Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Гетсиманські сади» та королівські погреби Балчіка

Як вибрати справжнє болгарське вино та не заблукати у королівському палаці – дізнавалась кореспондент «ВЗ»

Балчік — мальовниче містечко на півночі чорноморського узбережжя Болгарії. Якщо глянути на нього з висоти пташиного польоту — місто спускається дахами з червоної черепиці, наче сходинками, з гір до моря. Сади Балчіка ховають немало таємниць. Подорожуючи їхніми кам’яними доріжками, допитливий мандрівник дізнається, чому румунська королева збудувала палац у Болгарії, з чого виготовляють дороге «Сніжне вино» та які рослини заміняють оливки у болгарському «Гетсиманському саду».

Скромна королева і «розкішний» Пшонка

Болгари досі не можуть забути фатальної дружби з Німеччиною в часи першої світової війни. Внаслідок поразки Болгарія потрапила під вплив Румунії та отримала ексцентричну королеву — Марію Единбурзьку. У Марії була блакитна кров (британська принцеса, онука російського імператора Олександ­ра ІІ) і потяг до незвичних захоплень та релігій. Одні дослідники вважають, що езотерикою королева захопилась ще в дитинстві, яке провела в Єгипті. Інші кажуть, що незвичну релігію Марії прищепив коханець-турок.

Так чи інакше, у 1921 році королева звеліла збудувати у Балчіку палац, архітектура якого поєднувала б традиції християнства та ісламу. Навколо резиденції розрісся пишний сад з водоспадом, млином, винарнею та тисячами екзотичних рослин. Королева з усього світу звозила у Балчік «милі дрібниці». Так у саду виросла каплиця св. Марії, яку спеціально для Марії перевезли з острова Кріт. Звідти ж прибув громіздкий кам’яний трон, який розмістили на березі моря перед палацом — королева любила зустрічати у ньому світанки (болгари розпустили плітки, що королева насправді виглядала свого чоловіка, який не часто тішив її своєю присутністю). Ще більше чуток породжує смерть королеви — Марію застрелив власний син.

Ступивши на поріг палацу, українські туристи не приховують здивування, мовляв, у скандального екс-генпрокурора Ук­раїни Пшонки розкоші було більше. Літня резиденція Марії — це невисокі перетинчасті склепіння, двері та меблі, оздоблені ажурною різьбою, східні дзеркала та люстри, велика кількість ікон у візантійському стилі. На першому поверсі — діюча картинна галерея, де виставляють свої роботи сучасні болгарські художники. Жодних тобі золотих портьєр та мармурових залів. Дивує королівське ложе — невелике, одномісне, обставлене турецькими столиками та лампадками. Зате лазня на другому поверсі вражає розмахом і масштабами. До лазні ведуть двоє кованих дверей — має вхід з боку невеличкої кімнати з рукомийником і вихід до спальні. Просторе приміщення витримане в турецькому стилі, вимощене каменем та мармуром, прикрашене малими ажурними віконцями з кольорового скла.

Опалювався палац дровами — у кімнатах великі каміни, хоча взимку королева резиденцію не відвідувала.

Красу ботанічного саду відчує навіть незрячий

Ботанічний сад, яким зараз опікується Софійський університет, починається вартовою вежею і містить усі споруди, необхідні для королівського двору. Біля входу — срібний колодязь, вода у ньому була настільки жорстка, що довелось вмостити дно срібними монетами. Алеї саду розташовані на різних рівнях, обмережені крутими східцями, струмками і фонтанами, прикрашені скульптурами, грецькими амфорами, вишуканими арками. Завітавши до ботанічного саду, здається, що потрапив у рай: 200 різних порід дерев, велика кількість квітів, 250 видів кактусів. Загалом понад 3000 рідкісних і екзотичних рослин. Біля кожного куща — пояснювальні таблички з латинськими термінами. Для незрячих встановлені пластини з шрифтом Брайля. Влітку, коли земля розпікається сонцем, рослини дають незабутній густий аромат. Особливо це відчутно біля лікувальних рослин, де росте ехінацея, базилік, герань, полин, розмарин, м’ята, біла лаванда, чебрець.

Гордість саду — кактуси, що займають площу понад

1000 квадратних метрів, їхня колекція є другою за кількістю після Монако. Заходити у велетенську теплицю з кактусами та тропічними рослинами влітку небезпечно — спеку під 37 градусів витримати важко. Відвідувачі ботсаду поспішають зробити фото у розарії: троянди усіх барв та відтінків знайшли прихисток на великій терасі над морем. Розарій займає площу

300 квадратних метрів.

Є у ботсаду Балчіка й власний «Гетсиманський сад». Тільки замість оливок тут ростуть цукеркові, тюльпанові, каучукові дерева, а також одне з найстарших дерев на планеті — гінкго.

Вино з троянди — для кохання, самогонка з дині — для тонусу

Не водяні млини, водоспади та кактуси манять туристів у глиб садів Балчіка, а виноградна лоза. Тут розташована королівська винарня Queen’s Winery House, де можна скуштувати найвишуканіші та найдорожчі напої Болгарії. Ексклюзивні вина з королівського погребу не знайти в магазинах чи супермаркетах.

У винарні вам розкажуть зворушливу історію про “найбільш обділену людину у світі” — нюхача королівських вин. Нюхачеві (34-річній Анні Колевій), аби вловлювати тонкий аромат дорогих сортів вин, заборонено фарбувати волосся, користуватись парфумами, косметикою, палити і навіть пити каву. Зате після 37 років Анна вийде на пенсію, і ці обмеження її більше не стосуватимуться.

Вам обов’язково дадуть спробувати вино з медом на основі мускату “Міссі” (так називали королеву в дитинстві). Взимку болгари підігрівають його, додають лимон і лікуються від простуди, а влітку охолоджують до 10 градусів. Це порівняно недороге вино — коштує

25 левів (200 гривень). Для малечі винарня виготовляє спеціальний лимонад з пелюсток троянд або з інжиру. Якщо придбати пляшку цього лимонаду і розбавити його звичайним сухим вином в пропорції 1/10, отримаєте “напій для закоханих” — трояндове вино. А ось термін зберігання лимонаду — лише шість місяців.

Найбільшим скарбом королівської винарні є так зване «Сніжне вино». Це найдорожча технологія виготовлення напою: виноград залишають на лозі до першого снігу і збирають, коли плоди стають коричневого кольору. Під час виготовлення додають талої води, не використовують жодних підсолоджувачів. Болгарія тішиться снігом не щороку, тож коштує пляшка сніжного “щастя” 120 левів (960 гривень). Хитрі болгари навчились підробляти «сніжне вино», просто заморожуючи виноград у морозилці — «Сніжне», виготовлене за пришвидшеною технологією, коштує втричі дешевше. Важкою артилерією королівських погребів є фірмова болгарська самогонка ракія (ціна — 48 левів, 380 грн.).

Виготовляють 38-градусний напій з винограду, меду і дині. Після першої перегонки така ракія має жахливий запах, і тільки після третьої набуває неповторного аромату дині. Болгари жартують, що після сто грамів такої ракії людина стає поліглотом.

Схожі новини