Передплата 2024 ВЗ

Столтенберг: "В Росії є вибір - або мир, або ізоляція"

  • 20.11.2014, 12:28
  • 949

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію знайти вихід з української кризи і стати учасником мирної угоди, уникнувши ізоляції

Він також зауважив, що в НАТО, як і раніше, бачать ескалацію війни і перевезення обладнання з Росії. про це повідомляє Gazeta.ua.

20 листопада Столтенберг починає візит до Естонії, на день пізніше — відвідає Литву. Напередодні він дав інтерв'ю низці місцевих ЗМІ. Однією з головних тем став конфлікт в Україні та реакція НАТО в країнах Балтії, яким глава Альянсу обіцяв захист.

"Ми бачимо Росію, яка ламає засновану на правилах систему. Ця система лежала в основі безпеки Європи багато років. Росія робить це, порушуючи міжнародне право, нешанобливо ставлячись до міжнародних зобов'язань. Це причина, з якої ми закликаємо Росію поважати міжнародне право. Поводитися в рамках міжнародних зобов'язань. І звичайно, поважати суверенітет і територіальну цілісність України", — заявив глава НАТО.

Очільник Альянсу також підкреслив, що саме політика Москви змушує НАТО зміцнювати колективну оборону.

Виступаючи в ефірі Естонського держтелебачення, Столтенберг додав: "У Росії є вибір. Стати частиною мирної угоди або йти шляхом ізоляції. Ми запрошуємо Росію стати учасниками мирної угоди".

Ситуацію в Україні глава НАТО описав у похмурих тонах, підкресливши, що мирні угоди не дотримуються: "Мінську угоду порушено, перемир'я порушено. Це применшує можливість досягнення мирної угоди шляхом переговорів. Ми бачимо ескалацію війни, бачимо перевезення обладнання з Росії в контрольовані сепаратистами частини України, бачимо рух танків, вантажівок, військових сил, артилерії і просунутих систем ПРО. Це зменшує ймовірність досягнення мирного розв'язку".

Він закликав Росію "відвести свої сили від України, перестати розпалювати конфлікт, надаючи допомогу сепаратистам".

При цьому Столтенберг обіцяв захист країнам Балтії, які входять до НАТО, в разі агресії: "НАТО налаштована рішуче. Ви є сильними членами Альянсу. Мій пріоритет — НАТО має залишатися міцною організацією. НАТО здатна захистити всіх своїх членів, включаючи країни Балтії, від будь-якої небезпеки".

Схожі новини