Передплата 2024 «Добра кухня»

«Патріоти» на «Віслі»

Протягом 10 років Польща витратить на переозброєння до 40 мільярдів євро!

На НАТО надійся, а сам ракети купуй. Так вирішили в Польщі і запустили власну систему протиповітряної оборони «Вісла». Цю систему озброять американськими протиракетними комплексами Patriot і 70 французькими гелікоптерами Caracal. Створення «Вісли» обійдеться у 35 мільярдів злотих (майже 10 мільярдів доларів США). Загалом, Польща планує витратити на створення та купівлю військової техніки у період з 2013-го по 2022 р. понад 35 млрд. дол. Для порівняння, усі витрати на силові відомства в Україні (без урахування допомоги волонтерів) становили 2014 року менше 6 млрд. дол.

«Протягом трьох років Польща має отримати шість комплексів Patriot GEM-T, а згодом ще й новіші Patriot PAC-MSE. Американці також зобов’язалися запустити разом із польською стороною супутникові радари, які обійдуться ще у сім млрд. дол. У разі загрози для Польщі США мають протягом 48 год. перекинути комплекси Patriot в Польщу з інших країн Європи», — пише польська «Газета Виборча».

Patriot — американський зенітний ракетний комплекс, який використовує армія США та їхні союзники. Складається він із ракети перехоплення і супутникової радарної системи. Patriot GEM-T вражає цілі, оснащені повітряно-реактивним двигуном, балістичні ракети малої і середньої дальності, що летять на гранично малих висотах, крилаті ракети, а також літаки і безпілотні літальні апарати. Під час війни США в Іраку 2003-го ці комплекси прекрасно себе показали, збивши усі цілі. Patriot призначені для прикриття великих адміністративно-промислових центрів, військово-морських і військово-повітряних баз від усіх засобів повітряного нападу. Комплекс здатний одночасно виявляти і пізнавати понад сто повітряних цілей, безперервно супроводжувати вісім із них, здійснювати підготовку даних для стрільби, пуск і наведення до трьох ракет на кожну ціль.

У поляків є причини озброюватися, адже Росія не раз погрожувала розмістити ракетні комплекси «Іскандер» у Калінінградській області, що межує з Польщею. Щодо допомоги союзників по НАТО... у Варшави є причини сумніватися. У пресі не раз спливали витоки інформації про неготовність Альянсу захищати союзників, якщо це загрожуватиме масштабною війною з Росією. А Будапештські гарантії для України навчили, чого варті міжнародні обіцянки...

«Поляків турбує майбутнє через російську агресію проти України. Їх турбує безпека і те, наскільки союзники по НАТО солідарні з Польщею. Польща хоче розмістити у себе дві бригади армії США (близько трьох тисяч солдатів) під командуванням НАТО. Трансформація, яку пройшла Польща, полягала не лише у підвищенні рівня життя поляків, а й у бажанні захиститися. З 1989-го обсяг ВВП на душу населення в Польщі зріс із 5% від середнього по ЄС до нинішніх 70%. Польща планує модернізувати армію, витративши протягом 10 років до 40 млрд. євро на системи ППО, гелікоптери, підводні човни, бронетехніку та безпілотники. Також Польща закликає до максимальної солідарності з Україною і наполягає на «плані Маршалла» для Києва. Якщо Україна вийде з економічної кризи, то Польща почуватиметься спокійнішою», — пише британська The Guardian.

Колишній радник президента США з нацбезпеки Збіґнєв Бжезінський вважає, що Польща має розраховувати на власні сили: «Польща повинна озброюватися, аби бути в змозі якнайдовше боронитися сама. Адже в НАТО тривалі процедури, що означає, що протягом певного часу після початку можливої агресії Росії Альянс був би паралізованим. Рішення НАТО завдати удару у відповідь по Росії могла би блокувати, скажімо, дружня до Росії Греція. Греки, як і будь-який інший член Альянсу, мають право вето. Польща має всі причини боятися російської агресії. Росія проводить експансивну політику, і, на жаль, будь-який сценарій — реальний».

Схожі новини