Передплата 2024 «Добра кухня»

«До 13 травня Надія Савченко може не дожити»

Адвокати української льотчиці сподіваються, що убивче для неї судове рішення вчасно переглянуть

Якщо 25 лютого російська Феміда за відмашки Кремля не звільнить Надію Савченко (хоча «вольною» це можна назвати лише умовно, оскільки йдеться про домашній арешт, звільнення на поруки чи під заставу), наступного суду може і не бути. Шанси дожити до нього у Надії мізерні, застерігають адвокати української бранки. Виснажена тривалим голодуванням, вона будь-якої миті може впасти у кому чи померти.

Вода і вітамінно-глюкозні крапельниці. Таким був раціон Надії Савченко ще тиждень тому. Тепер з переліченого залишилася лише вода. Від медикаментозної підтримки Надія відмовилася. І доклалися до цього так звані путінські «гуманісти». З легкої руки члена російської Ради з прав людини Єлизавети Глінки (яка після відвідин Надії у «Матроській тиші» заявила, що ув’язнена приймає білкові коктейлі) піднявся «хай». Російська «вата» почала верещати, що голодування Савченко — «липа»: он, мовляв, на білках сидить.

Насправді, як заявив адвокат льотчиці Ілля Новіков, це були коктейлі з глюкозою, якими замінили крапельниці. Надія погодилася, оскільки через постійні ін’єкції на руках утворилися болючі гулі, отож приймати крапельниці ставало дедалі нестерпніше. Але після заяви Глінки Надія прийняла для себе рішення: аби не було спекуляцій щодо її голодування, вживатиме тільки воду.

Реакція організму не забарилася. Надія продовжує втрачати вагу (важить вже 56 кілограмів). Але не втрачає оптимізму і сили волі. «Вона розрахувала свій ресурс і вважає, що до 50 кілограмів витримає, ще 95 днів протягне (голодування триває вже 74 добу. — «ВЗ»)», — заявила після чергового побачення зі сестрою Віра Савченко.

Поки російські ескулапи (їхніх прізвищ не назвали навіть адвокатам бранки) услід за німецькими лікарями (яких теж невідомо звідки у Кремлі «виписали») запопадливо розповідають перед телекамерами про задовільний стан здоров’я Надії, її захист озвучує найгірші прогнози. Якщо до 25 лютого, коли мають розглядати апеляцію на рішення суду про продовження арешту Савченко, справа щодо зміни запобіжного заходу не просунеться, далі судити буде нікого, застерігають адвокати. «За такого режиму, тобто без харчування, Надія до 13 травня (дата, до якої ув’язненій льотчиці продовжили арешт. — «ВЗ») не доживе. Це усі прекрасно розуміють, — заявив в інтерв’ю «Эху Москвы» адвокат Ілля Новіков. — Вона або впаде у кому, або помре. Сподіваємося, що якщо політичне, дипломатичне рішення буде досягнуто до цієї дати, то його оформлення відбудеться у Московському міському суді. Буде перегляд того рішення, яке виносив Басманний райсуд. Буде змінено запобіжний захід. Хоча ми готові до того, що усе буде не так».

Надія Савченко голодує 74 добу.