Передплата 2024 «Добрий господар»

Німця румунам треба

Президентом сусідньої країни обрали етнічного німця, мера міста Сібіу Клауса Йоганніса

Лідер Ліберальної партії Клаус Йоганніс із 55% відданих за нього голосів виборців несподівано обігнав у другому турі президентських виборів у Румунії лідера соціал-демократів, прем’єра Віктора Понту. Йоганніс — перший етнічний німець, що став президентом Румунії. Досі він тривалий час був успішним мером трансильванського міста Сібіу.

Непонтовий Понта

На виборах проголосували майже 62% румунів. Це найвищий показник для країни від 2000 року. Вагому роль у перемозі Йоганніса зіграли майже 400 тисяч румунів, які живуть у країнах Західної Європи, вони голосували активно. Після першого туру, в якому Понта переміг (не набравши понад 50% голосів), прем’єра критикували, зокрема, за те, що він ускладнив голосування для румунів за кордоном.

Румунія — парламентська республіка. Понта вже заявив, що зі своєї посади нікуди не піде, поки має підтримку більшості в парламенті. За президентом у Румунії закріплена зовнішня та оборонна політика. Виконавча влада в країні належить прем’єру.

Понта очолив уряд 2012-го. Він захоплюється політикою свого угорського колеги і тезка — Віктора Орбана. Останній, своєю чергою, захоплюється Путіним і має авторитарні замашки. Тож, можливо, обрання президентом Йоганніса врятувало румунів від нового «генія Карпат» (так називали президента-диктатора Ніколае Чаушеску).

55-річний Йоганніс обіцяв перед виборами посилювати захист незалежності правосуддя. Як на парламентську республіку, в Румунії у президента досить великі повноваження. Тож між іще чинним президентом Басеску і Понтою два роки тривали «війни» за повноваження, зокрема за вплив на судову гілку влади.

«Румунія — країна добре зробленої роботи»

«Це несподіванка історичного масштабу. Свідомі громадяни покоління 2.0, яке самостійно шукає інформацію, а не довіряє підневільним ЗМІ, переконало батьків та бабусь із дідусями, що кандидат у президенти Понта, як і прем’єр Понта, — ганьба для країни, — пише німецька Deutsche Welle. Його порожні передвиборчі обіцянки, небачена кампанія поливання брудом опонента, брехня і наклеп, були огидними. Понта зробив Йоганніса президентом, хоча хотів розколоти румунів. Націоналістично-популістське передвиборче гасло Понти, що він “хороший румун” лише тому, що православний, — стало для нього пасткою. Клаус показав своїм прикладом, що хорошим румуном може бути і німець-протестант із Трансильванії. На посаді мера Сібіу, на яку він переобирався чотири рази поспіль, Йоганніс переконливо довів країні, що його гасло «Румунія — це країна добре зробленої роботи» — не порожні слова. Коли Йоганніса на одній з прес-конференцій запитали, чи знає він текст румунського гімну, він заспівав перший куплет, не запинаючись. На відміну від етнічного німця, православний румун Понта, як виявилося, навіть першого куплета гімну не зміг заспівати... Зганьбився в прямому ефірі».

За період перебування на посаді мера Йоганніс відновив інфраструктуру Сібіу та реконструював середньовічний історичний центр міста, перетворивши його в один із найпопулярніших туристичних об’єктів Румунії. У 2007-му місто обрали культурною столицею Європи. Того ж року Сібіу відвідало понад мільйон туристів. Досягненням Йоганніса стало відновлення мережі доріг міста, реставрація міжнародного аеропорту, будівництво індустріальної зони, що привернула до міста великих закордонних інвесторів. У 2007-му президент Басеску нагородив Йоганніса найвищою державною нагородою — орденом „Зірка Румунії”.

«Менше шуму, більше справ»

«Йоганніс — абсолютно нетиповий політик у колишній соціалістичній країні, яка досі залишається однією з найбідніших у ЄС. Він — етнічний німець, нащадок трансильванських саксонців. Йоганніс — один з небагатьох представників своєї громади, який вирішив залишитися в Румунії після падіння режиму Чаушеску. Його батьки та тисячі інших німців виїхали у 1990-х у ФРН. Йоганніс зробив багато для Сібіу, в якому живе 150 тисяч осіб. Цьому колишньому вчителю фізики, одруженому з вчителькою англійської мови, пропонували у 2009-му посаду прем’єра, та ця ініціатива наткнулася на вето президента Басеску. У Йоганніса мовчазний і стриманий характер. Він обіцяє бути нескандальним президентом, який буде дбати не про імідж, а про добробут та інвестиції. «Нам потрібна політика, в якій менше шуму, а більше роботи над проблемами Румунії та румунів», — каже Йоганніс. Він вільно розмовляє німецькою та англійською. Ці навички полегшать йому роботу в закордонній політиці. У Румунії президент має досить багато повноважень: призначає прем’єра, суддів, прокурорів, розпускає парламент та може блокувати ініціативи уряду», — пише Euronews.

Схожі новини