Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Меркель готова поміняти санкції на Крим

  • 08.01.2015, 20:26
  • 1 320

Захід готовий відмовитися від антиросійських санкцій у разі повернення Москвою Україні Криму.

Про це, як повідомляє Укрінформ, заявила журналістам канцлер Німеччини Ангела Меркель.

"Застосування санкцій має певні причини. Санкції можна зняти лише тоді, коли зникне їх причина, а причина — це анексія Криму", — сказала Меркель.

Крім того, за словами глави німецького уряду, умовою зняття санкцій повинне стати неухильне виконання всіх пунктів Мінських домовленостей.

"Я вже все сказала: необхідно, аби були виконані всі пункти Мінських домовленостей. Тоді можна говорити про зняття санкцій", — зазначила канцлер.

Саме ці домовленості вона вважає “ключем до дозволу ситуації”.

Меркель помітила прогрес у дотриманні режиму припинення вогню, уточнивши, що він "крихкий" і найближчим часом "ситуація може змінитися”.

Під час перемовин, що відбулися в четвер в Берліні між Ангелою Меркель і Прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком, який знаходиться тут із дводенним офіційним візитом, сторони обговорили політичну та економічну ситуацію в Україні. Канцлер позитивно оцінила факт швидкого прийняття Україною Держбюджету, ще до Різдва, і кроки щодо проведення економічних реформ. Вона вважає, що новий український парламент продемонстрував рішучість рухатися шляхом побудови демократичної і відкритої держави, завіривши, що Німеччина готова допомагати їй на цьому шяху.

Яценюк зі свого боку запевнив, що уряд країни "робив, робить і буде й далі ще ретельніше втілювати в життя складні, необхідні для країни реформи". Він визнав, що для цього доведеться піти на непопулярні заходи, у тому числі підвищити тарифи до рівня ринкових, а також припинити низку соціальних програм, утім, уточнивши, що це тимчасовий крок. Яценюк пообіцяв боротися з корупцією, у тому числі з бізнес-групами, що мають вплив на політику.

Схожі новини