Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Бацька» розбушувався

У Кремлі Лукашенко «розкритикував саму ідею Євразійського союзу»

Лідер Білорусі Олександр Лукашенко взяв участь у двох зустрічах в Москві — Ради колективної безпеки ОДКБ і Євразійської економічної ради. «Це був бенефіс Лукашенка, який розкритикував саму ідею Євразійського союзу», — написав про виступ «бацьки» російський «Комерсант».

Білоруський лідер заявив, що Мінськ може бойкотувати створення Євразійського союзу, — якщо РФ не відкриє своїх кордонів. Лукашенко наголосив, що на території майбутнього союзу вільного переміщення товарів не було і немає, тому ЄврАзЕС не працює... «Ми не приїхали в Москву з простягнутою рукою, аби щось просити», — пояснив Лукашенко. Мовляв, ідея Путіна, а сама ж Росія і не грає по правилах.

«Напередодні зустрічей у Кремлі відносини між євразійськими союзниками вкотре загострилися. Росія так і не відкрила свій ринок для всіх білоруських переробних підприємств. «Абсолютно переконаний, це політика. Ввели санкції, а білоруси до них не приєдналися», — міркував «бацька» про причини російських претензій до Білорусі. Також Лукашенко відзначив бажання РФ загарбати Білорусь тихою сапою, — Москва зажадала, аби її митники контролювали кордон Білорусі з країнами ЄС, а Мінськ відмовився. Загалом, «дурною і безглуздою» назвав «бацька» політику РФ щодо білоруського продовольства», — пише російська «Независимая газета».

«Досі російською та білоруською сторонами не забезпечено взаємне надання найбільш сприятливих національних режимів доступу до державних закупівель, а зробити це слід було ще з 1 січня 2012-го... А що відбувається на кордоні Росії та Білорусі з серпня! Ось і дайте відповідь: чи є нині між нами реальна лібералізація умов торгівлі», — запитав Лукашенко у представників ЗМІ.

Експерти вважають, що Москва незадоволена недавнім візитом Лукашенка до Києва і його обіцянками зробити для України все, що вона попросить. Наразі бодай включити трансляцію українських каналів в Білорусі, — аби білоруси отримували не тільки російську пропаганду про події в Україні. У РФ бояться, що Лукашенко запропонував Порошенку надалі робити все таємно, аби ніхто не казав, що Мінськ дружить з Києвом, бо сам боїться агресії Росії. Білоруські експерти не виключають, що Лукашенко незабаром може поставити Росії ультиматум щодо участі в ЄврАзЕС.

Схожі новини