучи вже про постійного члена РБ ООН. На жаль, ці висновки підтверджують те, що ми і попередні уряду думали", - вважає Кемерон.

Вдова Литвиненка вимагає санкцій проти Путіна

Вдова вбитого співробітника ФСБ Росії Марина Литвиненко закликала владу Великобританії ввести санкції особисто проти президента Росії Володимира Путіна.

Як пише The Guаrgian, про це вдова заявила журналістам біля стін лондонського суду.

У заяві Марина Литвиненко закликає прем'єр-міністра країни Девіда Кемерона ввести візові обмеження та особисті економічні санкції проти "всіх позначених у справі осіб, не виключаючи Миколу Патрушева і Володимира Путіна". Крім того, вона закликала уряд вислати з Великобританії всіх співробітників російських спецслужб.

Глава МВС Великобританії Тереза Мей заявила, що підозрювані у вбивстві Литвиненка Андрій Луговий і Дмитро Ковтун оголошені в розшук Інтерполом, а на їхній арешт виписаний європейський ордер. Уряд Великобританії має намір заморозити рахунки обох росіян, пише "Німецька хвиля".

Крім того, британське МВС запросило посла Росії для висловлення невдоволення у зв'язку з відмовою РФ від співпраці у справі Литвиненка.

Джерело: Інтерфакс-Україна, Укрінформ, Телеканал новин «24».

Схожі новини