Передплата 2024 ВЗ

«Слов’янські» злодії в законі «перетерли» ситуацію в Україні

Незабаром міжнародна злочинна спільнота збере «мега-східняк», на якому обговорюватимуть стратегії щодо України

Днями в Росії, в одному із ресторанів Одинцовського району Московської області, відбувся “східняк”, участь в якому взяли близько двадцяти найвпливовіших “слов’янських” кланів злодіїв у законі. За даними російських правоохоронців, “слов’яни” перш за все обговорювали свої стосунки з “грузинськими” кланами злодіїв. Та, зважаючи на те, що головував на “східняку” злодій у законі Міша Лужнецький (Михайло Воєводін), який має бізнес-інтереси в Україні, “слов’янська братва” обговорила й ситуацію в Україні.

Випускник Московського державного технологічного університету імені Баумана Михайло Воєводін в Росії більше відомий як лідер ОЗУ (організованого злочинного угруповання) “Лужниковські” Міша Лужнецький (назву угруповання отримало після взяття під контроль ринку в підмосковних Лужниках). В Україні, за даними правоохоронців, це російське злочинне угруповання контролює такі великі ринки, як “Барабашово” (Харків) та одеський “Привоз”.

Небезпечність “лужниковського угруповання” полягає в тому, що його лідери, порушуючи всі злодійські “поняття”, йдуть на активну співпрацю з корумпованими представниками державної влади. За деякими даними, свого часу ”лужниковців” активно використовував міністр внутрішніх справ Росії Володимир Рушайло для витискання з московських ринків чеченців та інших “чорних”. Михайло Воєводін з 2001 року є співвласником російського спортклубу ЦСКА. В Україні, за оперативними даними право-

охоронців, “лужниковці” через компанію VS Energy International N.V. скуповували енергетичні активи в Херсонській, Одеській, Кіровоградській, Житомирській областях та в Криму (Севастополі). “Лужниковських” також підозрювали у зв’язках зі швейцарською корпорацією Iwenta SA, яка будувала в Україні готелі “Прем’єр-Палас” (Київ), ”Стар” (Мукачеве), “Лондонська” (Одеса), “Ореанда” (Ялта), Cosmopolit (Харків).

Одного з нині покійних лідерів “лужниковських”, соратника Міші Лужнецького Макса Скаженого (Максима Курочкіна) застрелив снайпер 27 березня 2007 року в подвір’ї Святошинського районного суду Києва. В Україні цей випускник Московського юридичного держ-

університету імені Ломоносова займався готельним бізнесом та скуповував обласні енергетичні компанії. Після прибуття в Україну Курочкіна взяв під особисту опіку тодішній міністр внутрішніх справ Микола Білоконь. Скаженого Макса безкоштовно охороняли 25 співробітників спецпідрозділу міліції “Титан”. У 2004 році, напередодні президентських виборів, Максим Курочкін заснував у Києві “Російський клуб”, який очолив політолог Гліб Павловський. На відкритті цього клубу були присутні посол Росії в Україні Віктор Черномирдін та один із найвпливовіших тоді українських політиків Віктор Медведчук. За однією з версій, Курочкіна застрелили через його протистояння з Коломойським та групою “Приват”. За іншою версією, до вбивства були причетні російські спецслужби, адже Макс публічно хизувався особистими зв’язками з російським президентом Володимиром Путіним.

Остаточної позиції злодійського світу щодо ситуації в Україні на “східняку”, що пройшов в Одинцовському районі Московської області, злодії в законі так і не висловили. Вони вирішили поки що в ситуацію в Україні не втручатися. Та найближчим часом “генерали” злочинного світу домовилися провести “мега-східняк”, на який мають запросити близько ста злодіїв у законі, зокрема й представників “грузинських” кланів. На цьому “з’їзді” злодійська спільнота має виробити спільну стратегію щодо України.

Поки “слов’янські” лідери злочинного світу готуються вирішувати “українське питання”, взяти під свій контроль­ тіньовий і легальний бізнес в Україні намагаються представники “кутаїського” та “сухумського” злочинних кланів. Нещодавно українські правоохоронці завадили проведенню злодійського “східняка” в одному з ресторанів Києва. На “східняк” прибули 39-річний злодій у законі з Кутаїсі на прізвисько Ватія, 33-річний злодій у законі на прізвисько Лавас-огли Батумський, а також представник “сухумського”­ клану 43-річний злодій у законі Гуга. “Злодії в законі, — повідомив на своїй сторінці в Facebook міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, — планували обговорити питання перерозподілу сфер впливу в Україні. В планах учасників “східняка” було обговорення питання про взяття під контроль­ постачання вугілля, встановлення контролю над пасажирськими перевезеннями та над незаконним видобуванням бурштину в Західній Україні”.

Далекі від знання професійного злодійського світу люди можуть з іронією сприймати намагання злодіїв втручатися в економічне та політичне життя України. Та досвід підказує, що мільярди зі злодійського “общака”, які лежать на рахунках іноземних банків, дають змогу злодіям навіть міняти владу в окремо взятій державі. Як це було в Грузії. Напередодні парламентських виборів в цій країні Національна жандармерія Франції передала грузинській поліції записи прихованих відеокамер, зроблені під час зустрічі грузинських злодіїв у законі, які живуть у Франції, з представником Бідзіни Іванішвілі режисером Георгієм Хаіндравою. Зустріч відбувалася

4 листопада 2011 року в будинку злодія в законі Реваза Лордкіпанідзе, який живе на півдні Франції. Прихована відеокамера зафіксувала, як злодії в законі обіцяють Бідзіні Іванішвілі під виборчу кампанію мільйони доларів. В обмін на “брудні” гроші Іванішвілі через свого представника пообіцяв після приходу до влади оголосити в Грузії широкомасштабну амністію та випустити з тюрем усіх злодіїв у законі. Свою обіцянку тіньовий лідер теперішньої грузинської влади виконав...

Схожі новини