Передплата 2024 «Добрий господар»

Обама втратив Конгрес

Парламент США став повністю республіканським. Тепер Америка нам допоможе?

У США відбулися проміжні вибори до Конгресу (парламенту). Республіканці прогнозовано і переконливо перемогли. Вони отримали мінімум 242 із 435 місць в Палаті представників та мінімум 52 зі 100 місць у Сенаті. За підсумками цих виборів президент-демократ Барак Обама вперше з 2006-го втратив підтримку обох палат. Як жартують американські ЗМІ, Обама став «подвійною кульгавою качкою». Україні перемога республіканців на руку, бо вони виступають за активнішу підтримку нашої країни у протистоянні з агресивною Росією і за надання Україні зброї. Хоча рішення щодо зовнішньої політики і безпеки у США закріплені за президентом, проте тиск Конгресу в цьому питанні теж важливий.

Більшість республіканців ставиться до Обами не просто як до президента з конкуруючої партії, а як до ворога. Обама під час свого першого терміну на посту президента порушив традиції двопартійності США, — якщо одна партія має повний контроль­ над Конгресом, то прийняті закони мають відповідати інтересам і побажанням хоча би частини конгресменів від іншої партії. Обама, який контролював з 2010-го обидві палати, провів реформу системи охорони здоров’я Obamacare лише за допомогою голосів демократів.

Деякі республіканці називають Обаму соціалістом чи навіть... комуністом, — за те, що той начебто намагається знищити головну американську цінність — особисту відповідальність за своє життя. Реформою Obamacare, на думку республіканців, президент змусив «успішних людей» платити за лікування «нероб і ледарів». Тож, мабуть, Конгрес стане тепер не просто опозиційним, а ворожим до Обами.

Почати лізингові (тривала оренда) поставки зброї в Україну обіцяв сенатор-республіканець Джеймс Інгоф, який минулого тижня відвідав Київ. Інгоф — член комітету з озброєнь Сенату. Він запевнив, що США приймуть рішення про надання Україні зброї до середини листопада. І додав, що отримав від міністра оборони США перелік оборонного озброєння, яке планується надати Україні. Інгоф запевнив, що після перемоги в Сенаті республіканці активніше візьмуться за допомогу Україні.

«Обама боїться давати

Україні зброю, —

аби не спровокувати Москву...»

«Керівництво Кремля має бути дуже обережним, бо воно дійшло до тієї межі, коли Росія стає вразливою одразу у трьох напрямах — економічні санкції, ціна на нафту та можливе надання американської зброї для України. Члени Конгресу можуть вимагати від Білого дому, аби Україні надали зброю і продали частину нафти зі стратегічного резерву США, який зараз переповнений. Різке збільшення обсягів поставок нафти з інших потужних джерел, насамперед із Саудівської Аравії та Ірану, може скинути ціну нафти до 60 дол. за барель. За таких умов російську економіку чекає повний крах протягом півроку. Якщо Путін не зупиниться, то наступним кроком може стати відключення російських банків від міжнародної системи SWIFT (міжбанківська система передачі даних і здійснення платежів). У правлячих колах республіканців про це йдуть розмови. Коли росіяни в один момент не зможуть користуватися банківськими картками, це створить серйозні проблеми для ослабленої економічної ситуації в Росії», — каже виконавчий директор Центру українсько-американських відносин Володимир Зарицький.

«За опитуваннями, лише 42% американців підтримали би воєнні дії, якщо РФ нападе на країни Балтії — члени НАТО. 30% підтримують військову допомогу Україні. Це обмежує тиск республіканців на Обаму. Більшість американців мало знають про Україну, мало людей емоційно пов’язані з нею. На відміну від Ізраїлю, скажімо. У дослідженні в квітні лише 16% американців могли знайти Україну на мапі світу. А ті громадяни США, які знають, де Україна, розуміють, що Росія військово сильніша, ніж Україна. Яка, до того ж, в сильній економічній кризі, загрузла в корупції і має слабке управління. У світі велика кількість серйозних для США загроз: Ірак, Сирія, Іран, «Ісламська держава», Китай, криза єврозони, вірус Ебола. Тому на Україну залишається не так багато часу і уваги... Обама буде обережним, аби не перейти межу, яка може спровокувати РФ до ще більшого військового тиску на Україну. Досягнення республіканців на виборах призведуть до збільшення політичного тиску на Обаму з метою поставок Україні протитанкової та зенітної зброї. Багато хто у Вашингтоні, зокрема демократи, підтримують це. З іншого боку, Обама буде опиратися цьому, доки вважатиме, що Україна може власними силами протидіяти нападу Росії», — вважає професор політології та виконавчий директор Департаменту Євразійських і східноєвропейських досліджень Каліфорнійського університету Едвард Вокер.

Схожі новини