Передплата 2024 ВЗ

Лех Валенса: "Україні самій слід знайти злагоду всередині країни"

  • 05.10.2014, 13:00
  • 1 124

Польща надавала всіляку допомогу Україні й надалі допомагатиме у боротьбі із зовнішнім агресором, проте Україні самій слід знайти злагоду всередині країни.

Таку думку висловив журналістам після відвідин Головного військового клінічного госпіталю у Києві екс-президент Польщі Лех Валенса.

"Ви можете вірити, що Польща зробить все можливе, але Польща не зробить за вас вашу роботу. Я вважаю, що нині Україні необхідна велика злагода, у вас багато претензій один до одного... Залиште претензії. Ви маєте бути разом, у вас є зовнішній ворог, він гірший, ніж внутрішній", — цитує Валенсу "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на питання, яка допомога Україні від Польщі найбільше необхідна — продаж зброї або надання гуманітарної допомоги, екс-президент сказав: "Поки що не слід про це говорити, нехай про це подумають фахівці. Ми повинні допомагати, а генерали хай домовляються".

"Мій фонд, який знаходиться на рівні Нобелівської премії, дав Майдану свою премію. Ця премія міжнародної солідарності і це максимум, що може зробити такий фонд. Я приїхав з найбагатшою людиною Польщі, він теж думає, що можна було б зробити для України. Він точно допоможе людям, з якими сталося нещастя", — зазначив Валенса.

Екс-президент теж висловив свою точку зору про те, що якби подібна ситуація сталася в Польщі, то країна захищалася б, але не на своїй території. "Якщо хтось прийде на Польщу, то Польща захищатиметься. Якщо хтось нападе на Гданьськ — ми підемо на них. Ми не боротимемося на своїй території", — сказав він, підкресливши, що Польща ніколи не нападатиме першою.

"Але якщо на Польщу нападуть, якщо буде жарко, я першим піду в бій з написом "Нобелівська премія" на найкращій ракеті, яка буде", — підсумував політик.

Колишній польський президент теж висловив занепокоєння у зв'язку з тим, що США та інші країни не надають Україні належної підтримки. "США та інші країни дали гарантію Україні, коли забрали атомну зброю, — гарантію цілісності та безпеки. А де ці гарантії? Де Америка? Забрати зброю вони змогли, а виконати свої зобов'язання? Якби в Україні була ядерна зброя, то Росії довелося б бути обережнішою. А так роззброїли Україну і тепер залишили. Мені це не подобається", — заявив Валенса.